fredag 21 oktober 2016

Norges nya livsmedelsstrategi - utvecklad vid en gödselstack



För att ni kära svenska läsare ska förstå samtalet har jag översatt det från norska till svenska.

Oddvar från Trondheim är hos brorsan Harald på dennes gård i Prestmoen en bit utanför stan och hjälper till. De står och hänger över varsin dynggrep vid gödselstacken. De har snyggat till lite på gödselplattan efter Haralds son som sprider dynga på åkern neråt älven. Långt där borta uppe i bergen skymtar den svenska gränsen. 

O: Du Harald, var inte du till kusin Kåre i Åre förra helgen?

H: Äh fan, prata om nåt annat, det var bara skit!

O: Hur menar du? Blev du arg på Kåre, eller vad hände?

H: Nej, Sverige är ett skitland, det är bara så! Tur verkligen att den där unionsupplösningen blev av.

O: Var det för alla pikar om det där med Johaugs läppsalva och Sundbys astmamedicin? Jag har sett att dom skrivit mycket i de svenska aviserna, men strunta i det, dom är bara sura för att vi är bäst.

H: Inte fan bryr jag mig om sport, det vet du väl. Nej, dom är bara så satans dryga. Skryter om allt möjligt.

O: Menar du det där med att Sverige tydligen har mer älg än Norge? Skröt Kåre om det? Han jagar väl som du? 

H: Det är ingen stor skillnad med älgarna, så inte spelar det nån roll. Och vem tusan har sagt att det är bra med mycket älg? I Åre ramlade jag över Östersunds Posten - det verkar bara vara den där okunniga ledarskribenten som inte fattat att älgarna förstör skog.

O: Jaha. Nej, men nu får du banne mig tala om varför du surar så! Annars får du stå här själv och glo på gödselstacken. 

H: Vet du att vi i Norge importerar en massa mat från Sverige?

O: Nej, men vad säger du, det hade jag inte en aning om. Från Sverige, varför det? 

H: Jo, vi är Sveriges viktigaste exportland för livsmedel. Läste det på nätet. Tror det var i nån rapport från svenska Jordbruksverket. 

O: När började du intressera dig för sånt? Trodde förresten inte du visste hur man använder en dator. 

H: Jodå, grabben har lärt mig. Jag läste först nån kort notis i Avisen. Där fanns en länk till den där rapporten.

O: Men vad gör väl det om vi importerar en massa mat från Sverige?

H: Den kunde vi ju själva producera och tjäna pengar på. Har du inte tänkt på hur många gårdar som försvunnit bara här i vårt fylke?

O: Jo, det är sant. Din granne la ju av förra året. Det verkar ju lite korkat minst sagt att vi då tar mat därifrån. Då växer ju vår jordbruksmark igen istället för deras. 

H: Och vet du vad det värsta är? Dom skryter så j-a mycket i Sverige över att dom har världens bästa mjölk. Och att deras lantbruksdjur får minst antibiotika och mår bäst i hela EU!

O: Vadå, är det inte så då?

H: Det där med mjölken har dom bara hittat på, många länder har bättre mjölk. Det har jag själv sett på nätet. Och vi i Norge använder ju fanimej mindre antibiotika än vad dom gör där borta på andra sidan Kölen.

O: Men Harald, nu är du väl ute och cyklar, Norge är ju inte ens med i EU!

H: Det vet jag väl, men vi är ju i alla fall nästan med i EU, en sån där medlem som får hänga med på det mesta, associerad heter det visst. Och har du redan glömt vad jag sa: vi köper ju en jäkla massa mat av dom. Helt säkert är det avsevärt mycket mer antibiotika i deras kött än i vårat eget, vi använder ju betydligt mindre. 

O: Det här verkar ju inte alls bra! Varför ska vi köpa deras kött? Visserligen är det billigare än vårt eget, men man vill ju inte få en massa antibiotika i sig. Då betalar jag hellre lite mer och slipper den där skiten. Och inte blir det bättre av att de tydligen skryter om det. Nej, nu blir jag förbannad! 

H: Ja, nu äntligen verkar du fatta varför jag är så himla sur!

O: Men vad var det du sa om att deras djur mådde så bra?

H: Jo, det är ingen ände på skrytet, dom dryga svenskarna säger att deras djur har det så tokbra. Bättre än i alla andra länder, inklusive Norge då förstås. Djuren får röra sig fritt och gå ut i friska luften när dom vill. 

O: Ja, med det där låter väl hur bra som helst. Inte kan väl vi vara bättre i Norge på det där?

H: Du har ju i alla fall rest runt på den svenska landsbygden en hel del.

O: Ja, det vet du ju redan. Det har blivit en hel del åkande där, frun vill varje år till GK:s i Ullared. Och efter det brukar vi åka omvägen över Småland, Västergötland och Dalarna hemåt. Men vad menar du, vart vill du komma?

H: Har du sett några tjurar som går där utomhus? Nej, det förstås, det har du inte, för där finns inga. De där svenskarna skryter om hur djuren rör sig fritt, men de har satan glömt halva befolkningen.

O: Vadå, halva befolkningen?

H: Jo, du vet ju lika bra som jag att korna föder lika många tjurkalvar som kvigkalvar. Och vad tror du svenskarna gör med dom? Jo, de kedjar fast dom om halsen, inomhus i ett och ett halvt år. Och sen har dom ihjäl dom stackars tjurarna innan de ens hunnit se dagens ljus! Inte snackar de om det när de skryter så, det håller dom klaffen om. 

O: Ja, men du, man ser ju för tusan inga tjurkalvar här i Norge heller. Vart tar dom vägen? Är vi inte lika taskiga här då?

H: Nej du, vi slår ihjäl dom direkt, bränner sen upp kropparna och gör gödselmedel av askan. Kretslopp alltså. Inte vill vi vara lika inhumana som svenskarna och kedja fast dom inomhus hela livet och sen slå ihjäl dom efter det. Skulle du själv vilja ha ett sånt liv, att sitta fast hela tiden för att sen avrättas direkt?

O: Nej, det är klart, det skulle jag inte. Bättre då att bli avrättad på direkten, innan man liksom fattat nåt. Dom där svenskarna är ju för taskiga, hur tusan kan vi handla mat av dom!

H: Ja, det kan man verkligen undra. Och då är dom ju ännu värre i resten av EU! Där vräker dom i djuren antibiotika, och inte heller får dom gå ut. Rena mörkret alltså det där EU. 

O: Du Harald, är inte du med i det där Norsk Bondevern? Kan ni inte se till att få en ändring på den här skiten? Men förresten, klarar vi oss utan den där svenska maten, har vi så det räcker om vi inte köper deras?

H: En befogad fråga förstås. På grund av all den där importen av mat från Sverige, har vi en självförsörjningsgrad på bara 50 procent.

O: Ja, du ser, hur ska vi fixa det? Kan vi producera allt det som då behövs själva? Det verkar ju rätt mycket. 

H: Du har ju själv sett att det har lagts ner en hel del mark, den kan vi odla upp. Och vad är du förresten för en nordman och viking? Vad gjorde vikingarna? Jo, dom styrde kosan västerut och upptäckte Island. Det ska vi också göra. Vi lierar oss med Island, de använder ännu mindre antibiotika än vi. Med dom blir vi ett slagkraftigt team. 

O: Ja, vilken bra idé! Och dom har ju Vulkanen och så förstås Lagerbäck! Vi blir ju satan oslagbara.

H: Hallå vakna! Lagerbäck har ju slutat där, han blev aldrig president som många ville. Dessutom är han svensk, så han är säkert tillbaka där i antibiotikaträsket på andra sidan Kölen. 

O: Men, han är väl en sån där som flyttar på sig om man viftar med en tjock plånbok! Det har man ju fattat. Vi lättar på Oljefonden och köper över honom bara. Då ordnar sig allt om vi får med Lagerbäck i laget. 

H: En briljant idé! Nu har vi en kanon Livsmedelsstrategi, vida överlägsen den som Sverige inte har. På måndag har vi fylkesmöte i Bondevernet. Då drar vi igång för att lösa upp unionen med Sverige en gång till! Men mer matnyttigt denna gång.

O: Men du, jag kom på en grej! Köper dom inte nån mat av oss då? 

H: Jo, men bara en satans massa fisk och sånt!

O: Ja men vadå!? Om vi slutar köpa av dom gör väl de likadant. Då skiter det ju sig för oss också.

H: Du den där fisken dom köper av oss, den skickar dom bara vidare till andra länder. Och passar på att krama ut pengar själva på våran fisk.

O: Det var det jävligaste! Dom inte bara skryter alltså. Dom parasiterar också!

H: Ja, så kan vi ju inte ha det! Vi ska ta hand om den där fisktrafiken helt själva, vi säljer på egen hand. Då blir det ju mer jobb här i Norge. 

O: Snacka om bra Livsmedelsstrategi! Mera jobb här och mindre i Sverige.

H: Ja, nu vet jag planen för fylkesmötet på måndag. Svensken ska få åka på mera torsk!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar