onsdag 16 juli 2014

Stenöorn - vackert naturreservat i Söderhamns skärgård



Ett sådant speciellt ljus som känns igen från mer berömda platser som Haväng och Ale stenar i Skåne, Morups tånge i Halland eller varför inte Skagen på norra Jylland. Fantastiska platser där magra hedmarker och strandängar på sandig mark möter hav. Platser som lockar till att sitta ner, ta in den stora rymden och meditera.

Naturreservatet Stenöorn inrättades 1978. Det ligger på en sandig udde som sticker ut från fastlandet i södra delen av Söderhamns skärgård.  Den utgör yttre delen av en långsträckt ås. Strax utanför ligger ett par öar med mycket sand, som t ex Sandskär och Enskärsorn.

På Stenöorn finns öppen hedmark med ljung och kråkris, örtrika strandängar och långgrunda stränder. Området höll tidigare på att växa igen med vass och tall. Men med start 2010 restaurerades reservatet, finansierat huvudsakligen av EU-medel, och gavs då sin nuvarande öppna karaktär.  Stenöorn är nu en del i EU:s nätverk av skyddade ”Natura 2000” områden.

Platsen är en av Hälsinglands allra bästa lokaler för rastande vadare. Flertalet vadare som observerats i Sverige har också setts på Stenöorn. Några exempel är stor- och småspov, rödspov, myrspov, svartsnäppa och rödbena. Andra rariteter som kan ses är havsörn, skräntärna och dvärgmås.

Hela området är fågelskyddsområde utan tillträde under vår och sommar (1 april – 31 augusti). Men det finns ett väl placerat fågeltorn dit man får gå om man använder den stig som finns där. Från tornet har man bra överblick över området med dess ängar och stränder. Vid ett besök där för en vecka sen (8 juli) såg/hörde jag t ex storsprov, småspov, gluttsnäppa, svartsnäppa, rödbena, kärrsnäppa, vitkindad gås och svarthakedopping.

Man hittar till Stenöorn genom att åka ut till Stenö havsbad och camping utanför Sandarne vid Söderhamn. Under sommaren finns gratis badbuss ut till Stenö. Det går två turer per dag med avgång från E-Center och Köpmantorget. Tider finns i skrivande stund på Söderhamns kommuns hemsida:


Alldeles på slutet är det dåligt skyltat till naturreservatet. Det borde länsstyrelsen styra upp. Där stora vägen slutar vid badet och campingen fortsätter man en liten grusväg framåt genom lite skog. Där hittar man snart en liten parkering där det ryms 2-3 bilar om man kommer med en sådan. Från den parkeringen leder stigen ut till fågeltornet.

Ett eller flera besök kan verkligen rekommenderas! För fågelskådning eller för att bara uppleva atmosfären. Torde vara lockande även för konstnärssjälar med tycke för natur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar