Nedanstående
text var fredag 4 mars införd i pappersvarianten av ATL, Lantbrukets
affärstidning. Det är en replik på ett tidigare inlägg i ATL, "Köp svenska mjölkvaror för miljöns skull" av Gunilla Kjellsson, ordförande LRF Västernorrland. Texten nedan är identisk med tidningens.
Alla medel är tillåtna bara ändamålet är gott. Ändamålet är att värna svensk mjölkproduktion. Medlen är osanningar och överdrifter.
Gunilla
Kjellsson, ordförande i LRF Västernorrland, skrev osant i ATL
(16/2): "Vi har världens klimat- och miljövänligaste
mjölkproduktion i Sverige...". LRF:s ordförande har sagt att
Sverige har världens klimatsmartaste mjölk. På LRF Mjölks hemsida
står: "Världens bästa mjölk”, helt utan förklaring. FAO:s
uppfattning, baserad på statistik från världens länder, är att
svensk mjölk i klimatavseende är medelmåttig inom OECD.
Om
biologisk mångfald skrev Gunilla: "De (korna) bidrar med sina
mular till en biologisk mångfald." Bidrar gör de visserligen,
men endast marginellt och via rekryteringsdjuren. Otvetydigt håller
mjölk- och köttproduktionen landskapet öppet. Hästnäringen har
också betydelse. Hela 3/4 av åkerarealen används för foder. Areal
kan frigöras för vegetabilier för humankonsumtion om fler blev
vegetarianer och då föda en större befolkning.
Odling
för humankonsumtion innebär också öppna landskap. En omställning
kan även frigöra areal för lågväxande energigrödor. Det behöver
inte ske en stor förändring i grödval om de ska gå till energi.
Vallväxter kan rötas för biogas, stråsäd kan eldas. När
skogsbruket kan samla in hyggesrester, så borde det gå att odla
energigrödor på en åker.
Gunilla
börjar: "den ökande importen av mejerivaror är förödande
för den svenska landsbygden." En överdrift likt LRF Mjölk på
Twitter: "Mjölkbönderna är motorn på landsbygden.."
(11/2). Man glömde andra näringsidkare på landsbygden, t ex
besöks-, skogs- och hästnäringen. Det finns 67000
lantbruksföretag, av dessa är 4300 mjölkproducenter. Dessa står
för ca 20 procent av lantbrukets produktionsvärde, som i sin tur
bara är en del av landsbygdens dito.
För
att hållbart kunna försörja en växande världsbefolkning med mat
krävs dramatiska förändringar: bl a en ändrad kosthållning i
Västvärlden och en minskning av matsvinnet. I dessa för världen
viktiga frågor är LRF:s ledning tyst och ägnar sig istället åt
att värna det svenska.
Om
LRF:s ledning anser att den globala miljön är överordnad
svenskheten, då borde man agera starkt för att EU och världen
anammar det svenska sättet att producera om det nu har "mervärde".
Man borde även informera om vilka länders mejerivaror vi ska köpa
för att den totala miljöeffekten ska bli så bra som möjligt. Det
är inte självklart att det bästa för miljön är att vi alltid
köper svenskt. Och såväl mångfald som öppna landskap kan ordnas
på annat sätt.
Det
är väl en utopi att LRF:s ledning ska agera med globala förtecken
och man skyller nog på medlemmarna. Man tar inte täten för en
nödvändig förändring av svenskt jordbruk in i framtiden utan
klamrar sig fast vid en miljödiskutabel verksamhet med stort
skattestöd. Det tror jag kan leda till stagnation för såväl
miljöprestanda som internationell konkurrenskraft.
Hans-Örjan Nohrstedt
Hans-Örjan Nohrstedt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar