onsdag 11 mars 2015

Brandfältets norra del i slutet av februari 2015 – ett megahygge




På väg hem från några skiddagar i södra Dalarna åker jag stora vägen mellan Ängelsberg och Hästbäck. Trots att varit rätt varmt under veckan finns fortfarande en hel del snö kvar i terrängen. Just den här dagen är det gråväder och någon enstaka minusgrad, varför det är skare. Det går att gå på snön.


Den intensiva skogsbranden hade i hög fart flugit fram mot norr här och stoppades först av sjön Snyten en bit ovanför vägen. Den störste markägaren på brandfältet är Karl Hedin AB. Ägorna är belägna på norra halvan av brandfältet och större delen av dem ska inte ingå i det planerade naturreservatet.




Här pågår sen en tid skogsavverkning för fullt över ett område som sträcker sig ca 5 km längs stora vägen och någon kilometer söder- och norrut. Skördare brummar en bit från vägen. Virke ligger i stora travar längs skogsbilvägarna som går vinkelrätt ut från stora vägen. Timmerbilar lastar virke. Företaget håller tydligen på med provsågningar i Karbenning, för att se om virket går att använda till annat än brännved.


Hygget är således megastort och väldigt kalt. Det mesta av skogen har brunnit upp. Men en del hänsyn har i alla fall lämnats där levande träd funnits kvar, t ex i svackor och längs vattendrag. Här och var står rester kvar av tidigare högstubbar, nu pekar de likt svarta finger mot skyn.




Det har brunnit mycket hårt här. Berggrunden och mineraljorden är frilagda i stora partier. På en del ställen, där det ser ut att ha funnits torvlager på uppemot halvmetern, har dessa helt brunnit upp, detta av de rotsystem att döma som idag finns kvar en bit uppe i luften.




Det kommer att bli mycket intressant att se hur föryngringen ska utvecklas. Avsikten är tydligen att plantera i stor skala. 


Någon kungsörn blev det tyvärr inte denna gång heller.    

2 kommentarer: