tisdag 11 juli 2017

Falkenbergs kommun sa ja till Gekåsägare som vill bygga slott i område med tre samtidiga riksintressen

Hallands Nyheter 27 juni 2017 sid 12-13

Nedanstående text exklusive bilder fanns införd som debattinlägg i Hallands Nyheter 12 juli 2017 under rubriken "Hur tänker bygglovsnämnden?"


Hallands Nyheter 12 juli 2017 sid 4

Min spontana tanke var att det var första april. I Hallands Nyheter fanns på bild vad som verkade vara en slottskuliss från en amerikansk såpopera. Intill syntes en nöjd Thomas Karlsson, ägare till Gekås. Detta var tydligen hans planerade bostad på fastigheten Svartrå 5:9 med gården Ängarna, vilken han köpt.


Gården Ängarna vintern 2016 - 2017, bakom till höger Ängabjär 

Jag blev tagen på sängen. Under de gångna 20 åren har jag vistats mycket i området, framförallt för utflykter och guidning av vandringar. Dalsänkan invid gården är bland det vackraste inre Halland kan erbjuda. 


Utsikt över dalgången från Ängabjär (foto Torkel Danielsson)

Bästa stället att avnjuta landskapets skönhet är utsiktsberget Ängabjär alldeles bakom gården. Den kala branten där är förresten en potentiell häckningslokal för den rödlistade pilgrimsfalken som glädjande börjat hämta sig efter miljögifterna.

Falkenberg kommuns Översiktsplan - bild visande riksintressen

Den planerade byggnaden passar uppenbart inte in i landskapet, vilket påpekats såväl av stadsarkitekt Johan Risholm som av Kulturmiljö Halland, en del av Hallands Kulturhistoriska Museum. Redan här var det ytterst förvånande att bygglovsnämnden i Falkenbergs kommun godkänt Karlssons ansökan. 


Gamla Svartrå by cirka 1 km norr om kyrkan

Än mer häpen blev jag efter att tagit del av kommunens Översiktsplan, vilken beslutades av fullmäktige så sent som för bara ett par år sedan. Området med Svartrå, Sumpafallen och Åkulla Bokskogar är nämligen en värdekärna av riksintressen för kultur- och naturvård, samt för friluftsliv.

Området är fullt av kulturhistoria, värdefull natur och friluftsliv


Strax intill det planerade bygget finns dessutom ett par naturreservat, det mest välbesökta är Sumpafallen. Detta innebär att natur- och friluftslivsintresserad allmänhet rör sig i området. Det andra är Floastad där Ängabjär, som delvis är nyckelbiotop, ingår.


 Naturreservatet Sumpafallen vid Högvadsån

Det tredje utpekade riksintresset i området, friluftslivet, har överhuvudtaget inte givits tillfälle att yttra sig innan kommunen gick till beslut. Lämpligt hade förstås varit att höra vad Intresseföreningen för Åkulla bokskogar tycker.


Guide till alla vandringsstigar i området

Thomas Karlsson tycker att ”det är väldigt vackert i området”. Jag håller helt med. När han framgent sitter där och tittar ut från sitt slottsfönster kan han se allt det vackra. Men någon tanke på att hans slottsliknande byggnad förfular hela upplevelsen för andra, det verkar han inte ha haft. En slottsliknande byggnad i ett område med ovan nämnda karaktärer, det är som en måslort på en vit middagsduk – hela njutningen förtas. Eller som ett parkeringshus mitt i Gamla Falkenberg.


Del av bäckravin intill lilla vägen från Ängarna bort mot Svartrå

Mitt intryck är att bygglovsnämnden inte vågat stöta sig med Gekåsägaren. Gekås är mycket framgångsrikt av utvecklingen i Ullared att döma. Gekås expanderar hela tiden och skapar många arbetstillfällen. Gekås lockar stora mängder kunder till Ullared, vilket även gynnar affärslivet omkring. Säkert blir det en del klirr i kassan även för kommunen.


Från vägen som leder från Ängarna i riktning  mot Svartrå kyrka 

Tyvärr verkar det inte vara alltför mycket att hoppas på att Länsstyrelsen ska få Thomas Karlsson och kommunen att ändra sig med sikte på att den nya bostaden ska smälta bättre in i bygden. Länsstyrelsen har redan bundit upp svansen på sig själv genom att lämna ett mycket lamt remissyttrande till kommunen. Kan möjligen länets miljöengagerade landshövding Lena Sommestad styra upp sin egen myndighets agerande så att någon verkligen tar de utpekade riksintressena på allvar? Eller kan Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket ryta till? Vem försvarar de i ärendet helt förbisedda riksintressena vad gäller kultur, natur och friluftsliv? Ärendet blir en bra mätare på vad dessa är värda när en mäktig företagsägare knackar på dörren.


Svartrå kyrka med anor från 1100-talet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar