lördag 15 oktober 2011
En fin höst - spettar, björk, MTB, Wordfeud och Tranströmer
Skatrevet Hälsingland i solnedgången
Just nu i mitten av oktober är det några fantastikt fina höstdagar här där jag sitter och skriver på Skatön i Söderhamns skärgård. Klar kylig luft som passar min norrländska metabolism. Och vilka färger det är - lövträden brinner i gult och rött. De flesta flyttfåglarna har dragit söderut, men nu dyker andra upp. För en stund sen såg jag de första sidensvansarna på länge. De kalasade på rönnbären, som i år är ganska rikliga här. Kanske väntar den tredje snörika vintern i rad. Inte mig emot med tanke på utsikten av fin skidåkning.
Vid ett par besök under helgen vid fågelsjön Ålsjön strax söder om Söderhamn syntes söderflyttande sångsvanar och bläsänder. Detta samtidigt som storskogens domherrar nu börjat dyka upp i skogsbrynen. Verkligen en möte i hösten, mellan sommar och vinter. Mötet var tydlig också i kontrasten mellan å ena sidan isen på sjön och frosten på marken längs stigen på sjöns södra strand i skuggan av granskogen i slänten upp mot berget, och å andra sidan nästan sommarvärmen i solen längs vägen norr om sjön.
Ålsjöns naturreservat strax utanför Söderhamn
På förmiddagen landade en gråspett på en halvdöd tall härintill på Skatön. Lustigt var att det redan satt en större hackspett där på stammen och hackade efter godsaker. Gråspetten satte sig på en gren bara en knapp meter därifrån och liksom väntade på sin tur. När den större hackspetten efter en kort stund gav sig iväg, hoppade gråspetten fram och tog vid i hackandet. Apropå hackspettar - i somras fick vi överraskande se tretåig hackspett här på Skatön. Det var den fjärde spetten vi sett, inklusive spillkråkan. Nu hoppas vi på att den mindre hackspetten ska dyka upp i albeståndet vid rännan.
En av Skatöns (Hälsingland) större björkar
Apropå lövträd - jag hörde idag Monika Stridsman, GD på Skogsstyrelsen, intervjuas på radion. Budskapet var att skogen i Götaland kommit igång bra efter stormen Gudrun 2005. Och att det var mycket uppslag av björk. Det mesta av planteringarna har väl tyvärr för naturvännen annars oftast handlat om gran. Stormen drabbade ju främst gran och kan det då verkligen vara så klokt att satsa så stort på gran igen. Det blir intressant att framöver följa resultatet av skogsägarnas röjningar och gallringar. Jag hoppas man lämnar mycket björk, ett vackert träd, ett vackert virke och ett träd som är mer gynnsamt för markens återhämtning efter det tidigare stora svavelnedfallet.
Fredrikslund, Uppland
Här och var planteras en del tidigare åkermark med skog. Om så måste ske är det åtminstone avsevärt vackrare med björk än gran.
Vad kan man annars ägna sig åt i hösten än att beundra lövträdens färger?
För en dryg månad sen deltog jag, min dotter och några tusen till i Bockstensturen (mountainbike) med start och mål alldeles intill Varbergs fästning. Vädret var helt perfekt, liksom arrangemanget (förutom att det var för långt till första "tankstationen"). Första och sista milen gick lätt på slätten. De tre milen däremellan var desto jobbigare, upp och ner i backarna upp mot Smålandshållet till. Vi tog oss i alla fall i mål så småningom i Societetsparken. Turen gav mersmak. Nästa gång, som jag hoppas på, önskar jag dock få defilera de sista kilometrarna på strandpromenaden och inte som nu sladda fram i buskagen därovan. Det vore de tävlande värda efter flera mils slit.
Bockstensturen Varbergs fästning Halland
För en dryg vecka sen fick jag tips om appen Wordfeud av min sambo. Det skulle hon inte ha gjort, för sen dess har jag knappt varit talbar. Ungefär vid samma tid hade SvD en stort uppslagen artikel i ämnet. Detta är tydligen en epidemi som drabbat många med Iphone. För den som inte redan vet det, går det ut på att spela Alfapet över cyberspace, med någon bekant man väljer själv eller med vem som helst som slumpas fram. Sen dess har jag tokspelat, med 10-15 spel pågående samtidigt hela tiden. Det är väl den där tävlingsinstinkten som slagit till igen. Måtte det gå över snart...
Spelplan Wordfeud
Detta att skapa ord av bokstäver verkar som sagt tilltala många. Även Peter Englund, Svenska Akademiens sekreterare. Han "bekände" också härförleden. Men han var inte nöjd med att spelet inte är anslutet till Svenska Akademiens ordlista. Jag kan hålla med, nu går det att få igenom allt möjligt konstigt. Det konstigaste hittills jag råkat ut för var REDDER som en motspelare fick till och godkänt. Man kan chatta i spelet så jag frågade vad ordet kunde betyda. Svaret var: Ja, inte vet jag, jag bara testade!
Apropå Svenska Akademien. Himla kul att Nobelpriset i litteratur gick till Tomas Tranströmer. Det var han alldeles säkert värd, även om Jan Guillo tyckte att priset inte borde gå till en svensk med tanke på den tidigare "skandalen" med dubbelpriset till två av Svenska Akademiens egna medlemmar. Detta borde väl vara preskriberat kan tyckas. Jag fångas egentligen inte av poesi, men Tranströmer verkar skriva så vackert, bl a om mark och vatten som ligger mig nära.
Några rader ur "Den halvfärdiga himlen":
Den oändliga marken under oss
Vattnet lyser mellan träden
Insjön är ett fönster mot jorden
Titeln "Östersjöar" lockar också, så här när jag skriver med fjärden i Bottenhavet strax utanför. Såg förresten Babels entimmesprogram direkt efter offentliggörandet. Rikard Wolff läste upp några dikter. Det var fint att lyssna till.
Ha det fint i hösten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar