En välfylld disk med närproducerat svenskt kött - LRF:s våta dröm
Jag engagerade mig
själv en del och försvarade delvis Coops initiativ i vilket det finns mycket positivt
därför att frågan om animaliskt kontra vegetariskt kommer på bordet i större
utsträckning. Att den gör det är viktigt, inte minst i ett globalt hållbarhetsperspektiv.
Därmed inte sagt att
Coop överlag är nåt helgjutet föredöme. Som många kritiska debattörer
påpekat, mest för att sänka Coops kampanj vad det verkat, är Coop inte konsekvent och fortsätter att sälja bl a
kött från flera mer eller mindre olämpliga länder (utifrån användning av antibiotika, djurskydd etc).
En linje som många i drevet följt är att svensken i gemen ska sluta att äta importerat kött och
istället välja svenskt. Skälet som nämnts är främst att det svenska köttet är
bättre för miljön, konsumentens hälsa och det slaktade djurets tidigare
välmående.
Förhoppningen och den
outtalade baktanken är väl sannolikt samtidigt att svenska bönder ska få
producera och sälja mer än idag. Man hoppas därmed att konsumenterna ska
fortsätta att äta för mycket kött (idag äts ungefär dubbelt så mycket som är
näringsfysiologisk motiverat).
Hur ska svensk åkermark räcka om vi ska bli dubbelt så många?
I en diskussion på
Facebook (gruppen "Svensk jordbruks- och livsmedelsdebatt")
framfördes flera gånger av ett par medverkande att ett viktigt skäl för att
konsumera mindre importerat och mer svenskt kött, är att Sveriges
självförsörjningsgrad måste värnas inför eventuella orostider med avspärrningar
i utrikeshandeln.
Detta måste vara ett
av de sämst genomtänkta argumenten. Detta av följande
skäl:
1/ Att svenskt kött i
fredstid är en huvuddel av svenskarnas köttkonsumtion är ingen som helst
garanti för att det inte blir stora problem med livsmedelsförsörjningen i
kristid vid avspärrning. Orsaken är att det finns flera insatsmedel för livsmedelsproduktionen som kommer att vara avgörande flaskhalsar. För diesel, traktorer,
skördetröskor, reservdelar, handelsgödsel, utsäde och soja till kraftfodret saknas inhemsk
produktion. Skulle det bli stopp för importen av diesel skulle produktionen och distributionen av livsmedel stanna snabbt: traktorer, skördetröskor, mjölkbilar och slaktbilar skulle snart
stå stilla. Utan reservdelar skulle de stora maskinerna inte gå att reparera.
Utan importerat gödselmedel skulle skördenivåerna sjunka. Utan importerad soja
skulle nötkreaturen minska i tillväxt och mjölkproduktion. Stanna på några dagar skulle också distributionen av livsmedel göra vid brist på diesel. Inom några få dagar skulle maten ta slut i detaljhandeln. Det finns nämligen idag knappt några lager av livsmedel. Allt ska ske "just-in-time". En representant för Livsmedelsverket, den myndighet som har ansvaret för beredskapen inom livsmedelsområdet, har sagt att "beredskapen är noll".
2/ Animalisk
produktion är mycket ineffektiv och arealkrävande.
Det går åt mycket mer
jordbruksmark för att föda en befolkning med animalisk
kost än med vegetarisk kost. I Sverige idag används hela 3/4 av åkermarken till
odling av foder åt nötkreatur, grisar, hästar, får och fjäderfä. Och det är ändå
inte allt. Sverige importerar fodermedel som motsvarar odling även på den sista
fjärdedelen. Trots detta är Sverige inte självförsörjande på animaliska
livsmedel som t ex kött, charkuterivaror, ost och yoghurt.
Eftersom
svenskens halva köttkonsumtion är importerad, hur skulle då Sveriges
odlingsmark räcka till för en fördubblad animalieproduktion? Ska vi annektera Danmark redan innan avspärrningen? En annan teoretisk möjlighet vore att hugga ner den
skog som växer på miljonen hektar odlingsmark som försvunnit under 1900-talet. Men det låter sig inte göras i en handvändning. Det kräver dessutom maskiner och diesel... Detta kräver således gedigna förberedelser.
3/ Vi tittar istället
på dagens sista fjärdedel av svensk jordbruksmark, den som används för odling
av vegetabilier för human direktkonsumtion, såsom spannmål, oljeväxter och
rotfrukter. Den fjärdedelen producerar idag mer spannmål än det svenska behovet. Så
mycket alltså att det blir över till export.
4/ Kött- och
mejeriagitatorerna i LRF med anhängare framhåller alltid Sveriges dåliga handelsbalans
avseende jordbruksprodukter och livsmedel. De formulerar det som ett
jätteproblem att Sverige inom detta segment endast har en självförsörjning på
50-60 procent. Vad de då inte säger är att den beräknas i pengar. Räknat i vikt
eller volym ser det betydligt bättre ut för Sverige. Och detta är det viktigaste
för försörjningen av befolkningen i kristid. Den låga självförsörjningsgraden i
monetära termer beror till stor del på att vi exporterar lågförädlade billiga produkter och
importerar dyra högförädlade produkter.
Slutsats:
De köttivrare som
idag är oroliga för Sveriges självförsörjning i kristid tänker helt bakvänt.
Animalieproduktion är det sämsta alternativet för kristider eftersom den alls
inte kan livnära Sveriges befolkning lika bra som en i huvudsak vegetabilisk
produktion. Med en i huvudsak vegetabiliskt inriktad produktion skulle vi klara oss med avsevärt mindre arealer. Mark skulle även bli över så att även lokal bioenergi kan produceras.
Själv tror jag det
första och avgörande problemet vid kristid med avspärrning kommer att vara
brist på diesel. Brukandet av jordbruksmarken och transporten av såväl
produkter som insatsvaror kommer att allvarligt försvåras. Mycket mera mankraft
och hästkrafter kommer att behövas.
På merparten åkermark med vall finns alternativ för humankonsumtion -
vall till vänster, nysådd vårvete till höger
Menar LRF och dess meningsfränder allvar med att Sverige ska klara livsmedelsförsörjningen i kristid krävs det en helt annan politik än idag och den som LRF förordar. Då borde man i preventivt syfte verka för en övergång till vegetabilisk produktion, och inte som idag klamra sig fast vid en ohållbar animalisk dito. Man borde verka för en inhemsk produktion av utsäde, gödselmedel och eldrivna traktorer. I sista hand borde man kanske överväga att driva frågan om att ge tätortens
invånare en grundläggande lantbruksutbildning och att dessutom träna landets
nöjeshästar i att dra plogar, harvar och vagnar. Mer man/kvinno-kraft och hästkrafter kommer att behövas i kristider.
Litteratur:
Livsmedelsverket 2011
Import och export av
jordbruksvaror och livsmedel
Jordbruksverket 2010
Sveriges handel med
jordbruksvaror och livsmedel 2014
Jordbruksverket
"Sveriges
självförsörjningsgrad är 0" Artikel i ATL
Bergström, M (2015)
Publicerad på webben
4 december 2015
Så klarar sig Sverige
i kris
Sveriges Radio, text publicerad på nätet
27 mars 2016
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar