tisdag 28 augusti 2012
Fina dagsturer i Halland med Bråtadals vandrarhem som bas
Som många gånger förr bodde vi några sommardagar på Bråtadals vandrarhem i det inre av Halland, en plats man gärna återvänder till bl a på grund av dess frid, fina 40-tals interiör, sköna omgivningar och goda ekologiska frukostar. Vi hade tur med vädret, solen sken i stort sett hela tiden trots att detta är ett av landets regnrikaste områden och att sommaren 2012 inte hörde till de varmaste och soligaste man upplevt.
Planen var att göra dagliga vandringsturer i det halländska landskapet, dels direkt från vandrarhemmet, dels på några andra ställen inom några mils radie dit vi lätt kunde ta oss med den lilla hyrbilen.
Björkasjön runt (6 km)
En av de första kvällarna gick vi den obligatoriska turen på 6 km runt den intilliggande Björkasjön. Turen går förbi en fin långgrund badplats på sjöns östra sida som passar bra för ett dopp i kvällssolen och sen genom bokskog i sluttningarna upp mot Älmebjär på västra sidan. Där i bergskanten i bokskogen kan man på flera ställen hitta mörklila granater. På södra sidan tillbaka mot vandrarhemmet går stigen genom grov granskog som närmast sjön är ganska blöt, så blöt att det kan vara svårt att komma fram torrskodd. Här skulle det passa bra med spänger på en del ställen.
Ängarna och Sumpafallen (ca 10 km)
En fin improviserad tur direkt från vandrarhemmet gjorde vi mot Svartrå och Ullaredshållet. Först gick vi grusvägen som slingrar sig fram mellan stengärdesgårdarna. Väl ute på asfaltvägen går det, sen man gått över den lilla ån och tagit vänster upp mot gården där, en fin liten grusväg över åkrarna i riktning mot gården Ängarna (riktning Ullared), en sådan där mysig väg med gräs i mitten. Här brukar ganska ofta någon glada dyka upp. Strax intill gården finns ett fint utsiktsberg med en klippbrant som syns på håll. Från vägen på bergets nordöstra sida går en liten stig upp på berget. Där skrämde vi upp en bivråk i skogskanten. Väl uppe på berget är det en fantastiskt fin utsikt över det böljande landskapet kring Svartrå kyrka. På bergen ner mot Falkenbergshållet ses propellrarna på flera vindkraftverk snurra. Från berget är det sen nära ner till Sumpafallen där Högvadsån forsar fram i ravinen med ekskog. Där är det fint att strosa och att stanna till för att äta av matsäcken. Därifrån går det sen med viss möda att ta sig fram i terrängen mot Svartrå kyrka och tillbaka till Bråtadal.
Fjärås Bräcka (2 km)
En dag tog vi bilen till Fjärås Bräcka mellan Varberg och Kungsbacka. Det är en mäktig ändmorän bildad av inlandsisen. Den reser sig ca 60 m över landskapet och dämmer upp sjön Lygnern innanför. Där var det fint att promenera runt bland gravfält och ljunghed med bra utsikt. Badvattnet var också bra i sjön. Det finns också ett Naturum väl värt att titta in i för att lära mer om Bräckans bildning och omgivningarna. Bra fika med hembakat fanns där också.
Äskhults by (6 km)
Från Bräckan åkte vi sen sydostut till Äskhults by. Det är en oskiftad välbevarad by om fyra gårdar som visar hur det kunde se ut före storskiftet på 1800-talet. Som vi förstod det skiftades markerna då, men bönderna vägrade flytta ut gårdarna som var praxis. Det fanns inga bra alternativa platser att förlägga dem till. Byn köptes in på 1990-talet av Västkuststiftelsen. Byggnaderna har eller håller på att renoveras. De omgivande markerna är reservat som håller på att återställas från granskog till det öppna beteslandskap som fanns tidigare. Vi gick utmarksturen på 6 km, en promenad på ca 2 timmar i lugnt tempo. På sommaren är det visningar av byn och också en fin kaffestuga i ett av de gamla husen.
Prins Bertils stig (ca 12 km)
Från slottet i Halmstad, där vi parkerade bilen, går Prins Bertils stig längs havet ända ut till Tylösand, ca 12 km. Det är en mycket promenadvänlig sträcka genom ett underhållande omväxlande landskap med stadsbebyggelse, sanddyner, kärrskog, sandstränder, ängsmarker och klippor. Ett par badplatser passeras längs vägen, en välsignelse en dag som den vi valt för vår tur, en av sommaren få riktigt fina och varma sommardagar. Vi gick i makligt tempo och hade att göra tre-fyra timmar innan vi var ute i Tylösand. Många hade sökt sig ut dit, stranden var full med folk. Vi hittade en restaurang och tog sen bussen tillbaka in till staden och slottet.
Bråtadal – Älvasjön runt – Ästad gård t o r (ca 12 km)
Från vandrarhemmet gick vi stigar och vägar i riktning sydväst ner till Älvasjön där det finns en led runt sjön. Vi gick västra sidan vidare i riktning mot Ästad gård där det finns en restaurang. Längs sjön hittade vi en liten lämplig sandstrand för bad. Vägen gick i ett vackert lätt böljande jordbrukslandskap med en del ekar. Strax väster om Ästad gård finns ett bra, barnvänligt bad i Byasjöns sydöstra hörn. Lunchen i restaurangen smakade utmärkt. Gården satsar på ett brett utbud av aktiviteter, senaste nytt verkar vara försök till vinodling och man bygger fördenskull ett bryggeri. Färden tillbaka gick längs Älvasjöns östra sida, den var inte lika inbjudande som den andra. Mest barrskog, en del beteshagar och ingen perfekt plats för bad. Ett bad i Björkasjön strax innan hemkomsten till vandrarhemmet fick i stället avsluta turen.
Åkulla, Yasjön runt (ca 5 km)
En dag på väg in till Varberg stannade vi till vid friluftsanläggningen Åkulla för att gå turen runt Yasjön. Innan turen tog vi en fika i den rustika byggnaden med mycket fin känsla av gedigen friluftsgård från 50 år tillbaka i tiden. Vi gick medsols och första knappa kilometern går längs den gamla banvallen in mot Varberg. Sen bar det av upp i barrskogen på sjöns västra och norra sida. Lite längre komna öppnade landskapet upp sig lite mer med lite betsmark och lövskog. Där hörde vi och såg ett par nötkråkor. När vi rundade sjöns östra ände stötte vi på en dåligt underhållen naturvårdsstig med stora skyltar som markerade olika företeelser i det gamla odlingslandskapet, t ex en fägata, nu väl dold i ett snår av hassel. Turen skedde i sol och värme, så väl tillbaka vid anläggningen satt det bra med ett bad vid bryggan.
Sammantaget fick vi en fin mycket fin sommarvecka med lätta, sköna dagsvandringar i ett soligt Halland.
Litteratur:
”Åkulla Bokskogar – vandringsstigar” (den fanns på vandrarhemmet och finns säkert också på turistbyråerna)
Läser och längtar till Halland! Undrar om det ska gå att få loss några dagar till där nere innan hösten kommer på allvar...
SvaraRadera