tisdag 21 juli 2020

Tångrensning på stranden strax norr om Glommen


Norr om Glommen finns en sandstrand som är ungefär en kilometer lång. Den kallas Norsan av dom som bott här länge. Sommartid är den mycket populär för sol och bad.

Av och till i samband med stormar hamnar stora mängder tång i strandlinjen. Den är äcklig att gå i och när det är varmt stinker det av ämnen som bildas vid syrefri nedbrytning. Detta till men inte bara för badande, utan även för boende och för näringsidkare, t ex Fiskekrogen. 


Därför måste stranden rensas med jämna mellanrum. Kommunen äger merparten av stranden och gjorde en storartat insats under en dag i mitten av juni 2020. På en dag så tömdes stranden på tång, detta med hjälp av en stor lastmaskin och två stora dumpers. 


Kommunen hade tydligen avtalat med en markägare vid Bryntebo att ta emot tången. Där lades den upp i en lång limpa i kanten på ett fält. Limpan hade en volym på cirka 1200 kubikmeter. Det motsvarar att varje löpmeter strand hade 1,5 kubikmeter tång. 


Där på fältet ska tången kompostera för att sen spridas som gödselmedel. Näringsinnehållet i tång är inte särskilt märkvärdigt. Kväveinnehållet är till exempel vara hälften av det i stallgödsel. 


"En värdefull naturprodukt", av Ingvar Karlsson, sid 210-211 i boken "Glommen, ett fiskeläge och dess omgivningar, en vandring i tid och rum. Förlag Utsikten 2006, Varberg. ISBN 91-88806-65-0. 

Tången var förr ett värdefullt gödselmedel för lantbrukarna på sandslätten vid kusten. Den halländska sanden är näringsfattig, så tången var ett värdefull tillskott. Tångtäkten var noga reglerad i form av preciserade rättigheter. Enligt uppgift i boken ovan höll man på med tångtäkt fram till 1960-talet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar