Gekåsägarens planer på ett nytt husbygge i Falkenberg var en långdragen historia - med politiska dimridåer och ett historiskt beslut i Högsta Domstolen. Nu kan HN avslöja att den även varit infekterad. Hans-Örjan Nohrstedt, 73, anklagas av Thomas Karlsson för att ha bedrivit en privat agenda.
- När man får problem med sakfrågan börjar man skjuta på budbäraren, svarar ordföranden i Naturskyddsföreningen i Falkenberg.
Det är mellan naturreservaten Sumpafallen och Floastad i Svartrå, några kilometer utanför Ullared, som den utdragna följetongen inleddes.
Här ville Thomas Karlsson komma närmare sina rötter och bygga en slottsliknande herrgård med tinnar och torn, orangeri och swimmingpool. Året var 2017 och Gekåsägaren hade förhoppningar om att färdigställa drömhuset inom en hyggligt snar framtid.
– Det blir väl om ett par år och det blir ett roligt projekt, sa han till HN.
Till sommaren har det gått sju år sedan dess. Det boningshus som funnits på fastigheten har visserligen rivits, men i övrigt lyser resultatet av ”Villa Svartrå” med sin frånvaro.
Nu är det vinter 2024 och Hans-Örjan Nohrstedt, 73, håller ett stadigt tag om räcket för att inte halka på de isiga trappstegen på vägen upp till utkiksplatsen.
– Här har det häckat pilgrimsfalk för länge sedan. Den försvann nästan helt och då försökte man föda upp ungar i fångenskap och lade ut ägg. Då var det ett försök på den här platsen, men den ville inte häcka här, säger han.
Han tittar ut över landskapet som breder ut sig. Blicken landar på en uppgrävd yta med en jordhög vid sidan om. Det är det enda tecknet som finns kvar av Gekåsägarens storslagna byggplaner.
– Vad ska man säga... Om det är så farligt? Ja, jag tycker det. Det är jävligt störande. Sen är det onödigt, för det gjordes för att det skulle byggas där.
Thomas Karlsson har en helt annan inställning till den bortschaktade marken. Det visar ett dokument som HN tagit del av och som vi ska återkomma till senare.
På vägen genom det svenska rättssystemet tog ”Villa Svartrå” med sig en principiellt viktig fråga: har miljöorganisationer överklaganderätt i samband med bygglovsärenden?
Jag reagerade blixtsnabbt på att det här var jättetokigt
Inga grannar hade nämligen något att invända mot lyxbygget. Däremot reagerade Hans-Örjan Nohrstedt som skrev av sig på X, dåvarande Twitter.
Hans inlägg dök upp i flödet hos Mats Widgren, professor emeritus inom kulturgeografi vid Stockholms universitet, som bestämde sig för att ta kontakt med Hans-Örjan Nohrstedt.
– Jag reagerade blixtsnabbt på att det här var jättetokigt, berättar Mats Widgren.
Den nykomponerade duon bestämde sig för att tillsammans försöka överklaga bygglovet. När chansningen inte gick hem vände sig Hans-Örjan Nohrstedt i stället till Naturskyddsföreningen i Falkenberg, men de ansåg inte att frågan var deras sak att ge sig in i. Då gick han till grannkommunens naturskyddsförening – och fick napp.
– De var väl lite mer på tå. Det var ju de som drev det där ärendet. Ända till slutet, säger Hans-Örjan Nohrstedt.
Länsstyrelsen i Halland ansåg dock inte att Naturskyddsföreningen i Varberg hade något att säga till om i en bygglovsprocess i Svartrå.
Med hänvisning till Århuskonventionen överklagade föreningen till nästa instans, och nästa igen och på grund av att frågan saknade praxis prövades den ända upp i Högsta domstolen.
Nu är inte jag riksdagsledamot så jag har inte kunnat vara med och ändra det, men det är fortfarande något jag tycker är fel
Uppmärksamheten kring fallet var stort och Naturskyddsföreningen fick en hel del mothugg – även från högsta ort i Falkenbergs kommun. Dåvarande kommunalrådet Mari-Louise Wernersson (C) kallade föreningens försök att påverka processen för ”galenskap” och sa att hon skulle ta med sig frågan om hon tog en plats i riksdagen.
Flera år senare står hon fortfarande fast vid sitt inlägg på Facebook.
– Nu är inte jag riksdagsledamot så jag har inte kunnat vara med och ändra det, men det är fortfarande något jag tycker är fel, säger hon och uttrycker sina sympatier för Thomas Karlsson och hans familj:
– Här var det ett par som hör hemma i Ullared och som betytt så mycket för bygden...
Nästan tre år efter det att Thomas Karlsson lämnat in sin bygglovsansökan slog HD fast att det aktuella området hade ett så pass stort miljöintresse att Naturskyddsföreningen i Varberg hade rätt att överklaga bygglovet, även om det gällde grannkommunen.
– Jag tycker det tog onödigt lång tid, säger Hans-Örjan Nohrstedt.
Hur involverad har du varit i processen att överklaga?
– Jag var inte alls inblandad i det. Jag hade ingenting med det att göra, mer än att jag uppmärksammade dem på det.
Hård kritik från länsstyrelsen
Bara månader efter HD:s besked rev länsstyrelsen upp bygglovet.
Kritiken var hård från myndigheten som menade att ”Villa Svartrå” med sin storlek och karaktär kraftigt avvek från övrig bebyggelse i närområdet.
”[...] och berör ett landskapsavsnitt som kan sägas vara ett av kommunens mest värdefulla och innehållsrika med avseende på natur, kulturmiljö och friluftsliv. Kommunen har inte på långt när beaktat dess aspekter i sitt ställningstagande”, skrev länsstyrelsen.
Thomas Karlsson hade dittills varit sparsmakad med sina kommentarer om tvisten, men tidigare antytt att glädjen i projektet börjat sina. Han fortsatte inte heller kampen efter beskedet och därmed såg historien om ”Villa Svartrå” ut att få sitt slut.
Flera år senare ska den ta fart igen – och få Thomas Karlsson att gå till hård attack mot Hans-Örjan Nohrstedt i ett yttrande till domstolen.
"Vi har sen flera år tillbaka räknat ut att Hans-Örjan driver en helt privat agenda för att stoppa mina byggplaner på grund av att han har ont av mina framgångar med Gekås Ullared”, skriver han.
Men innan dess riktas blickarna mot Agerör utanför Olofsbo där en ny ansökan om ett spektakulärt bygge landar på kommunens bord.
Det beskrivs som det största husprojektet i Falkenberg på 100 år och ska byggas i ett område som är utpekat med ett särskilt bevarandevärde i kommunens fördjupade översiktsplan. Hur idén föddes är till en början en gåta då markägaren inte vill säga någonting om planerna. En av grannarna, Per Persson, luftar däremot sina åsikter i HN.
– Vi kommer givetvis ha invändningar mot att det som byggs inte passar in i omgivningen. Släpper de igenom detta kan man ju uppenbarligen bygga hur som helst, säger han och spekulerar i att det egentligen är någon annan som ligger bakom planerna:
– Markägaren säger bara att det är hemligt när vi frågar.
Politikernas dimridåer avslöjas
Även politiker i bygglovsnämnden gör sitt för att hålla hemligheten intakt. Målsättningen tycks vara att hålla den verkliga uppdragsgivaren okänd fram tills att risken för nya rättsprocesser är ur världen.
HN kommer över mejl som visar hur det förs diskussioner mellan bygglovsnämndens ordförande Yvonne Nilsson (S), vice ordförande Bo Gustafsson (M) och arkitekten bakom ritningarna. De säger att beställarens identitet ska ”hållas under radarn fram tills lovet vunnit laga kraft”.
I samma mejl framgår att den som egentligen tänkt genomföra bygget är Thomas Karlsson.
– Ja det är ju en säkerhetsfråga naturligtvis i grund och botten, förklarar Bo Gustafsson försöket att undanhålla Gekåsägarens namn.
"Värt att pröva”
Trots att kommunens tjänstemän såg risker med att bygglovet skulle kunna bidra till en olämplig utveckling av området är det en enig bygglovsnämnd som godkänner ansökan.
– Vi tänkte som så att det är värt att pröva det, säger Yvonne Nilsson.
Flera grannar väljer att överklaga beslutet. Även Naturskyddsföreningen i Falkenberg som lämnar in sitt yttrande genom dåvarande ordföranden Per Ranebo.
Sommaren går och i september kommer nästa bakslag för Thomas Karlsson: återigen slår länsstyrelsen ner på ett av kommunen godkänt bygglov. De skriver bland annat att byggnaden kommer ”förta upplevelsen av grannskapet”.
Bo Gustafsson från bygglovsnämnden medger att det ”låg i farans riktning” och beklagar att ”Villa Svartrå” inte släpptes igenom från första början.
– Det tragiska är att hade han bara fått bygga i Svartrå som tänkt, där ingen hade sett eller störts. Då hade vi inte behövt de här turerna, säger han.
Vem som var drivande kommer jag inte ihåg
Men den här gången ger sig inte Thomas Karlsson och lämnar in en justerad ansökan. Ändringarna uppskattas av kommunens tjänstemän som ger tummen upp och Gekås ägare beviljas på nytt ett bygglov.
Men Naturskyddsföreningen och flera av grannarna till fastigheten i Agerör överklagar till länsstyrelsen. Hans-Örjan Nohrstedt har vid det laget klivit in som suppleant i styrelsen för Naturskyddsföreningen i Falkenberg.
Var det du som från föreningens sida initierade att överklaga?
– När vi överklagar någonting i föreningen är det ett styrelsebeslut. Det är alltid en diskussion. Det kommer upp vilka stora byggen som är på gång. Vem som var drivande kommer jag inte ihåg, säger han.
Trots att två personer i länsstyrelsen ville säga nej även till det nya förslaget blir det tredje gången gillt hos myndigheten för Thomas Karlsson. Glädjen blir dock kortvarig då Naturskyddsföreningen går vidare med en överklagan till mark- och miljödomstolen. En av grannarna i Agerör följer efter och gör likadant.
Men domstolen köper inte deras argument och fastställer bygglovet. Och längre än så går inte ärendet; Thomas Karlsson får i slutet av maj 2023 grönt ljus att bygga ett nytt hem.
Hur han ser på alla turer är vid det laget fortfarande okänt då han inte velat kommentera alla överklaganden. Däremot avslöjar ett dokument som HN kommit över en hel del frustration.
För vid sidan om glädjebeskedet har ett annat ärende dykt upp. Det handlar om den bortschaktade marken vid ”Villa Svartrå” som Hans-Örjan Nohrstedt stört sig på så mycket.
Flera år efter att bygget stoppades valde Naturskyddsföreningen i Falkenberg, nu med Hans-Örjan Nohrstedt som ordförande, att lämna in en anmälan till länsstyrelsen med ett krav om att marken skulle återställas.
Länsstyrelsen tyckte inte det fanns anledning nog för att gå vidare och avslog anmälan.
Då överklagade Naturskyddsföreningen beslutet till mark- och miljödomstolen. Där framhöll man att en del av den bortschaktade marken bestod av åkermark, något som skulle visa sig få viss betydelse.
"Han har ont av mina framgångar”
Thomas Karlsson får chansen att bemöta uppgifterna för rätten. I ett yttrande uppger han att man kommer bygga på platsen så småningom och att jordhögen ska återföras när huset står klart.
I samma dokument väljer Gekåsägaren också att peka ut Hans-Örjan Nohrstedt som ansvarig för de överklagade byggloven sedan 2017.
”Det är ju oerhört befängt hur han som med överklaganden stoppade vårt bygge av en gård i Svartrå på den aktuella tomten nu klagar på konsekvenserna av hans agerande”, står i yttrandet till mark- och miljödomstolen som skrivits under av Thomas Karlsson.
Han anklagar också Hans-Örjan Nohrstedt för att ha skrivit negativa inlägg om honom och Gekås på sociala medier och ger honom även skulden för att ha orsakat många miljoner kronor i advokat- och arkitektkostnader.
Bemöter kritiken
Hans-Örjan Nohrstedt säger att han tar kritiken med ro. På frågan om han engagerat sig mot byggnaderna i Svartå och Agerör för att han har en personlig vendetta mot Thomas Karlsson svarar han:
– Nej, absolut inte. Det där är en ganska känd retorik. När man får problem med sakfrågan börjar man skjuta på budbäraren, och det är så jag tolkar det här. Jag har inte ett dugg intresse av honom som specifik person. Han är ju ganska anonym.
Men är det så enkelt som en slump att det är två byggprojekt signerade just Thomas Karlsson som Hans-Örjan Nohrstedt jobbat emot?
– Det är klart att det finns en personlig aspekt för att jag råkar känna till de här områdena. Jag hade inte engagerat mig i något ärende någonstans i Småland som jag inte visste om.
Det händer med marken i Svartrå
Hur blev det då med den bortschaktade marken i Svartrå?
Mark- och miljödomstolen gav länsstyrelsen rätt i att ingreppet inte påverkade naturmiljön. Däremot ansåg rätten att länsstyrelsen inte analyserat den delen som påstods bestå av jordbruksmark.
För den som vill ta jordbruksmark ur produktion krävs i vanliga fall en anmälan, något som inte hade gjorts, och därför gick målet tillbaka till länsstyrelsen för ny prövning. Men Thomas Karlsson klarade även den granskningen.
”Detta anser Länsstyrelsen vara en så liten del av fastighetens jordbruksmark, att den inte bör kräva en anmälan om nedläggning av jordbruksproduktion.”
Thomas Karlsson har avböjt att medverka i en intervju