fredag 24 april 2015

Länsstyrelsens informationsmöte 22 april 2015 i Västerfärnebo om skogsbranden





Mötet var i Västerfärnebo, beläget strax öster om brandfältet.  Ca 120-130 personer närvarade.


I inbjudan till mötet från Länsstyrelsen angavs att man skulle vara ”drabbad” av branden. Jag närvarade i egenskap av att vara drabbad mentalt i den meningen att branden skapade ett stort intresse och engagemang hos mig. Jag har skrivit ett 10-tal inlägg på min blogg och tre debattartiklar (SvD, VLT). Skogsbranden är det mest dramatiska som skett i svensk skog sedan stormen Gudrun.


Johan Fallenius på Länsförsäkringar, som var kvällens moderator, hälsade alla välkomna.


Länsförsäkringar, Trafikverket, Skogsstyrelsen, Länsstyrelsen och Polisen stod för kvällens presentationer.


LÄNSFÖRSÄKRINGAR


Branden får stora ekonomiska konsekvenser. Vad är viktigt ur försäkringssynpunkt? Träd och plantor var försäkrade. Plantskog (<10 cm brh) ersätts med hänsyn till areal och utifrån den för plantkostnaden för nyplantering.  Det som ska bli reservat ersätts med 125 kr per fub. Skogsstyrelsen erbjuder kostnadsfri återbeskogningsplan. Den som får ersättning för plantering är skyldig att skydda plantorna upp till tre år efter plantering. Föredragshållaren tyckte att skogsägaren inte ska lägga alla ägg i samma korg, d v s pröva olika trädslag. Sådd kan vara ett alternativ till plantering.  


TRAFIKVERKET


Regeringen har avsatt 17 mkr för att åtgärda enskilda vägar som skadats med anledning av branden.  Trafikverket har fått regeringens uppdrag att ska besluta om medlens användning, vilket kommer att göras efter samråd med Skogsstyrelsen. Fram till november i år kan ersättning sökas av markägare/väghållare för gjorda återställningsåtgärder efter branden. Även körskador p g a efterarbetet ingår, d v s både direkta och indirekta skador av branden. Även förebyggande arbete för att hindra uppkomst av skador kan rendera ersättning. Om pengarna räcker ersätts allt, annars en fast andel. Mer medel kommer inte att skjutas till. Virke som går att rädda ska vara utkört således senast 1 november för att ansökan om uppkomna vägskador ska kunna lämnas in. Möjligheten till en andra ansökningsomgång, om inte alla 17 mkr delats ut i första svängen, måste utredas.






SKOGSSTYRELSEN


Det finns en påtaglig risk att olika skadeinsekter kommer att drabba området, både den del som ska bli reservat och den del som ska drivas konventionellt. I det senare området väntar snar plantering eller sådd. Plantering har redan inletts på Karl Hedins marker i norr. Risken för snytbaggeinvasion är stor på den del som nu omvandlats till hygge. Insekter som framförallt kan drabba det skyddade området, där den mesta veden är kvar, är granbarkborre och märgborre (på tall). En inventering ska göras i juni, eventuellt sen också i höst.


Det viktigaste nu är att upprätta föryngringsplaner, det fanns blanketter i salen för att anmäla intresse. Arbetet startar redan nästa vecka.  Info är utskickad till skogsägare, ytterligare direkta kontakter kommer att tas. Några frågor är: Markberedning? Sådd eller plantering? Självföryngring av löv på fuktiga partier? Just nu pågår drönarinventering av förutsättningarna.


Risker med motormanuellt arbete på brandfältet har beskrivits i en broschyr, två möten arrangeras i höst.


En fråga ställdes om lämpligheten i att plantera contortatall. Han som frågade hade ställt frågan till Skogsstyrelsen tidigare och då fått svaret att det var för nära reservatet (1 km nämndes som ett säkerhetsavstånd). Han refererade till att det finns contortatall alldeles nära (avståndet oklart; min anmärkning) t ex Helvetesbrännan i Medelpad. Skogsstyrelsens representant sa att contortatall bara är tillåten norr om 60:e breddgraden, men sa också att dispens är möjlig söder därom. Han var osäker var den gränsen går, trodde ”mitt i brandområdet”. Jag kollade upp detta efteråt och nästan hela brandfältet är söder om 60:e breddgraden, vilken går strax norr om Ängelsberg.


Jakträtten på reservatet (mark som staten genom länsstyrelsen köper) kommer att gå till dem som idag har arrenden. Hur jakten kommer att se ut inom reservatet är det väl fortfarande dock lite väl tidigt att säga något om, eftersom reservatets skötselplaner återstår att skriva (min anmärkning).




  

LÄNSSTYRELSEN


Kulturlämningar


Exempel på sådana lämningar är rester av hyttor, hammare (för järnhantering), dammar, husgrunder, kolningsanläggningar. Ett 60-tal fanns registrerade innan branden. Massor av lämningar har nu indikerats efter branden av flygfotografering, det är oftast kolningsanläggningar. Man ser så mycket nu efter branden i och med att vegetationen brunnit bort  Vad har då länsstyrelsen hittills gjort? Man har handlagt avverkningsanmälningar hösten 2014. Underlag för nya inventeringar har tagits fram. Nu kommer man att satsa på att inventera stenåldersboplatser på ställen som först dök upp hur havet och var öar på den tiden, man koncentrerar sig främst på det blivande reservatet. Hela brandfältet är under högsta kustlinjen (min anmärkning) och är således vattenbearbetat, innebärande att finjord sköljts bort och hamnat i sänkor i terrängen och i ådalarna. Därför ser hela området nu mycket blockigt och stenigt ut.   


Vattenkvalitet


Ytvattenövervakningen utförs av SLU med finansiering via HaV. Rapport från SLU kommer i maj. Sjöar och vattendrag följs avseende pH, tungmetaller, näringsämnen, kat- och anjoner, påväxtalger, bottenfauna m m.


I tre bäckar tas prov två ggr per månad, i två av dessa finns dessutom sonder för kontinuerlig mätning av pH, konduktivitet (ledningsförmåga) och turbiditet (grumlighet p g a suspenderade partiklar). I fyra andra bäckar tas prov mer sällan. Två referensbäckar provtas utanför brandfältet. Gärsjöbäcken har haft pågående mätningar sen 1990-talet. Skogen brann där i avrinningsområdet, nu finns således värdefulla jämförelsedata bakåt i tiden.


En kraftigt ökad halt av ammonium (nära giftnivåer) och sulfat har observerats, liksom en del surstötar (d v s lägre pH). Inga ökade tungmetallhalter har förekommit. Inga tydliga effekter har setts i Svartån och Kolbäcksån.


Brunnsvatten har provtagits vid Sörhörende, inget alarmerande har observerats. Uppmärksamhet bör iakttas framgent. Effekter kan ta tid (flera månader) att uppkomma p g a att det tar tid för vatten med lösta ämnen att flytta sig ner genom marken. SGU har på eget initiativ satt ut grundvattenrörundvatten på brandfältet som en del i myndighetens ansvar för den nationella miljöövervakningen av grundvatten.  


Reservatsbildningen


Ett första inriktningsbeslut togs av länsstyrelsen redan i september i fjol. Hälleskogsbrännan ska det nya reservatet heta. Syftet är att bevara/restaurera biologisk mångfald i form av ett stort brandpräglat område och att bevara olika minnen av branden.


Markåtkomsten är i stort sett avklarad, ca 6000 ha kommer att ingå. En del förhandlingar med enskilda markägare återstår. Man hoppas på att ett beslut kan tas i höst – man jobbar nu på underlag för detta. Skötselplanen ska man jobba fram under ett par år.


Man ämnar bryta områdets avlysning. Ingen glöd är nu kvar i marken enligt den flyginventering som Kustbevakningen nyss har gjort med IR-kamera. Troligen öppnas hela brandfältet i slutet av maj. Det blir sen en mellanperiod till dess att reservatet formellt kan öppna. Det blir en förbättrad väg på snedden genom brandfältet. Information kommer att sättas upp vid entréerna och på en mer central plats. Ett utsiktstorn blir det på ett berg, liksom en lokal under tak för t ex skolklasser och P-platser. Skyltar sätts upp om risker när avlysningen hävs. Markägare kan få låna n skylt. En film om brandfältets risker har gjorts.


POLISEN


Vad förväntas då avlysningen hävs? Eventuellt att folk går för nära hus och tomter.

Polisen kommer att öka sin närvaro då avlysningen sker. Man uppmanade markägare att ringa polisen om det blir problem. En lantbrukare var orolig för trafiktrubbel på småvägarna i området.

Fagersta och Sala kommuner ämnar ordna ordningsvakter tills när avlysningen hävs, mycket folk kan nämligen förväntas första tiden.


---


Efter mötet fanns möjlighet att ställa frågor till deltagande myndigheter och organisationer.  Deltagarna bjöds på en enklare förtäring efter mötet.






Bilden ovan visar inte denna utan den goda fika jag som uppladdning intog på Svartådalens café centralt beläget i byn. Stället kan varmt rekommenderas, inte bara p g a det goda fikat, utan också för att det är en centralpunkt där information och tjänster byts. Caféet är dessutom både apotek och postutlämning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar