onsdag 11 november 2020

Pyttebanan - några bilder från banvallen söder om Ullared

 


Under 1800-talets andra hälft byggdes många järnvägar i Sverige. Så också i Halland. Först byggdes kustbanan ut, därefter flera mot inlandet. 

Pyttebanan, det var en gång en smalspårig järnväg mellan Falkenberg och Limmared i Västergötland. En sträcka på cirka tio mil. Den invigdes 1894 och lades ner 1959. När den var igång var det för både person- och godstrafik. Längs sträckan fanns ett femton-tal stationer, flera enklare hållplatser och dessutom banvaktarstugor, ämnade för personal som skötte om banans underhåll. 


Leif Elgh skrev redan 1988 en intressant och mycket utförlig bok om banan "Falkenbergs järnväg Pyttebanan". Tre år senare gav Falkenbergs museum ut en sammanfattande broschyr. 

Namnet Pyttebanan anses relatera just till att banan var smalspårig. En annan förklaring som nämns var att den motorvagn som körde folk såg ut som en höna (pytte) med en rad kycklingar efter sig. 

Rälsen och syllarna togs bort snart efter nedläggningen. Banvallen har därefter tagits om hand på olika sätt. Ofta, men inte alltid, är det framkomligt i alla fall till fots. 

Längs de fem kilometer som löper söderut från Gekås camping, och där jag fotograferat, finns det en välskött smal asfaltväg på vilken det går att köra bil och cykla. Söder därom ner mot Svartrå är det nästan oframkomligt. Norr om Ullared är det en cykelled till Älvsered.

Jag har haft förmånen att kunna vistas en hel del i det vackra området vid Kogstorp. Där löper banvallen över en slätt som avgränsas av berg på ena sidan och Högvadsån på den andra. 


Det har där bland annat blivit en hel del mycket tidigare morgonpromenader. Ljuset är då vackert, ofta är det dessutom dimma. En och annan akvarell har det också blivit. Väl bekomme!







 



 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar