torsdag 23 juni 2016

Morups Tånge - gult i midsommartid



Gulmåra

Häromdagen alldeles innan midsommar besökte jag ånyo Tången efter några veckors bortavaro. Markvegetationens blommor hade nu helt bytt färg till gult från förra gången då triftens rödrosa dominerade helt.


Trift vid det tidigare besöket

Den gula färgens huvudinslag utgjordes främst av gulmåra (första bilden). Den förekom i stor mängd främst på de mer strandnära partierna där tidigare triften blommat. 


Kärringtand

Men i allt det gula var även många andra, men mindre vanliga, blommor som t ex kärringtand, gul fetknopp, vanlig gråfibbla (möjligen mattfibbla) och gåsört. Här och var fanns också enstaka smörblommor.


Gul fetknopp

Kärringtanden och fetknoppen växte i ungefär samma partier som gulmåran. Fibblan var mer vanlig i de högre partierna, lite längre bort från stranden.  


Fibbla (gråfibbla eller möjligen mattfibbla)

Gåsörten däremot fann jag i de lite fuktigare partierna i Tångens södra del ner mot Korshamn, dit jag gick för att spana efter fåglar. Jag såg där bl a småspov och större strandpipare.


Gåsört

Fascinerande är det verkligen med denna mångfald av former och färger i naturen och också den stora föränderligheten under året. Vilken kontrast detta var mot förra gångens rödrosa och mot allt det vita under vinterns skidturer på det tunna snötäcket. Hur ska det se ut vid nästa besök?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar