söndag 30 oktober 2011

Fågel- och valskådning på Island sommaren 2009

     
                                          Havsviken vid Nupur

Visserligen är det nu drygt två år sen jag var där, men det slog mig att det vore värt att berätta om resan för dem som eventuellt planerar något liknande. Det var i månadsskiftet juni-juli 2009. Jag hade varit på ett möte om skogsforskning och hade bestämt mig innan att jag skulle stanna ett par dagar extra på egen hand för att se mer av landet och för att skåda fågel och val. Detta hade jag lovat mig själv redan ett år innan i samband med ett annat möte då jag inte haft tid att stanna. Då blev det bara den obligatoriska snabbrundan till Gullfoss, Geysir och Tingvalla. Inte så bara i och för sig, men det gav mersmak och jag ville definitivt se mer av Island.

Skogsmötet jag deltog i arrangerades vid en gammal internatskola, som idag är förvandlad till konferensställe. Platsen kallas Nupur och ligger vid en havsvik på NV Island, en knapp timmes körning SV om Isafjördur och dess flygplats. Jag lärde mig så småningom att det är flyg som gäller på Island - det är snabbt, ganska billigt och dessutom enkelt - man kan komma 10 min innan avgång och det är ingen security. Det är enkelt att beställa biljetter i förväg på nätet.


                                 Den f d internatskolan Nupur, nu konferens

I samband med mötet tog vi fågelintresserade morgnar och kvällar till hjälp för att hinna skåda.  Vädret var växlande, ibland sol, ibland regntugnt. Ängarna ner mot havviken vid Nupur var helt makalöst fulla av vadare, det formligen svirrade i luften hela tiden som av mygg, fast sådana finns inte på Island. Det var framförallt rödbena, större strandpipare, rödspov och småspov i luften. I de små tjärnarna fanns dessutom smalnäbbad simsnäppa och också smålom. En lantbrukare intill visade en kväll hur han samlade ejderdun från iordningsställda bon. Vi såg också någon stormfågel och några vittrutar flyga förbi. Stort tack till särskilt Mats och Håkan för trevligt och fågelkunnigt sällskap.

När mötet väl var slut hade jag på egen hand tänkt ta mig österut längs nordkusten till Husavik, dels därför att det är ett centrum för valskådningsturer ut på havet, dels för att det sen inte är så långt till Myvatn, en sjö som är norra Islands hot-spot för änder. Planen var att ta buss eller hyra en bil. Emellertid visade sig båda alternativen vara alltför tidsödande i förhållande den  tid jag hade att tillgå. Det skulle ta minst en dag att komma dit. Det blev istället flyg ner till Reykjavik först och sen direkt nytt flyg till Akureyri, därifrån hyrbil till Husavik.

På så sätt kom jag fram till Husavik tidig eftermiddag, vilket gjorde att jag hann äta lunch, hitta ett billigt hotell och sen fara upp till de höga klipporna vid udden en halvtimmes körning norr om Husavik. Solen sken och det var ca 15 grader varmt. Det fanns plats att ställa bilen intill vägen, sen var det bara en kort bit att gå innan jag var framme vid stupet ner mot havet, som låg där oändligt mot norr. I luften utanför klippan vimlade det av lunnefåglar som for in och ut ur bon i kanten, på havet utanför låg stora flockar med oräkneliga lunnefåglar. För mig var det första gången jag såg lunnefågel. Flera gånger passerade också en annan nyhet - den mäktiga, tunga storlabben. Ganska många stormfåglar kretsade på termiken.


                                      Klipporna längst ut på udden norr Husavik

Nästa dag hade jag beställt en valskådningstur. Beställningen hade jag gjort i god tid via nätet. Husavik är som jag förstått det valskådningsmetropolen på norra kusten. Båtarna man åker på var mestadels något omgjorda fiskebåtar, att köra turister är troligen mer lukrativt än fiske. Firman jag anlitade hette Gentle Giants, men det fanns åtminstone en till. Tyvärr regnade det en del och vinden och vågorna var rätt kraftiga.


                                 Båten som tog oss ut till blåvalen

Men båten gick iväg norrut i bukten, vilket även några till gjorde, men de spred sig efterhand över en stor yta. En guide berättade om valar och vi alla spanade samtidigt efter den blåsning som avslöjar en val. Vi hade väl varit ute en dryg halvtimme när den första blåsningen kom, men den var på långt håll. Nästa kom dock strax efter och var på mycket närmare håll. Guiden trodde det var en blåval, vilket var överraskande för man hade inte sett någon den sista veckan och trodde därför att de redan gett sig nedåt ekvatorn där de övervintrar och föder ungar. Båten satte fart emot platsen där valen sett och strax kom den upp igen för att andas. Annars kan de tydligen vara nere i uppemot 20 minuter. Och det var verkligen en blåval! Den var mycket nära och jag lyckades ta några hyfsade bilder trots att båten krängde hela tiden. När man ser valen är det oftast bara blåhålet och en del av ryggen som visar sig ovan ytan. Det spektakulära slaget med hela strjärten är tydligen ganska ovanligt. Vi fick se den ett par-tre gånger till på nära håll med flera bilder som lyckat resultat. Därefter tog båten fart hemåt. Så mycket bättre valkontakt än vi fått var inte att hoppas på. En mycket lyckad resa som tog ett par timmar drygt. Priset kommer jag inte ihåg, men det var nog några hundra. Det var värt varenda öre. Efter turen blev det lunch och sen ett besök vid Valmuseumet intill hamnen.



                                 Rygg på blåval alldeles intill båten

På seneftermiddagen tog jag bilen från Husavik i riktning emot Myvatn. Långa sträckor gick vägen igenom en steril öken av vulkanaska. Här och var hade några växter lyckats etablera sig. Jag hade i vanlig ordning inte bokat något boende i förväg. Väl framme vid sjön där jag kom norrifrån chansade jag och tog vänstervarv. Det visade sig vara helt rätt. Strax efter att jag passerat det lilla samhället Reykjalid i sjöns NÖ hörn dök det upp en skylt med Vogafjos Gusethouse och Café.


                                            Skylten in till Vogafjos B & B

Det var verkligen ett höjdarställe. Ett relativt ungt lantbrukarpar hade nyligen (2005) satsat och byggt dels en restaurang vägg i vägg med ladugården, dels ett hus med ett antal rum en liten bit öster om vägen. Båda var fantastikt fina. I restaurangen kunde man äta frukost, lunch och middag om man ville.



                                           Frukostbordet på Vogafjos café

Jättegod mat var det, men det häftigaste var att restaurangen hade två stora glasväggar, en in mot ladugårdens mjölkningsbås och en mot sjön till. Sjön låg bara något hundratal meter bort och fönstret gjorde att man kunde skåda fågel vid måltiderna. Jag såg bl a både islandsknipa och jorduggla från frukostbordet.

                                    
                                 Glasväggen ut mot sjön

Efter frukost gav jag mig iväg för att stanna till på ett antal platser runt sjön, där jag fått tips om att det skulle vara särskilt bra fågelskådning. Dagen började i grådis men förvandlades snart till en högsommardag med shorts och t-shirt-väder. Första stoppet gjorde jag alldeles norr om Vogafjos. Det visade sig vara en av dagens två höjdpunkter, trots att detta ställe inte var med på "tipslistan". Jag vandrade i beteshagarna ner mot stranden. Bl a visade sig jordugglan igen på nära håll strax ovanför mig. Höjdarobservationen var svartnäbbad islom en bit ute på sjön, första gången för mig att de den arten.


                                 Jorduggla i luften

På västsidan av sjön och på dito sida av det stora näset där finns ett fågelmuseum värt ett besök "Sigugeir´s bird museum". Det har byggt till minne av en ung man som växte upp vid sjön och som under lång tid samlade ägg och fåglar till ett eget litet museum på gården. Han och två kamrater omkom tragiskt på sjön 1999. Vid muséet finns ett café med uteservering där man kan skåda fågel direkt vid bordet.


                                 Fika vid Sigurgeir´s fågelmuseum

I sydvästra hörnet av sjön finns utloppet i form av en brusande å. Om man parkerar ungefär vid vägkorsningen vid Arnarvatn, kan man sen gå uppströms på ån västra sida. Här såg jag strömand flera gånger på nära håll, både hane och hona. En mycket vacker fågel var det, även denna art var första gången jag såg.


                                 Ett par strömänder

Efter ytterligare några stopp och fullbordat varv runt sjön åt jag ånyo i Vogafjos. Därfter bar det iväg tillbaka till Akureyri. Ungefär halvvägs stannade jag till vid ett fantastiskt vackert vattenfall alldeles i närheten av vägen på dess södra sida. Tyvärr har jag glömt namnet.



                                  Vattenfall längs vägen Myvatn - Akureyri

Jag hittade ett ledigt rum i på hotell Akureyri för en sista övernattning innan flyget på morgonen nästa dag skulle ta mig till Reykjavik och sen vidare hem.



                                 Sista natten på hotell Akureyri


Fågellista

Art Reykjavik- Nupur Husavik Myvatn
Borgarnäs halvö N
Bergand x
Bläsand x x
Brunand x
Ejder x x
Enkelbeckasin x x x x
Fiskmås x
Grågås x x
Gråsiska x x
Gråtrut x
Gräsand x x
Gärdsmyg x
Havstrut x
Islandsknipa x
Jorduggla x
Korp x x x
Kricka x
Kustlabb x x x
Ljungpipare x x
Lunnefågel x
Rödbena x x x x
Rödspov x x
Rödvingetrast x x x x
Silvertärna x x x
Skrattmås x x x x
Smalnäbbad simsnäppa x x
Smålom x
Småskrake x x
Småspov x x x
Snösparv x
Stare x
Stjärtand x
Storlabb x
Stormfågel x x
Storskrake x x x
Strandskata x x x
Strömand x
Större strandpipare x
Svarthakedopping x
Svartnäbbad islom x
Sångsvan x x
Sädesärla x x
Vigg x x
Vittrut x
Ängspiplärka x

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar