lördag 1 januari 2022

Snyftreportage om vargdödad jakthund i Hallands Nyheter lånar sig till varghatarnas intressen

 


Imorgon 2 januari 2022 är det ånyo dags för licensjakt på varg. Av en population på knappt 400 i landet ska 27 nu skjutas. Jakten är omdebatterad och starkt ifrågasatt av naturvårdsorganisationerna.

I Halland finns inte många vargar. Mest är det ensamma vargar som stryker förbi då och då. Ibland tar dom nåt får. Nyligen fanns en ensam varg i mellersta Halland. Den sågs i Överlida och Torestorp, vilket är i trakterna mellan Älvsered och Kinna.

Trots denna vetskap gav sig en jägare ut på jakt i området med sin unga drever. Det gick inte bra, drevern blev dödad av vargen. Jägaren hittade så småningom sin hund död och delvis uppäten. Naturligtvis en vidrigt hemsk upplevelse.

Denna story gör Hallands Nyheter nästan en hel sidas artikel av. Detta utan att konfrontera jägaren med hans eget ansvar för att släppa hunden med varg i närheten.

Inte heller sätter tidningen  händelsen i sammanhang av vad som är de vanligaste orsakerna bakom allvarliga skador och död för jakthundar. Försäkringsbolaget Agria försäkrar 40 procent av landets jakthundar och har sammanställt statistik för svårt skadade och dödade hundar; nedan avseende år 2020.



Två orsaker dominerar helt: trafikolyckor och vildsvin står tillsammans bakom 70 procent av skadorna. Anmärkningsvärt är att ungefär lika många jakthundar som skadas/dödas av varg (1 procent) skjuts av jägarna själva under jakt. Nån enstaka sköts säkert av husse/matte själv. Det måste vara det ultimata traumat och kunde förtjäna en eller flera intervjuer. 

Jag tycker inte det ger en rättvisande bild av problematiken med skadade eller dödade jakthundar att skriva en lång tårdrypande artikel om en vargdödad sådan. Mer representativt vore att skriva problematiserande om jakthundar skadade/dödade av trafik och vildsvin. Det vore dessutom mer relevant för Halland. Vargpopulationen och vargjakten i Sverige är koncentrerad till Bergslagen. 

Nu krattar Hallands Nyheter bara manegen för varghatarna i Jägareförbundet.  





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar