fredag 21 februari 2020

Vansinnigt hög vattenföring i Ätran nu i februari 2020


Den mäktigaste enskilda forsen i Sumpafallen


SMHI har utfärdat Klass 2 varning för två av Hallands åar, Viskan med utlopp i havet strax norr om Varberg och Ätran som rinner ut genom Falkenberg. Alldeles nyss hörde jag på Rapports lokalnyheter att man överväger en höjning till Klass 3. Detta innebär en "stor fara för allmänheten". 




Sumpafallen vid kvarnruinen


Idag besökte jag tre ställen inom Ätrans avrinningsområde, detta för att med egna ögon och kamera se hur det står till. De var: 1/ Sumpafallen i Högvadsån, ett biflöde till Ätran, 2/ Ätrafors kraftstation, och slutligen 3/ Tullbron mitt i Falkenberg. Nedan har jag lagt in några bilder och kommentarer. 




Stigen längs fallen är bitvis helt under vatten


För Ätrafors kraftstation finns vattenföringsdata på nätet. Just nu passerar där varje sekund 192 kubikmeter. Det är enormt mycket, motsvarande en kub med 5,8 meters sida. Nånstans har jag hört eller sett att detta skulle vara den högst uppmätta nånsin, med jag kan just nu inte bekräfta detta. 




Ätraforsdammen


Hösten 2017 var också mycket regnig. Jag har skrivit om detta i ett annat inlägg här på bloggen. I slutet av december 2017 var vattenföringen i Ätrafors 138 kubikmeter per sekund. 

http://hans-orjan.blogspot.com/2018/07/extremvader-i-halland-under-sex-manader.html

Jag tyckte då att det var extremt mycket, men den siffran bleknar i jämförelse med den nu aktuella. 



Vattenföring vid Ätrafors 21-22 februari


De faror som är förknippade med denna extremt höga vattenföring är översvämningar och ras i slänter. Broar kan också vara i fara om deras höjd inte räcker till. 




Bron över Högvadsån där den rinner in i Ätran


Inne i Falkenberg är hög vattenföring som vanligt förknippad med översvämning längs Ågatan. Räddningstjänsten är på plats. Trottoaren och cykelbanan har spärrats av eftersom de står under vatten.






Vattnet i Ätran når nu upp på Ågatan i Falkenberg





Nästa dag - Räddningstjänsten har byggt skydd 


Varför är vattenföringen så hög just nu? Förklaringen är en mycket hög nederbörd i kombination med låg avdunstning, sistnämnda eftersom det är ganska kallt och växtligheten i vila. I inre Halland har det i februari hittills regnat tre till fyra gånger det normala. En normal nederbörd för hela februari är 40-60 millimeter. Uppskattningsvis har det nu kommit uppemot 200 millimeter. 


Relativ nederbörd 1-20 februari 2020


Att det strömmar så fantastiskt mycket vatten i nedre Ätran beror förstås även på att vattnet kommer från ett stort område. Ätran är 24 mil lång och börjar uppåt Ulricehamn. Den avvattnar ett område som är hela 3343 kvadratkilometer. Det motsvarar en kvadrat med 58 kilometers sida. 




Ätrans avrinningsområde


Och regnet det bara öser ner ute! Hur ska det gå? Ytterst oroande är det. Stora värden står på spel. Dagen därefter utfärdade SMHI en Klass-3-varning för Lagan och Nissan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar