LRF Mjölk påstår på sin hemsida att Sverige har "Världens bästa mjölk". Vilken grund man har för påståendet redovisas inte. I alla fall ur klimatsynpunkt är det fel, vilket visas nedan.
Nedanstående inlägg är en längre version av ett inlägg "Svensk mjölk är inte mest klimatsmart" på SvD Brännpunkt 6 november. Det kom aldrig något svar på inlägget varför jag utgår ifrån att LRF Mjölk inte hade något att invända.
Genom att bara välja studier som passar och genom att blanda äpplen och päron har LRF försökt få alla att tro att svensk mjölk är världens mest klimatsmarta. Det har varit mycket uppmärksamhet i media på senare tid om “mjölkkrisen”. LRF har drivit en kampanj för ökat stöd från regeringen och konsumenterna till landets mjölkbönder. Kampanjen har varit framgångsrik, för en tid sen lovade regeringen minskad dieselskatt och nationell tilläggsfinansiering av EU-bidrag, sammantaget värt hundratals miljoner kronor.
Nedanstående inlägg är en längre version av ett inlägg "Svensk mjölk är inte mest klimatsmart" på SvD Brännpunkt 6 november. Det kom aldrig något svar på inlägget varför jag utgår ifrån att LRF Mjölk inte hade något att invända.
Genom att bara välja studier som passar och genom att blanda äpplen och päron har LRF försökt få alla att tro att svensk mjölk är världens mest klimatsmarta. Det har varit mycket uppmärksamhet i media på senare tid om “mjölkkrisen”. LRF har drivit en kampanj för ökat stöd från regeringen och konsumenterna till landets mjölkbönder. Kampanjen har varit framgångsrik, för en tid sen lovade regeringen minskad dieselskatt och nationell tilläggsfinansiering av EU-bidrag, sammantaget värt hundratals miljoner kronor.
Bakgrunden är bland annat Arlas
sjunkande producentpriser. Dessa motiveras av ett nyuppkommet globalt överskott
på olika mjölkprodukter. Överskottet är främst ett resultat av att Ryssland
svarade med importstopp när andra länder införde handelssanktioner i protest
mot Rysslands krigsaktiviteter i Ukraina. Den lägre betalningen till
mjölkbönderna har enligt LRF:s ledning gett akuta problem för cirka 800 av
landets totalt 4300 mjölkbönder.
Mjölkproduktionen är en
ekonomiskt viktig bransch i Sverige, den står för en tredjedel av jordbrukets
produktionsvärde. Jordbruket är också samtidigt en av staten och skattebetalarna
mycket omhuldad bransch. Statligt bidrag, som mestadels går via EU, utgör 20-25
procent av produktionsvärdet.
För att vinna sympatier för
ökat stöd från regering och konsumenter har LRF använt flera olika argument om
”svenska mervärden”. Dessa ska visa hur angelägen mjölkproduktionen i Sverige
är. Ett vanligt argument är att landets mjölkproduktion är ”världens
klimatsmartaste”. Detta har sagts så många gånger av ledande personer i LRF att
det nästan blivit sant. Men som jag visar nedan är det inte så.
I Lantbrukets
affärstidning ATL skrev LRF:s ordförande Helena Jonsson i en artikel "Alla
måste klara mjölkkrisen" (2015-08-28) att "Det närmaste halvåret är
avgörande för om världens mest klimatsmarta mjölkproduktion kan bibehålla och
utveckla sin position”. Dagen efter twittrade hon en länk till artikeln i ATL.
När jag strax därefter via Twitter frågade henne vilken studie som visar detta så
svarade hon att "en FN-studie och en tysk undersökning visar att svensk
mjölkproduktion är världens klimatsmartaste."
Jag fick då inte mer
information av henne om exakt vilka studier hon menade. Men plötsligt dök det
fyra dagar senare upp ett meddelande på Twitter från LRF Mjölk som gav mig
länkar till de två studier som Helena Jonsson får antas ha menat. Hon fick
själv samma meddelande som jag och protesterade aldrig, så jag antar att det
var de rapporterna hon själv avsett. Jag antar också att det var hon själv som
gett LRF Mjölk i uppdrag att ge mig länkarna. Den rapport hon kallade
"FN-studie" var från FAO (FAO, 2010), som ju mycket riktigt är en
organisation under FN. Men den ”tyska undersökningen” var i själva verket
holländsk, en vetenskaplig artikel utgiven i en tidskrift på det holländska
förlaget Elsevier (Lesschen m fl, 2011). Fyra av de fem forskarna bakom
artikeln arbetade i Holland.
Helena Jonssons påstående
om ”världens mest klimatsmarta mjölkproduktion” var ingen ensamflygande fågel.
LRF Mjölks medarbetare Helena Lindmark Månsson, Annika Smedman och Lisa Ehde
upprepade mantrat dels på Aftonbladet Debatt 11 september i inlägget "Vi
väljer fakta - inte personlig ideologi", dels samma dag i Göteborgsposten
i inlägget "Att sluta dricka mjölk räddar inte miljön". I båda fallen
var det replik på tidigare inlägg. I Aftonbladet lade författarna dessutom till
”Att påstå något annat är helt enkelt inte sant” syftande just på påståendet att
Sveriges mjölkproduktion är klimatsmartast i världen. Min slutsats är att LRF:s
ledning satt argumentet i system.
LRF har också lyckats
påverka externa skribenter. I september delades t ex en reklambilaga ”Hållbar
livsmedelsproduktion” från Mediaplanet ut med SvD. I bilagan fanns en artikel
skriven av Annika Wihlborg, i vilken hon skriver "Svenska bönder är helt
enkelt världsbäst på att producera mjölk med minimal påverkan på
klimatet." Möjligen var artikeln beställd av LRF, men det framgick inte.
Det är väl så att LRF
gärna vill tro att svensk mjölk är klimatsmartast, men det är tyvärr lätt att
visa att det är fel, detta bara genom att läsa de två rapporter som Helena
Jonsson anförde till sitt stöd. Den vetenskapliga artikeln redovisar en studie
av EU:s 27 medlemsländer. I den var Sverige bara näst bäst, Danmark var bäst
och Österrike var god trea med Frankrike och Belgien tätt därefter. Så redan
här gick LRF fel, Sverige var bara näst bäst i EU och kan då förstås inte vara
"världsbäst".
Den vetenskapliga artikeln
bygger på gamla data från 2003-2005. Data i den FAO-studie som Helena Jonsson
stöder sig på är från 2007, alltså relativt nära den förstnämnda i tiden,
varför en jämförelse mellan de två materialen möjligen kan vara relevant. Enligt
den vetenskapliga artikeln är EU:s mjölkproduktions klimatavtryck i genomsnitt 1,3
kg koldioxidekvivalenter per kg produkt. Sveriges motsvarande siffra får man
uppskatta i ett diagram och verkar vara ungefär 1,05 kg (figur nr 5, sida 24).
I FAO-rapporten från 2010 anges
världsgenomsnittet till 2.4 kg. Sveriges mjölkproduktions klimatavtryck per
kilo produkt är således, om man jämför de två undersökningarna, knappt hälften (44
procent) av världsgenomsnittet. Den uppgiften finns också i Jordbruksverkets rapport
"Mervärden i svensk mjölkproduktion", daterad så sent som 2015. En
förutsättning för denna jämförelse och beräkning är att de två studierna använt
samma metodik. Det är dock svårt att avgöra detta från metodbeskrivningarna.
Det finns en påtaglig risk att det är äpplen och päron som jämförs.
Data i FAO-rapporten från
2010 baserar sig på 187 länder. I rapporten redovisas inte data för enskilda
länder utan endast för större regioner som till exempel Västeuropa. Det går
inte att utifrån denna rapport säga något som helst om Sveriges detaljerade position
på världsskalan. Flera länders mjölk kan ha lägre koldioxidavtryck än Sveriges.
Jag lät mig inte nöja med
detta. Ganska snart kom jag på att det fanns en till analys av EU-ländernas
data från 2004, i detta fall publicerad av EU-kommissionens Joint Research
Centre (Leip m fl, 2010). Livscykelanalys är ingen exakt vetenskap, för i denna
studie hade Sverige ett högre värde (1,4) än i den ovan nämnda artikeln (1,05) och
hamnade här först på tionde plats bland EU:s medlemsländer. Lägre
koldioxidavtryck än svensk mjölk hade mjölk från Österrike, Frankrike, Belgien,
Italien, Irland, Grekland, Tyskland, Storbritannien och Tjeckien. Osäkerheten i
livscykelanalysen visas väl också av att Danmark i den här undersökningen hade
ett högre värde än Sverige.
Ytterligare en åtgärd jag
vidtog var att ta direktkontakt med FAO och Anne Mottet på dess ”Animal
Production and Health Division”, för att därför om möjligt få tillgång till de
data för enskilda länder som är underlaget till FAO-rapporten från 2010. Där
ville man inte lämna ut sådana precisa data med hänvisning till att det skulle
kräva omfattande arbete med kvalitetssäkring. Dock fick jag loss värdet för
Sverige och det visade sig vara 2,4, vilket är samma som världsgenomsnittet som
publicerades i FAO-rapporten från 2010, men något lite lägre (8 procent) än
värdet 2,6 i FAO-rapporten från 2013. Jag fick också veta att svensk mjölk
ligger mycket nära medeltalet för OECD-länderna (34 stycken).
Anne Mottet FAO: "Milk emission intensity in
Sweden is relatively low and close to the one we can find in most countries
where milk yields are high. It is for example very close to the average in OECD
countries, which represent about 68% of global milk production."
Översatt säger hon “Emissionen från svensk mjölk är
per kilo relativt låg och nära den nivå man finner i de flesta länder där
avkastningen är hög. Den är till exempel mycket nära medeltalet för
OECD-länder, vilka står för 68 procent av den globala mjölkproduktionen.”
Allt tyder så här långt på
att det finns många länder som producerar mjölk med lika eller lägre
klimatavtryck än vad Sverige gör. Att räkna ut Sveriges läge på världsrankingen
genom att jämföra landets värde i den holländska vetenskapliga rapporten med
världsgenomsnittet i FAO-rapporten från 2010 är att jämföra äpplen och päron
och leder helt fel.
Av befintliga studier att
döma går det inte att, som LRF gör, säga att Sverige har ”världens mest
klimatsmarta mjölkproduktion”. Det är
högst oklart var på rankingen Sverige befinner sig, men det mesta hittills
säger att svensk mjölk är rätt genomsnittlig. Den argumentation som nu förs av LRF är därmed
falsk marknadsföring av den svenska mjölken. Det är möjligt att det finns bra
skäl att välja svensk mjölk. Men att göra det för att den är klimatsmartast i
världen är inget hållbart skäl.
Om LRF:s ledning verkligen
vill minska den svenska mjölkproduktionens klimatavtryck och ta den till täten
i världen så är en bra start en korrekt självbild. Symtomatisk är kanske att
den handlingsplan för sektorn som branschen utvecklade i våras på regeringens
initiativ saknade utvecklingsåtgärder för att öka miljöprestandan. FAO-studien
från 2013 kom fram till att det i OECD-länderna i Västeuropa finns en
förbättringspotential på cirka 10-15 procent. Inom certifiering är ”ständig
förbättring” målet. I stället för ogrundat skryt om att vara världsbäst vore
det verkligt klimatsmart av LRF:s ledning att ägna sig åt att stimulera fler
lantbruk att klimatcertifiera sig. Idag är inte mer än 30-talet gårdar det,
detta inom ramen för Svenskt Sigills IP-standard.
Källor:
FAO (2010) Greenhouse gas emissions from the dairy sector - a life cycle
assessment. 94 sidor. Finns på FAO:s webbplats
FAO (2013) Tackling climate change through livestock – A
global assessment
of emissions and mitigation opportunities. 139 sidor. Finns på FAO:s webbplats
Handlingsplan för att
utveckla svensk mjölkproduktion 2015-05-21. 41 sidor. Finns på LRF:s webbplats
Jordbruksverket (2015)
Mervärden i svensk mjölkproduktion. Rapport 2015-07-01, 5 sidor. Finns på Jordbruksverkets
webbplats
Klimatcertifierade företag
enligt Svenskt Sigill http://sigill.se/IP-Certifiering/CERTIFIERADE-FORETAG/IP-CERTIFIERADE-FORETAG/CERTIFIERADE-FORETAG/Klimat/
Leip A m fl (2010) Evaluation of the livestock sector's contribution to
the EU greenhouse gas emissions (GGELS) – final report. European
Commission, Joint Research Centre. 323 sidor. Finns på EU-kommissionens
webbplats
Lesschen JP m fl (2011) Greenhouse gas emission profiles of European
livestock sectors. Animal Feed Science
and Technology volym 166-167, sidorna 16-28
Sveriges Officiella
Statistik – Statistiska Meddelanden JO 45 SM 1403: EEA - Ekonomisk kalkyl för
jordbrukssektorn - Jordbrukets intäkter efter region och driftsinriktning 2013