Det här en vandringstur med historia, vackra vyer och skönt underlag. Dessutom ganska lång, 17 kilometer. Ungefär halva sträckan följer den Hallandsleden. Man startar lämpligen vid Vessige kyrka. Där finns en parkering. Det finns också buss från Falkenberg.
Svart - vår rutt, rött - Hallandsleden
Från kyrkan rundar man närmaste röda lada och ger sig sen iväg på den grusväg som går söderut och strax korsar bron över Lillån, biflöde till Ätran. På andra sidan ån går vägen uppför. Väl uppe passerar man en gård och då öppnar sig landskapet med Ätrans vackra dalgång på höger hand.
Efter att ha lämnat de öppna markerna går man genom skogsmark en bit. Några små vita informationsskyltar sitter uppe, de handlar bland annat om Via Regia, torpgrunder och ett "barnrikehus". Strax når man byn Sörby. Sista biten dit kan man antingen följa Hallandsleden eller så gå genom skogen rakt söderut och sen ta av skarpt österut mot Sörby.
Vi gjorde det senare för att gå mindre på den asfalterade vägen. I Sörby svänger leden av mot nordost och vindskyddet i kanten på naturreservatet Skattagård, på norra sidan berget Lundaskalle. Vid vindskyddet finns toalett och ved.
Man fortsätter sen en bit österut längs Hallandsleden. Därefter viker man av sydostvart mot berget Kanebjär med godset/slottet Hjuleberg i södra änden. Det finns en mindre grusväg runt berget så att man kan komma tillbaka upp mot Hallandsleden och reservatet Skattagård. Från Kanabjär är det stundtals fin utsikt över landskapet omkring.
Man ser ofta också en del rovfåglar, ibland kungs- och havsörn. På några ställen kan man se imponerande exemplar av främmande trädslag som planterats. Slottet är byggt i mörk sten och omges av enorma häckar med rhododendron. Det förfärdigades under 1870-talet. Vänligen respektera att inte gå i närheten av tomtmarken runt slottet. Tillfarterna är skyltade "privat väg".
Hemvägen är enkel, bara att gå samma väg som ut. Från Sörby kan man den närmaste kilometern välja att gå vägen längs Hallandsleden eller att ta slingan lite västerut. Man kan förslagsvis ta ena vägen ut och den andra hem. Om man tar kortaste vägen passerar man så kallade skålgropar.
.
Kärestan har dessutom trackat rutten på Wikiloc, där finns en del ytterligare detaljer
https://www.wikiloc.com/hiking-trails/vessige-kyrka-sorby-hjuleberg-vessige-kyrka-62793818
Litteratur
Haverling, Stellan. 1996. Kungsvägen genom Halland. Utgiven av Vägverket Region Väst, Göteborg. 168 sidor. ISBN 91-88250-25-3.
Danielsson, Sara. 2020. Vandra Hallandsleden. Calazo Förlag AB, Stockholm. 213 sidor. ISBN 978-91-88779-45-8
Jag tror inte att det är en Douglasgran utan en "Abies grandis" = kustgran. Barken är helt annorlunda pa en douglas gran. Se min avdelning "Arboretum" pa min blogg.
SvaraRaderamin blogg: https://giraffen197.webblogg.se // Josephine
SvaraRaderaVilken underbar runda!
SvaraRaderaPå berget bakom Hjuleberg finns också ett område med inplanterade lärkträd, fina färger vår och höst.
När man kommer ut ur den mäktiga granskogen passerar vägen en äng vänster sida. Nära vägen finns ett par hästgravar. Unikt tror jag.
Mycket uppdämningar har gjorts för ca 30 år sedan som nu ses som sjöar. Syftet är dels att fånga kväve dels att ge bra miljöer för änder och annan sjöfågel. Tidigare satte man också ut mängder av fasan- kycklingar vå våren.
Fägeljakten på Hjuleberg är populär.
Inne på gårdsområdet håller den gamla jäg-mästarbostaden på att renoveras och byggas om. Nyligen var det en brand på byggplatsen, omskriven i HN.
Mellan de nu tomma stora stenhusen finns ni en stor öppen gräsyta. Där stod förr en enorm statarlänga med massvis av boende. Den revs till mångas förtret. Viktig del av historien.
På Varbergs museum finns plancher som visar vilka yrkesgrupper och hur många som arbetade på Hjuleberg. Det var mängder av människor, inte minst statar- och torparkvinnor som skötte mjölkning tidiga morgnar, det stora hushållet på slottet mm.
Hjuleberg var viktigt som en utpost mot riks- gränsen, för danskar och senare för svenskar.
Nuvarande slottet är inte gammalt, men här har funnits befästningar i många århundraden.
Den förste svenske landshövdingen bodde därför på Hjuleberg.
Ordet hjul, förleden i Hjuleberg, är gammal danska och betyder igelkott, ett djur som kan försvara sig - utom mot moderna fordon.
Om det blir för blåsigt på söndag rekommenderas vandringen en solig dag i slutet av april.
I början av juni brukar Hjuleberg vara öppet för visning av rododendron- blomningen.
Herrarna på godset har historiskt varit lite tjuriga
Hallandsleden tilläts därför inte att gå genom slottets närmaste område när den anlades.
Men det finns en parkering när man kommit in genom allen och enskilda besök går bra om man respekterar skyltningen.
Obs den fina medelstids- kyrkan i Abild som ligger ca 800 m bort längs en grusväg. Den tillhörde tidigare godset och godsägaren anställde prästen.
Hårt slit i veckorna och Herrens förmaningar på söndagen. Det var inte lätt att vara fattig bonddräng. Eller piga.
Nuvarande ägare stammar från en dansk köpman som förälskade sig i utsikten över det vackra Hallands inland.
Innan järnvägen anlades var Asige och Abild viktiga centralorter. Då var Getinge och Slöinge svårgenomträngliga träskmarker.
Önskar er en trevlig tur.
Själv bor jag i Göteborg och hinner inte vara med.
Men en vårvandring blir det senare för mig.