lördag 14 juli 2018

En kort vandring på leden "Fem toppar" i naturreservatet Skogsbo i mellersta Halland


"Fem toppar" - varför heter den så, åtminstone i folkmun? Trots att leden sägs vara inte mer än 5,5 kilometer lång, så är den rätt krävande därför att den går upp och ner, över just "fem toppar". Två-tre av dom är rätt branta och kräver att man anstränger sig. På väg utför dom är det så brant att det är lätt att halka till på underlaget. Grova skor med kraftigt mönstrade sulor och stavar rekommenderas därför. 


Leden är en av tolv vandringsleder inom Åkulla bokskogar. Reservatet Skogsbo med leden ligger strax norr om Ästad längs vägen mot Åkulla. Vid vägen finns en parkering och en informationsskylt för reservatet. 


Under sommaren (1 maj - 30 september) kan man även åka buss dit från Varberg, detta på den nya s k "Åkturen". Tiderna är bäst att kolla på nätet. De anslagna tiderna på hållplatsen kan man strunta i, vid vårt besök stämde ingenting med tiderna som anges av Hallandstrafiken på dess hemsida. 


Vi gick där den sista dagen i juni. Det var ganska varmt i luften, 20-25 grader, egentligen lite för mycket för en krävande vandring. Men leden går till största delen i äldre bokskog, så det svalkade skönt i skuggan av lövverket. Förutom genom bokskog går leden på en mindre skogsbilväg, över ett mindre hygge, genom lite granskog och en kort sträcka på asfalterad väg. Det tog oss strax under två timmar att gå runt, då i rätt behaglig takt.  


Vi gick medsols, men man kan lika gärna göra det motsols. Den mer spektakulära begivenheten längs vägen är Hiaklitten, en av de fem topparna, och med en fantastisk utsikt söderut. Frågan om åt vilket håll man går stigen, avgörs lämpligen av om man vill ha denna godbit i början eller slutet av vandringen. 


Här kan man gå året runt, förutom när det är snö och is. Då kan det vara mycket halt i utförsbackarna. Vi har gått den vid olika årstider och var och en har sin tjusning. Det är alltid vackert i bokskogen tycker jag.


Den som har tid kan under varma sommardagar ta ett bad efter vandringen. Närmast är att gå över vägen, genom hagen och ut på halvön "Holma ö" i Byasjön. Längst ut går det bra att bada, men stranden är lite småstenig så ta det försiktigt. Ett mer ordnat bad med sandstrand och brygga finns vid Ästad, också i Byasjön. 


God tur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar