tisdag 27 oktober 2015

Fåglar från en lägenhet i Uppsalas västra utkant under 13 år



Även i en lägenhet kan man med behållning skåda fågel. I oktober 2002 flyttade vi in i en lägenhet på sjätte våningen i Eriksberg i Uppsalas västra utkant. Nu har vi bott här i 13 år och ska snart flytta. Då är det läge att göra bokslut för den lägenhetslista vi började med strax efter inflyttning.

Huset ligger bra till för fågelskådning. Att det ligger i kanten av staden och högt upp med fönster åt tre håll gör att överblicken är god över himlen och landskapet. Det finns skogsbryn med träd intill i två riktningar som gör att vi lätt kan se småfåglar där. Mot nordväst har vi fri sikt ut mot Ekebydalen och den största av de två f d lertagsdammar som finns där. Med hjälp av en tubkikare kan vi se sjöfåglar på vattnet och i vasskanten.


Fågelskådning sker inte bara med ögonen utan minst lika viktigt är öronen. Många småfåglar upptäcks lättast med hjälp av sången och en del av dem, t ex olika sångare, är så små och kamouflagefärgade att de är nästan är omöjliga att få syn på. I listan nedan finns dels fåglar vi sett, dels sådana som vi hört. I flera fall har vi givetvis också gjort både och för enskilda arter.

Totalt har vi sett 76 arter av olika slag. Det har varit rovfåglar, sjöfåglar, kråkfåglar, trastar, småfåglar och en del annat. Våra i vårt tycke häftigaste observationer var:
  • Passerande sångsvanar som flög så lågt och de syntes från ryggsidan
  • En nötkråka som plötsligt passerade alldeles utanför fönstret
  • En havsörn som dök upp över dalen då jag satt i fåtöljen och pratade i telefon
  • En rörhöna som pilade tvärs över dammens vattenytan precis då jag råkade titta, den är annars skygg och svårupptäckt
  • En bläsand som plötsligt låg där på dammen när dimman lättade en morgon för att sen strax försvinna och inte ses mer
Suraste missarna var att både vit och svart stork passerade dalen och rapporterades på Svalan då vi tyvärr var bortresta. 
   

Ett lustigt sammanträffande är att vi från vår lägenhet sett nästan exakt lika många arter som på vår sommarstugetomt vid stranden av Bottenhavet utanför Söderhamn. En lägenhet kan, om förhållandena är goda, således vara en ganska exotisk plats för fågelskådning.

Jag har tagit oräkneliga promenader runt ledtagsdammen nere i dalen. Flertalet arter jag då sett eller hört har jag också observerat från lägenheten. Några få tillkommande arter jag minns är sävsångare, rörsångare, hussvala och kattuggla.
Nedan våra observerade fåglar uppdelade i några olika grupper. Jag ber om ursäkt för den ovetenskapliga systematiken.


Rovfåglar (6):

Havsörn Fjällvråk Duvhök Sparvhök Ormvråk Fiskgjuse

Sjöfåglar (11):

Grågås Sångsvan Kanadagås Kricka Bläsand Vigg Svarthakedopping Storskarv Gräsand Knipa Storskrake

Hönsfåglar (3):

Sothöna Rörhöna Fasan

Vadare (2):  

Häger Storspov

Måsfåglar (4):

Fiskmås Silltrut Skrattmås Fisktärna

Kråkfåglar (6):

Kråka Skata Korp Råka Kaja Nötkråka

Trastar (7):

Björktrast Koltrast Dubbeltrast Stare Nötskrika Rödvingetrast Taltrast

Sångare (5):

Ärtsångare Törnsångare Gräshoppssångare Lövsångare Trädgårdsångare

Övriga småfåglar (26):

Talgoxe Blåmes Tofsmes Nötväcka Entita Kungsfågel Gråsiska Domherre Grönfink Grönsiska Svartmes Steglits Bofink Pilfink Sädesärla Svarthätta Svartvit flugsnappare Mindre korsnäbb Gulsparv Sånglärka Bergfink Gråsparv Stenknäck Rödhake Rödstjärt Sidensvans 

Seglare och svalor (2):

Tornseglare Ladusvala

Hackspettar (2):

Större hackspett Gröngöling

Duvor (2):

Ringduva Stadsduva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar