söndag 10 april 2016

Inget svar på förfulningen av landskapet - min slutreplik i Hallands Nyheter



Nedanstående text exklusive bilder fanns idag 11 april 2016 införd på Hallands Nyheters debattsida:

Den 31 mars hade jag ett debattinlägg med rubriken ”Jordbrukarna förorenar landskapet med sin plast”. Där lyfte jag fram tre negativa följder av att en stor del av jordbrukets grovfoderhantering idag sker i plastbalar, nämligen förfulningen av landskapsbilden på grund av alla högar med balar, nedskräpning av landskapet genom att plastsjok blåser runt och fastnar här och var, samt slutligen ett möjligt bidrag till de mikroplaster som finns i sjöar och hav och försvårar för organismer där.

Den 5 april lämnades en replik av Anders Richardsson, regionordförande för LRF i Halland. Som de flesta makthavare bemöter han negativ kritik genom att börja prata om något helt annat. Först håller han vagt med om att spridning av plast i naturen är förkastlig. Sen är hans budskap dels att 95 procent av balplasten samlas in, dels att det är ett problem för lantbruket att det slängs aluminiumburkar och plastförpackningar på slåttervallar längs vägar.

Balplast vid Högvadsån i naturreservatet Sumpafallen


Det vill säga, Anders Richardsson berör inte alls de problem jag tog upp om dels de förfulande högarna med plastbalar i landskapet, dels den okontrollerade spridningen av sönderrivna plastrester. Det är gott och väl att en stor del av plasten återvinns, men tänker inte LRF göra något åt den rest som skräpar ned landskapet? Tydligen inte eftersom Anders Richardsson bara smiter förbi frågan.

Här hade LRF i Halland chansen att visa lite dådkraft och samla goodwill, men den chansen tog Anders Richardsson inte. Ledande företrädare för LRF brukar alltid lyfta fram att man inte vill ha myndigheters föreskrifter och regler, utan att självägande och informerade bönder ska vidta åtgärder av egen fri vilja. Av Anders Richardssons svar att döma verkar i alla fall inte LRF:s regionordförande i Halland vara mogen för en sådan ordning.

Balplast vid tillflöde till Högvadsån i naturreservatet Sumpafallen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar