onsdag 16 juli 2014

Fel klimatsignaler från Almedalen - på UNT Debatt




Inlägget nedan publicerades av UNT Debatts nätupplaga 16 juli 2015:


Almedalsveckan slutade för en vecka sen. Sociala medier svämmade dagarna efteråt över av meddelanden om hur bra där var och många deltagare har tackat varandra för de värdefulla samtalen och diskussionerna. 

Men kritiska röster har också rests, t ex Göran Greider i en ledare i Dalademokraten: ”Det är inte ett så meningsfullt evenemang”, ”Det är en mediehändelse och inte så mycket mer.” Han tyckte inte att det var så mycket nytt som kom ut http://www.dalademokraten.se/opinion/ledare/vad-kom-ut-av-almedalen Ett annat exempel är Soran Ismail som i en kolumn i SvD menade att ”Almedalsveckan hotar demokratin.” Han utvecklade sig att Almedalsveckan är ”ryggdunkarnas och de osunda relationernas högborg” och att det ”är obehagligt med minglandet mellan journalister och politiska opponenter” http://www.svd.se/nyheter/inrikes/soran-ismail-almedalsveckan-hotar-demokratin_3715936.svd

Jag vill lägga till ytterligare en kritisk dimension som handlar om hur alla deltagares resor till och från Visby belastar atmosfären med koldioxid från de fossila bränslen som driver flygplan och färjor. Med tanke på att mängder med representanter för miljöorganisationer och miljömyndigheter varit närvarande under veckan är jag ytterst förvånad över att denna fråga inte redan väckts.

Almedalsveckan har vuxit mycket kraftigt över tid. Årets vecka lockade enligt Almedalskansliet drygt 25000 deltagare, de allra flesta kommer med flyg eller färja från fastlandet. Min beräkning landar på ca 2 miljoner kg koldioxid för resandet mellan fastlandet och Visby. Det motsvarar mängden från en modern bil som körs 330 varv runt jordklotet. Analysen bygger på uppgifter från Almedalskansliet och har använt Naturvårdsverkets verktyg för beräkning av tjänsteresors koldioxidavtryck. Till denna mängd kommer givetvis utsläpp från resande på fastlandet för att ta sig till och från t ex Arlanda eller Nynäshamn och för resande på Gotland.

Den framräknade mängden koldioxid är mycket stor men ändå givetvis en mycket liten del av Sveriges samlade utsläpp. Men symboliskt och politiskt är det en betydande mängd. Jag menar att detta fossilbränslebaserade resande av makthavare i regering, riksdag, myndigheter, företag och diverse andra organisationer inte är något bra föredöme för landets medborgare. Det är inte trovärdigt av makthavarna att kräva restriktioner av medborgarna i syfte att begränsa växthuseffekten om man samtidigt sätter i system att åka till Visby enkom med hjälp av fossilbaserat bränsle.

Jag föreslår att Almedalsveckans huvudarrangörer i form av riksdagens partier tar sig en rejäl funderare på värdet av ett evenemang som Almedalsveckan. Om man bedömer att veckan har stort värde, vilket jag utgår ifrån, föreslår jag att den läggs på en plats dit alla kan resa miljövänligt. Soran Ismail föreslog i SvD av andra skäl Kumla.  Jag tycker att Stockholm eller någon annan större ort längs järnvägens stambana i Mellansverige vore mer rimligt. Om veckan fortsatt ska vara i Visby måste flygplan och båtar drivna av biobränsle sköta trafiken.  

 

Hans-Örjan Nohrstedt, Uppsala

Docent vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU  


PS Det av UNT publicerade inlägget är en kort version av ett tidigare längre inlägg av mig på denna blogg, där finns dels detaljer om beräkningarna, dels lite satir över deltagarnas twittrande från Almedalen: http://hans-orjan.blogspot.se/2014/07/almedalsveckan-ett-miljomassigt.html
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar