lördag 7 september 2024

Ödemarksstigen i mellersta Halland



Intressant är det när en ny vandringsled öppnas. Det sker inte ofta, men nu har det hänt. Glädjande. Länsstyrelsen i Halland har vällovligt anlagt "Ödemarksstigen" 12-13 km i skogsområdet väster om Boaforsdammen, dryga två mil nordost om Falkenberg.  



Den löper genom fyra naturreservat och följer en bit Boa kyrkstig. Jag gick den häromdagen, det tog 4,5 tim inkl en rast. Jag gick medsols och började vid parkeringen intill torpet Skogen i naturreservatet med samma namn. Dit kommer man genom att ta av in på Pukasjöhultsvägen från vägen mellan Okome och Gällared. 


Karta från länsstyrelsens hemsida


Snart dyker ledens röda markeringar upp, leden korsar vägen. Men fortsätt då en bit tills en parkering dyker upp på vänster sida. Där ryms tre bilar. Genom att på stig norrut (blå markering) gå kort in till torpet hittar man där Ödemarksstigens röda markering. 



Hela leden går i ett slutet skogslandskap, och då på stig eller skogsbilväg. Skogligt är dels bokskogen i början, dels Bergs naturskog längre fram, höjdarna. Utanför reservaten är det rätt mycket trist produktionsskog med gran. I Bergs naturskog och Kålebro naturreservat är framkomligheten delvis lite si och så. Det är stenigt, blött eller hög vegetation. I Kålebro går leden delvis i gamla djupa traktorspår. 



Jag förstår att länsstyrelsen haft ambitionen att visa upp de fyra reservaten. Men i en balansgång med vad vandrare uppskattar borde dragningen gärna inkluderat mer öppen kulturmark (t ex Yttra Berg, också reservat) och kontakt med vatten (t ex Boaforsdammen). Den enda öppningen i skogen är nu ett trist och mycket stort hygge ner mot dammen. 



På önskelistan står en översiktskarta på plats och en större parkering. Nu går det inte att ordna en vandring i en större grupp. En rastplats nånstans, kanske bortåt Boa, vore också välkommen. Jag hoppas att nästa regering kommer att vara mer generös med pengar till naturvård och insatser för friluftslivet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar