Här börjar skogbilvägen som öppnats i södra delen av brandfältet nu en månad efter att branden började och ett par veckor efter att det mesta släckts. Vägen är enkelriktad och man får köra mot sydväst, se karta nedan. Det är livsviktigt att hålla sig på vägen därför att träd plötsligt kan ramla. Deras rotsystem är sönderbrända.
Längs skogsbilvägen i söder och stora vägen öster om Ängelsberg har man av säkerhetsskäl avverkat alla träd inom en hel trädlängd.
Marken är hårt brunnen. Markvegetationen, förnan och det organiska mårskiktet är i stort sett helt uppbrunna.
Både yngre och äldre skog har brunnit till döds. Här nedan en svårt bränd ungskog av tall.
Även på hyggen som fanns då det brann i skogen har brunnit hårt. Nedan dels en stubbe som har bränts av även på undersidan, dels en högstubbe som brunnit hårt och knappt håller ihop. Hällen bakom den har frilagts helt av branden.
Det har brunnit så hårt i marken att rötterna också har brunnit av. Det innebär att träden lätt faller omkull plötsligt. Här nedan en tall på tunt jordlager som fallit. Mineraljorden är blottlagd av branden.
Efter branden dröjer det inte länge alls innan liv börjar spira i askan och mineraljorden. Ett brandfält är inte ett livlöst område. En del växter har överlevt i marken som rötter och nya skott skjuter upp från dessa. Andra växter finns i fröbanken och fröna gror som effekt av brandens uppvärmning. Här ett gräs som lyser vackert grönt i den mörka askan.
Det har beräknats att skog värd en halv miljard kronor har bränts svårt eller brunnit upp. Träd som brunnit kan inte användas för brädor eller papper. Dock till brännved. Nedan ett timmervälta på bolaget Karl Hedins marker längs stora vägen öster om Ängelsberg.
Både på bilden ovan och bilden nedan skymtar sjön Snyten. Den ligger strax norr om stora vägen österut från Ängelsberg. Sjön var ett naturlig brandhinder och hejdade brandens vidare spridning norrut. Branden hoppade dock vid ett tillfälle över sjön och brand uppstod på en plats på norra sidan. Den lyckade man dock bekämpa med massiv vattenbombning.
Många byggnader på fastigheter hotades av branden. Kring dessa koncentrerades intensiv vattenbekämpning. Tyvärr misslyckades man i flera fall och ett tiotal fastighetsägare förlorade sina hem. Ängelsbergs Bruk från 1600-talet är ett världsarv på Unescos lista. Det var ett tag hotat men kunde räddas. Nedan ett dass vid en jaktstuga, båda står kvar idag och räddades genom vattenbegjutning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar