Den är en
replik på ett inlägg av Margareta Emanuelson m fl SLU 5 mars:
Elin Röös
SLU har också replikerat (6 mars):
Min replik
10 mars:
På
Brännpunkt 6 mars skriver M Emanuelson SLU m fl (ME) att svensk mjölkproduktion
bör öka. Detta med anledning av Livsmedelsverkets förslag att konsumtionen av
mjölk borde minska, av hänsyn till hälsa och till miljö. ME:s skäl är
kortfattat: 1/ svensken kommer att dricka läskedryck istället, 2/ mjölkkor
behövs för öppna landskap och biologisk mångfald, 3/ det blir mindre
mjölkproduktion i landet, och 4/ bidraget till växthuseffekten är marginellt.
En av
mänsklighetens stora globala utmaningar är att öka produktionen av livsmedel
för den växande befolkningen och samtidigt göra detta med mindre total
miljöbelastning. Planetens begränsningar är redan överskridna i flera
avseenden. För att lösa detta krävs högre produktion per yta, mindre slöseri i
livsmedelskedjan och en avsevärt mindre konsumtion av animalier i Västvärlden. ME
inget att bidra med i dessa frågor, man saknar helt ett internationellt
perspektiv.
Kommentarer
till deras fyra argument:
1/ Det är
märkligt att lyfta fram läskedrycker som motbild till minskad mjölkkonsumtion.
Sverige har ett fantastiskt bra och billigt kommunalt kranvatten. Se det som
möjlighet istället. Dessutom behöver inte vuxna mjölk, stora kulturer i världen
som Kina och Indonesien lever i stort sett utan.
2/ Ja,
mjölkkor bidrar till öppna landskap. Men det finns annat angeläget att odla som
också ger öppna landskap, t ex lågväxande energigrödor. Den värdefulla biologiska
mångfald som berörs finns i naturbetesmarkerna. Dessa står för endast en mindre
del av mjölkkors näringsintag. De kan hållas öppna med köttdjur.
3/ Ja, det
är rimligt att anta att det blir mindre produktion i Sverige om svensken
konsumerar mindre. Det priset får vi betala för att bidra till en hållbar
utveckling. För lantbrukaren finns annat angeläget att odla istället för
fodergrödor. Om den svenska konsumenten väljer svenska produkter är det inte
ens säkert att produktionen behöver minska så mycket.
4/ Sveriges
utsläpp av växthusgaser torde inte utgöra mer än ett par promille av de globala
utsläppen. I den meningen är det fullständigt egalt för globens klimat vad vi
har för oss i detta land. Det enda goda skälet för klimatåtgärder här handlar
om att föregå med gott exempel och visa global solidaritet. Det räcker för mig
som skäl. ME har rätt i att de svenska utsläppen av växthusgaser skulle minska
endast marginellt om Livsmedelsverkets förslag förverkligades. Men de glömmer då
att räkna med en helt avgörande faktor och det är att mark blir över som kan
användas för annat. Självklart bör man då istället odla grödor som kan ersätta
fossilbaserad energi och produkter. Då får man en dubbelt positiv effekt. Det
finns stor potential i detta – faktum är att ¾ av Sveriges åkermark används för
att odla foder. Så om vi övergår till mer vegetarisk kost kan stora arealer
frigöras.
Hans-Örjan Nohrstedt, docent SLU
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar