söndag 3 april 2016

Promenad Ljungsjön runt 3 april 2016


Ljungsjön är en relativt liten skogssjö cirka 1,5 mil nordost om Falkenberg. Den ligger där åkermarken slutar och skogslandet tar vid. Där finns en vandringsslinga på 4 km runt sjön. Slingan hade valts ut för dagens vandring i Facebook-gruppen "Promenera i Falkenberg  med omnejd". Vi fick samåka i bil dit, för som vi tidigare påpekat i en insändare i Hallands Nyheter, saknas vettiga bussförbindelser upp mot skogslandet under helgdagar. Vi samlades vid sjöns badplats, belägen på en udde ungefär mitt i sjön.

  
Merparten av skogen runt lär ha Falkenbergs kommun som ägare. Skötseln av leden sköts dock tydligen enligt initierad källa av en pensionerad privatperson som gör det på eget initiativ. Han har satt upp vägvisarna runt sjön och underhåller också de talrika spängerna.


Leden är lite lätt kuperad, tar cirka en timme att gå och löper inom synhåll från sjön. Det där med "inom synhåll" ska dock tas med en nypa salt. Oftast skyms sikten av tät granungskog, men ibland även av oröjd björkskog. På ett ställe, väster om badplatsen, går det att runda udden, istället för att gå vägen. Den extraslingan på några hundra meter är fin att lägga till, där går man nämligen hela tiden längs vattnet och alldeles nära.  


Skogsbruket längs leden borde kunna bedrivas avsevärt mer inriktat på att skapa en attraktiv miljö för alla dem som vandrar här. I ett område hade en del bokar röjts och gallrats fram. Det gav en betydligt mer tilltalande och ljus miljö med viss utsikt över sjön.


Det tog en dryg timme att gå leden i rätt makligt takt. Efteråt blev det en välförtjänt fika vid badplatsen. Sammantaget en fin tur.  Nästa helg (lördag) tar vi bussen från Falkenberg upp mot Ullared. Där stiger vi av vid hållplats Kvarnbacken och tar sen en promenad i området kring Sumpafallen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar