Bild från nätet: Blogg Amelia
I Västvärlden inklusive Sverige är det en överkonsumtion av animala livsmedel. Den är en viktig orsak till problem med hälsan (cancer m m). För några år sedan gjorde jag lite research inför en debattartikel i UNT som handlade om inriktningen på EU:s forskningsprogram (jag satt då som nationell expert i EU:s ramprogram för forskning, specifikt i programrådet för livsmedel och areella näringar). Som en del av denna research ställde jag en rak fråga till Livsmedelsverket om dess uppfattning om hur mycket animalier svensken äter i förhållande till vad som är näringsmässigt befogat. Svaret var att vi äter avsevärt för mycket, ett svar som kom efter att man skruvade på sig lite besvärat. Detta eftersom frågan är kontroversiell och det är många starka lobbyister engagerade t ex LRF. Eftersom konsumtionen av animalier stadigt ökat i Sverige torde överflödet vara än mer markant idag.
Besvärat var förresten
inte ordet om man ska beskriva reaktionerna i EU-programrådet då jag tog upp
frågan till diskussion (huruvida en förändring av produktion och konsumtion
från animala till vegetabiliska livsmedel borde vara ett viktigt område för
forskning inom ramprogrammet). Representanterna från Danmark och Holland, båda
stora producenter av kött och mjölk, gick nästan i taket för att jag ens vågade
knysta om detta. Frågan var så kontroversiell även hos det svenska
jordbruksdepartementet, vars chef då var Eskil Erlandsson (C), att man ur mina
mötesanteckningar strök att frågan tagits upp, detta innan anteckningarna
stadsfästes av ministern och diariefördes.
Det är inte bara hälsan
som är problemet med att Västvärlden överkonsumerar kött. Ett annat
problemområde är miljön. Animaliska livsmedel är en ineffektiv källa för att
tillfredsställa befolkningens näringsbehov. Den odling som är inriktad på att producera foder åt lantbrukets djur kräver mycket stora arealer
jämfört med en inriktning där vegetabilier produceras för human direktkonsumtion, som jag uppfattat det hela sex-sju gånger
mer. I Sverige idag är ¾ av åkermarken ägnad åt vallar eller spannmål till djurfoder.
Därtill kommer en areal ungefär motsvarande resterande ¼ för produktion i utlandet av foder
till svensk djuruppfödning.
Miljöproblem relaterade
till animalisk produktion är t ex eutrofiering av yt- och grundvatten,
speciellt efter vallbrott och där djurtätheten är stor, och del i den allmänna utarmning
som skett av den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet genom en
arrondering mot allt större åkrar med borttagande av öppna diken och
dikesrenar, stengärdesgårdar och åkerholmar. EU:s miljöstöd har ägnats åt att
sistnämnda problem ska motverkas.
LRF:s älsklingsargument inom
miljöområdet för kött- och mjölkproduktionen är att djuren håller landskapet
öppet och också är avgörande för den biologiska mångfalden i
jordbrukslandskapet. Speciellt inom mjölkområdet tror jag att argumentet är en
stor överdrift. Mjölkkornas bete sker sannolikt endast i mindre grad på
naturbetesmarker och i större grad på åkermark. Jag har försökt få fram data på
detta, men misslyckats. Upplys mig gärna den som vet. För
köttdjursproduktionen bedömer jag argumentet som mer relevant.
Landskapet kan hållas
öppet även på andra sätt än genom animalisk produktion. Med minskande sådan produktion
frigörs betydande arealer som kan användas för att istället odla lågväxande
grödor för bioenergi eller för andra smarta ändamål där produkter kan
substituera dagens fossilbaserade sådana. Allt som ett led i att utveckla en
hållbar bioekonomi. För energiändamål kan också mer lövskog odlas, det finns
flera arter som anses attraktiva för friluftslivet, t ex björk och asp. Sådana
har också positivt värde för fågelliv, jaktbart vilt och marktillstånd.
En annan negativ
miljöpåverkan är idisslarnas rapande av växthusgaser, framförallt
metan som har en växthuseffekt som per vikt är ca 30 gånger större än för
koldioxid. Hela jordbrukssektorn bedöms av IPCC svara för 15-20 procent av globens
nettoutsläpp av växthusgaser.
Globens befolkning
fortsätter att växa. Om tillräckligt med föda ska kunna produceras utan att
miljöproblemen förvärras måste flera förändringar ske framförallt i Västvärlden,
men även på andra håll: 1/ kraftigt ökande andel vegetarisk kost, 2/ mindre
slöseri i livsmedelskedjan (idag förloras ca 30 procent i producent- och
konsumentled), 3/ mer omfattande utnyttjande av förädling och GMO för
lantbrukets växter och produktionsdjur, och 4/effektivare gödsling med mindre
förluster.
LRF är tyvärr inte en
aktör som helhjärtat verkar för dessa nödvändiga förändringar i hållbar
riktning, speciellt inte vad gäller de två första fundamentala punkterna. LRF
är därmed inte den ”planetskötare” som Johan Rockström Stockholms universitet efterlyst
i radions sommarprogram, eller den av Gud givna globala ”caretaker” som Rickard
Axdorff (Naturbrukarna och Skogsaktuellt) yrat om på Twitter. LRF:s hållning är
i olika frågor snarast ett kortsynt försvar av medlemmarnas ekonomiska
intressen, vilket i och för sig inte är förvånande, men jag tycker man kunde
begära mer framsynthet och globalt tänkande av ledningen än så.
Noterbart i sammanhanget
är hur opportunistiskt LRF och en del andra röststarka lobbyister använder
miljöargument för att värna sina intressen. När man med näbbar och klor
försvarar jordbruket och den mjölkproduktionen är biodiversiteten det främsta
argumentet och växthuseffekten tonas ner. När man å andra sidan försvarar ett
intensivt skogsbruk är växthuseffekten främsta argumentet (jfr utspel i
av Göran Persson i SvD Näringsliv och Sven-Erik Bucht på Virkesforum).
Lästips:
J D´Silva och J Webster
(Red.) 2010. The Meat Crisis – Developing More Sustainable Production and
Consumption. Publisher: Earthscan. 305 s.
J S Foer. 2011. Äta djur. Norstedts förlag. 327 s.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar