fredag 6 januari 2017

Runt Skärsjön i inre Halland



En kall januaridag vandrade vi runt Skärsjön i inre Halland. Den är belägen ca två mil öster om Varberg och tre mil nordost Falkenberg. Vi utgick från Öströ fårfarm där det finns parkering. Tyvärr saknas bussförbindelse dit. Vi åkte i vår elbil, en lisa för miljösamvetet.


Det är ca 15 km runt sjön och det tog oss 3,5-4 timmar att gå sträckan. Vi gick motsols. Till att börja med ett par km på asfaltväg, bort mot Ottersjö gård. Därefter på skogsbilvägar och stigar genom granskog, bokskog, hyggen och odlad mark. 


Vår väg passerade tre-fyra olika naturreservat. Fint var det att fika på udden Näsnabben i norr, med solen i ansiktet. Vi nyttjade på några sträckor delar av tre olika vandringsstigar inom Åkulla Bokskogar, det var Näsetstigen i norr, Bexellstigen i öster och Slottstigen i sydost.


I Näsnabbens naturreservat i norr lade vi märke till att Grimeton Hembygdsförening märkt ut gamla torp; en kulturhistorisk välgärning. Det aktuella torpet hette Klockarenäset.

  
Det var lugnt värre på fågelfronten. En ormvråk och en stjärtmes var det mest uppseendeväckande. På vägen hem till Glommen såg vi en kungsörn nära Långås. 

En tur kan varmt rekommenderas. Tidig maj när boken slagit ut är det säkert jättevackert och skönt. 

2 kommentarer:

  1. Hej Hans-Örjan, så roligt att läsa om vandringen i mina sommartrakter. Längtar ner till Halland och Björkäng varje dag faktiskt. Men jag skulle sakna skidåkningen som man i alla fall just nu kan ägna sig åt här i Uppsala. Åkte idag en bit på Hammarskogsspåret bland annat i "Myrspåret". Det var riktigt bra.
    Hoppas ni har det bra i fina Glommen och God fortsättning på det nya året!
    Många hälsningar
    Thérèse Ollén

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Therese för hälsning. Intressant att du längtar till Halland även denna årstid med gråväder och blåst. Men det är fint ändå, trots att det ju inte blir nån skidåkning. Turen runt Skärsjön var ett bra substitut.
      H-Ö

      Radera