söndag 30 augusti 2015

Nakna exhibitionister skrämmer bort besökare av naturreservatet Västra Getterön



Nedanstående text publicerades 27 augusti på "Ordet är fritt" i Hallands Nyheter:


Sommarvädret har gett konflikter mellan olika grupper på stränderna, som påklädda badare, nakenbadare och sexutövare. Mellbystrand är ett exempel. Likartade problem finns ute på Getterön vid Varberg. Där finns ett vackert reservat, i folkmun Gubbanäsan.


                               Foto: jag själv; norra delen reservatet


Där finns även annat. Den yttre delen är inofficiellt nakenbad, välkänt på nätet. Naturintresserade och nakenbadare har olika intressen. Förstnämnda vill beskåda reservatets geologi, flora och fauna. Flertalet nakenbadare torde inte vilja bli beskådade. Särskilt känslig är relationen mellan fågelskådare och nakenbadare. Sistnämnda kan tro att de kikarförsedda skådarna är fluktare. Bråk lär ha förekommit.

               
                               Bild från nätet, någon utländsk naturistsajt


Där finns också en annan för naturbesökare mer besvärande aktivitet. Platsen är bland bögar och på sajten BodyContact finns förslag under "kille söker kille". En del män poserar nakna helt öppet på klipporna. Det är då inte bara gubbanäsor som sticker ut.

    
                               Bild från nätet: Tavla av J A G Acke


På allmänna plats torde naken exhibitionism vara förargelseväckande beteende eller rentav sexuellt ofredande. Besökare som vill njuta av naturvärdena hindras att besöka den yttre delen av reservatet.

Länsstyrelsen och kommunen borde värna reservatets syfte. Vill man ha nakenbad borde en mindre del märkas upp. Då kan naturintresserade välja att undvika den om man vill. Men det ska vara möjligt tillträde för alla. Nakenbadarna får finna sig i att bli sedda av ”textilare”.

Bättre vore ett officiellt nakenbad för både män och kvinnor i stadens närhet. Konstigt är det att ett sådant inte finns. Flertalet vanliga nakenbadare vid Gubbanäsan verkar vara tvåkönade par.

De poserande männen torde väcka anstöt hos många som besöker reservatet. Jag vet flera, företrädesvis kvinnor, som aktivt undviker den yttre delen. Att ta med sig gäster från andra kulturer är inte att tänka på. Exhibitionismen bör beivras. Den man som vill blotta sig för andra män får välja en plats där man kan mötas i samförstånd utan att störa andra.


                               Bild från nätet, någon lokal skådarsajt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar