torsdag 22 maj 2014

Mattön Gysinge – fin skogsvandring vid Dalälven


 
Mattön är en ö i nedre Dalälvens delta vid Gysinge. Mindre strandnära delar av ön ingår i Färnebofjärdens nationalpark, resten ingår Gysinge naturreservat. Både parken och reservatet bildades i slutet av 1990-talet med syftet av bevara de typiska översvämningsmiljöerna i deltat.

Mattön är ca 3 km både på längden och tvären. Den nås via broar vid Gysinge och Sevedskvarn. Bilparkering finns i närheten av båda dessa broar. Närmast vattnet finns öppna älvängar vilka förr nyttjades för slåtter av foder. På dessa växer bl a sumpviolen Viola uliginosa, för området typisk och landet i övrigt unik.
 
 
 
En bit från vattnet finns svämskogar med dominans av ek och asp. Här finns många döda träd, stående eller liggande. Fågellivet är rikt. Bäver finns i området och de har fällt många aspar i närheten av vattnet, t o m mycket grova sådana. Längre in på torra delar av ön är det mer gran och tall.
 
 

Den östra delen av Mattön är möjlig att vandra runt på väl uppmärkta stigar. Längden är ca 8 km och ¾ av distansen följer vattnet. Resten går längs en liten skogsbilväg genom det inre av ön. Den 21 maj var vi ett gäng från STF och Friluftsfrämjandet i Uppsala som gjorde den vandringen. Vi åkte bil dit, men om man har gott om tid lär det gå att åka tåg och buss till Gysinge via Gävle och Sandviken.
 
 

Vädret var fantastiskt och vi kunde dessutom med glädje konstatera att de omtalade myggen i området ännu inte hade kläcks i nämnvärd omfattning. Vi gjorde rundan i maklig takt och hade göra ca 3 timmar inklusive ett par strandnära fikapauser. Det var härligt att gå med den brusande älven alldeles intill. Det fanns mycket att se på och lyssna till. Död ved fanns i spännande former. Spåren av bäver var många. Fågelsången i svämskogen var intensiv med bl a många sångare. Över älven varnade en fiskgjuse.
 
 

I samband med vandringen kan också en stund i bruksmiljön rekommenderas. Där finns ett fint Naturum inrett i gamla stallet. I huset intill finns ett café, jag vill minnas att det har öppet onsdag-söndag. Vid bra väder kan man fika ute där, precis intill den forsande älven.
 
Dagens fåglar: Fisktärna, Fiskmås, Storskrake, Knölsvan, Trädgårdssångare, Svarthätta, Lövsångare, Gransångare, Fiskgjuse, Blåmes, Knipa, Större hackspett, Bofink, Gräsand, Rödvingetrast, Koltrast, Taltrast, Nötväcka, Grönsångare, Ärtsångare, Sädesärla
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar