fredag 9 oktober 2015

Rör inte pulkabacken i Eriksberg!




Pulkabacken är slänten i vänster bildkant, ovan den översta
gruppen av tegelfärgade hus (planerade). Grå hus finns redan.
Den svarta ringen är ett område som kan komma att bebyggas.

Uppsala kommun och byggföretaget Wallenstam är i full färd med att strypa pulkabacken vid korsningen Stigbergsvägen – Eriksbergsvägen i Eriksberg. De är kloka nog att inte bygga bostäder i själva backen, men tänker sig en strypsnara i form av en tillfartsväg där, som ska gå fram till de nya bostäderna som projekteras i den s k Hammarparken. Hammarparken är den skogsridå som finns längs Eriksbergsvägen bortom pulkabacken i riktning västerut. Tillfartsvägen skulle dels hindra barnens tillträde från de nuvarande bostäderna till pulkabacken, dels hindra de minsta barnens användning av pulkabackens baksida.

Uppsala kommun fortsätter att växa så det knakar och behovet av nya bostäder verkar omöjligt att mätta. Redan existerande bostadsområden förtätas och nya obebyggda områden exploateras. Eriksberg är en stadsdel där båda dessa processer sker samtidigt. Ett hittills obebyggt område som expansionsivrarna kastat lystna blickar på är Hammarparken. Det är en äldre blandskog från Gnejsvägen ner mot Eriksbergsvägen och Ekebydalen. Skogen avgränsas i väster av Granitvägen och i öster av nämnda pulkabacken vid Stigbergsvägen.

I Hammarparken avser Uppsala kommun att det ska byggas ett antal flerfamiljshus för några hundra nya Eriksbergsbor. Kommunen har anvisat marken till företaget Wallenstam för projektering. Vid den informationskväll som kommunen hade för boende i Eriksberg 24 september framkom det ungefär hur Wallenstam tänker sig exploateringen. Planen fanns av något skäl inte uppsatt på de utställningar som fanns där, men företagets representant på plats hade med sig en ritning i handen. Att den inte satt uppe menade han var därför att den fortfarande bara är preliminär. Detta har dock inom parentes inte hindrat kommunen att tidigare skicka ut den efter förfrågan om vilka planerna är för området.

Av ritningen framgick att Wallenstam ritat in två tillfartsvägar till de huskroppar som planeras, en från Granitvägen i väster och en från Stigbergsvägen i öster. Den senare är tänkt att gå in precis nedanför huset Stigbergsplan 1 (Brf Klockstapeln) som ligger längs Stigbergsvägen för att sen löpa i kanten på pulkabacken och in bakom dess högsta del och fram till de nya huskropparna. Förutom att helt omringa Brf Klockstapeln med gator och störa dem som bor där, skulle denna gata bli ett dråpslag för framförallt barnens utnyttjande av pulkabacken.

Större självgående barn som kommer från husen vid Stigbergsplan och angränsande gator skulle tvingas att ta sig över en nya gatan för att komma till pulkabacken, med de trafikfaror som detta innebär. Dessutom skulle den planerade gatan stjäla den lilla pulkabacke som är på baksidan av den högsta punkten. Denna backe används av de allra minsta barnen, de som är för små att åka i den stora backen ner mot Eriksbergsvägen. Att denna lilla backe på baksidan används av de minsta barnen tror vi att den som projekterat helt saknar kunskap om.

För tillfarten till det nya bostadsområdet borde det räcka med en gata från Granitvägen i väster. Dra den förresten ner till den nuvarande trevägskorsningen Granitvägen – Eriksbergsvägen – Ekebydalsvägen och passa på att göra en rondell där, om det inte redan är tänkt så. Idag vet ingen hur man ska köra i den korsningen. Om det planerade området av någon outgrundlig anledning måste ha två tillfartsgator bör en dras direkt ner norrut mot Eriksbergsvägen. Jag har hört rykten om att det skulle vara för brant för att bygga en gata där. Detta är ett minst sagt häpnadsväckande argument. Har Upplands pannkaketopografi gjort stadsplanerarna helt galna? Hur gör de i städer som Sundsvall och Örnsköldsvik? Och hur kommer det sig att Uppsala kommun inte helt stänger av Carolinabacken? Den måste ju vara livsfarlig. Nej, där plöjs istället massor med pengar ned för att göra en paradgata. 


Pulkabacken är för övrigt inte en backe som endast används för att åka pulka i. Den utnyttjas året om av olika kategorier människor för olika typer av friluftsaktiviteter. Vår – sommar – höst kan man se t ex folk som sitter på bänken högst upp och beundrar solnedgången över Flogsta, folk som ligger och solar, folk som har picknick, folk som löptränar uppför och t o m några som tränar ”hang-glider”.  På vinterns åks det förutom pulka även skidor och snowboard av dem som behöver skola in sig. Vinterns mest spektakulära evenemang är väl kanske Nyårsafton då mängder med folk samlas där och skjuter raketer. Den som tvekar över backens popularitet för pulkaåkning kan gå dit en söndag på vårvintern med vackert väder. Då är där massor med folk och alls inte bara lokalt boende. Uppsala är ju generellt extremt platt, så en dylik backe lockar många som kommer tillresande. Ibland utbryter lite lätt parkeringskaos p g a backens popularitet.

Pulkabacken i Eriksberg spelar således en viktig social funktion för människors rörelse och sammankomst utomhus. Den måste säkerställas dels mot naggande i kanten i form av det pågående projektet i Hammarparken, dels mot, gud förbjude, byggexploatörers våta dröm att göra bostäder där. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar