tisdag 4 september 2018

Kommunvalet i Falkenberg - partierna och miljön





Den Falkenbergsbo som tycker att miljöfrågan är mycket viktig, vem ska hen rösta på? Miljöpartiet kan tyckas vara det självklara svaret bara på grund av sitt namn. Men det är inte så säkert. Naturskyddsföreningens analys på riksplanet fann att Vänsterpartiet hade lyckats bäst med miljöfrågorna, tätt följt av Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Det är nu inför kommunvalet på söndag hög tid att granska partiernas inställning i miljöfrågan.

Jag bedömde inledningsvis hur stor del av textmassan i partiernas program som handlade om miljö, en värdefull värdemätare på engagemanget. Studiematerialet var nätversioner och broschyrer. Så här blev den kvantitativa rangordningen: MP (20 procent) > C (10) = V (10) > S (5) > M (0/3) > L (0) = SD (0) = KD (0). Moderaternas 0/3 säger att nätversionen inte innehöll nåt, men att lite fanns i broschyren.


 Därefter kom en mer kvalitativ analys. Uttryckte texten verkligen en positiv inställning till miljön? Så var generellt fallet. Men två partier, C och M, föreslog minskat strandskydd. En del områden togs oftast upp av alla fem partierna, till exempel förbättrad kollektivtrafik och bättre cykelmöjligheter, mer förnybar energi, samt mer närproducerat i kommunal upphandling. Områden som togs upp av endast två partier var biologisk mångfald (S och MP), minskad plastanvändning (C och MP), reducerad exponering för miljögifter (V och MP), mer biobaserade material i byggande eller upphandling (C och MP), och miljökonsekvensbeskrivning inför kommunala beslut (V och MP). Bland dessa förslag fanns MP med fem gånger, C och V två gånger, S en gång. Platsordningen blir MP > C = V > S. Till sist fanns därutöver ett antal områden som var helt unika för ett enskilt parti: rent vatten (S), restriktivt strandskydd (V), gynna ekosystemtjänster (MP), ingen slamspridning på åkermark (MP), fria vattenvägar i Ätran och förhindrad exploatering av åkermark (C x 2). Platsordningen blir C = MP > S = V.


 Genomgången ovan uttrycker hur mycket partierna lyft fram miljöfrågan och om man tänkt lite extra med unika idéer. Rangordningen mellan partierna blir sammantaget som jag bedömer det MP > C > V > S. Bland de områden som respektive parti föreslagit är karaktären verkligen varierande, en del är riktigt diffust. Vad sägs om ”Rent vatten” som S föreslår? Vad är det mer konkret S vill göra? En helt dominerande andel av punkterna uttrycks som ”öka”, ”utveckla”, ”förbättra” och ”stärka”. För sådana mål blir det svårt att mäta måluppfyllelse i den stund väljarna inför nästa val ska bedöma om det parti man röstade på har lyckats.


 Det är svårt att väga unika förslag mot varandra, till exempel reducerad plastanvändning (C och MP) mot restriktivt strandskydd (V). Sådana bedömningar måste varje väljare göra. C och V är lika mycket engagerade i miljöfrågor av mängden text att döma. Men de två partierna har helt olika inställning till strandskyddet; släppa på eller bevara. Om denna fråga är viktig för en enskild väljare kan den bli avgörande i valet av parti vad gäller miljöaspekterna.

Jag är på en punkt djupt besviken på samtliga partiers program. De verkar vara standardiserade skrivbordsprodukter utan aktualitet. Inget parti har fångat upp att det under nästan ett år varit extremväder. De tre sista månaderna i fjol regnade det nästan två gånger det normala med omfattande översvämningar och svårigheter att skörda sent mogna grödor som följd. 



Maj till augusti i år regnade det nästan inte en droppe. Det fick också stora konsekvenser med skördebortfall, uttorkade vattendrag, bevattningsförbud och restriktiv vattenkonsumtion. Halland klarade sig turligt undan omfattande skogsbränder. 


Dessa extrema händelser torde också ha haft stora effekter på miljön. Extremvädret och dess konsekvenser borde ha föranlett allvarliga funderingar hos partierna vad gäller konsekvensanalys och tentativa handlingsprogram. Därutöver pågår i skogsbruket nationellt en intensiv diskussion om nyckelbiotoper och valet av trädslag. Denna borde vara högst relevant även för Halland.



Sammanfattningsvis: Vad gäller miljöfrågan är min slutsats att MP synes vara det bästa alternativet, följt av C och V. S är inte alls framåt. M, L, SD och KD är inget att rösta på. Inget av partierna har tyvärr förmått att fånga upp det senaste årets extremväder och inte heller de två idag viktigaste diskussionerna i skogsbruket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar