söndag 29 maj 2011
En fin dag vid Hjälstaviken
Söndagen den 29 maj 2011 visade sig bli en av mina bästa dagar hittills vid Hjälstaviken. Vi hade redan på lördagen pratat om att gå runt sjön, ca 6-7 km, men på morgonen regnade det så en viss tvekan infann sig. Men väderprognosen var god så vi chansade och gav oss iväg. Precis när vi kom till parkeringen ner mot fågeltornet upphörde regnet och vädret blev sen växlande med en hel del sol.
Vi hade inte gått mer än halvvägs ner mot tornet så dök den upp, den ägretthäger som det rapporterats om på sajten Dagens Fågel i ett par dagar. Jag såg först med blotta ögat en väldigt vit fågel nere i sjökanten och trodde först det var en svan. Men i handkikaren såg jag sen att det var den omtalade ägretthägern som gick där med stora kliv och letade efter mat. En liten bit längre fram längs vägen stod ett par kvinnor med tub, som vänligen lät oss få en ordentlig titt.
En visit i fågeltornet gav några skedänder och en fiskgjuse. Bland skrattmåsarna såg vi inga dvärgmåsar, som vi tidigare sett vara rapporterade. Ett par sävsångare sjöng flitigt nedanför tornet. Det var blåsigt, så det blev snabbt kallt att stå i tornet. Vi startade därför snart vår promenad motsols runt sjön. På en staketstolpe såg vi en färggrann gulärla. En ilsken buskskvätta kom och jagade iväg den.
På vägen innan Parnassen pratade vi en stund med ett par som byggde spång längs ett fuktigt parti av stigen. Det var ett fiskarpar från Härjarö som också gjorde naturvårdsuppdrag. Stolparna var av ek och spången av lärk fick vi veta. Kvinnans släkt hade varit fiskare i Mälaren under 250 år. Nu fiskade man mest gös.
Vid Stora Parnassen lyssnade vi ivrigt efter sommargylling, som har rapporterats därifrån. Men om den var där idag så var den tyst, vi hörde ingenting. Däremot var näktergalen desto mer högljudd. Den har sagts vara ovanligt sen i år, men verkar nu ha anlänt i stora skaror. Häromkvällen hörde jag 4-5 på en liten yta vid Hammarskog.
Vid bron där spången leder över ån som avvattnar Hjälstaviken tog vi en efterlängtat första fika. Vi hade inte mer än satt oss så fick vi höra rördrommen tuta flera gånger i den täta vassen alldeles intill oss. Ett par sädgäss kom flygande söderifrån, de häckar tydligen vid sjön. Tidigare hade vi också sett en hel del vitkindade gäss på fälten. I vassen sjöng både sävsångare och sävsparv.
När vi började gå igen österut på spången kom en brun kärrhök elegant singlande över vassen, en riktig virituos. Norrut följde vi skogskanten, även där leden en bit nu dragits in i skogen. Längs kanten pågår en hel del röjningsarbete, man verkar ta bort en hel del slånbärssnår som har brett ut sig i brist på betesdjur. Vi kom nu strax till den spång som går över ett fuktigt parti på sjöns östra sida. Mot sjön till hörde vi ett par-tre gånger lätet från en småfläckig sumphöna. Ljudet trängde knappt fram i vindbruset. Blåsten hade tilltagit nu när vi gick i den öppna marken, vinden var sydvästlig och inget fanns som hejdade den där den drog fram över sjön. Från skogen strax norr spången hörde vi nu göken för första gången i år. Den höll på en lång stund.
Vi tog fika nr 2 på en liten bergsknalle och kröp ner i skydd av vinden. I ett buskage intill sjöng en törnsångare flera gånger. Vi diskuterade om det var ärt- eller törnsångare, men med hjälp av inspelade fågelläten på Lenas Iphone kunde vi konstatera att det var törnsångare. Jag är rätt omusikalisk och har ibland lite svårt att särskilja de två arterna.
Då vi svängde runt sjöns norra ände kunde vi se att det gick en hel flock med tranor intill vassen. Eftersom det är häckningstid gissade vi att det var ungfåglar som var "ute på puben" tillsammans och fröjdade sig.
Dagens sista nya obs var en rödbena som stoltserade på en stängselstolpe. När vi kom tillbaka till bilen välkomnades vi av en näktergal som parkerat i ett buskage strax intill.
Sammanfattningsvis blev det en jättefin dag, helt överraskande med tanke på morgonens regn. Och två livskryss i Sverige för mig (ägretthägern och den småfläckiga sumphönan), plus flera årskryss (skedand, gulärla, fiskgjuse, rördrom, gök).
Dagens observationer: vitkindad gås 5, trana ca 35, buskskvätta, ägretthäger, skedand 4, sävsångare 4-5, fiskgjuse, gulärla, korp, , näktergal 3, rördrom, brun kärrhök, sävsparv, sädgås 2, gulsparv, gök, småfläckig sumphöna, törnsångare, rödbena
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar