torsdag 10 mars 2016

Det behövs en busslinje till Åkulla Bokskogar



Nedanstående text publicerades idag 11 mars 2016 på Debatt-sidan i Hallands Nyheter. 

Vi föreslår Hallandstrafiken att ordna en skyttelbusslinje på söndagarna vid rimliga tider så att man kan ta sig t o r Varberg/Falkenberg - Åkulla Bokskogar och där besöka en enskild plats eller stiga av på en plats för att vandra till en annan. Detta i syfte att stimulera till ett aktivt friluftsliv som inte kräver individuellt bilåkande. 



Åkulla Bokskogar är en fantastisk miljö och en stor tillgång för friluftslivet i regionen. Där finns tolv vandringsleder med anslutningar. Flera fina badsjöar och intressanta besöksmål därtill. Boende i Varberg och Falkenberg har bara ett par mil dit.



Vi som undertecknat jobbar via Friluftsfrämjandet och Facebook för att stimulera till ett aktivt friluftsliv, bl a i form av gemensamma promenader/vandringar. Vi vill hållas med detta på fina platser i naturen. Vi är miljövänner och vill bidra till mindre utsläpp av växthusgaser. Därför förlägger vi företrädesvis våra aktiviteter på platser som kan nås med kollektiva färdmedel som tåg eller buss.



Vi har undersökt möjligheten att särskilt på helger via buss komma mellan Varberg/Falkenberg och Åkulla bokskogar. Resultatet är mycket nedslående, det finns inga fungerande möjligheter. Om det överhuvudtaget finns en busslinje så är tiderna helt fel. Det enda sättet att komma i alla fall i närheten av området är att ta bussen mellan Falkenberg och Ullared och stiga av vid Sumpafallen (hpl Kvarnbacken Ulvsbo). Men därifrån är det för de flesta alldeles för långt att gå till bokskogsområdets mer centrala del.



Det ideala bedömer vi vore en t o r busslinje Varberg-Tvååker-Dagsås-Öströö-Ästad-Åkulla-Bockstensmosse-hpl vid väg in till Bråtadal vandrarhem-Svartrå-Falkenberg. Bussen borde gå ett par turer på fm respektive em med någon timmes mellanrum i vardera riktningen. Till detta borde det räcka med ett eller två fordon. Till att börja med kan man pröva en mindre buss och i förstone begränsa sig till söndagar.



Hans-Örjan Nohrstedt, Glommen

Patrik Jonsson, Falkenberg

Angelica Segerström, Varberg

Wanja Holmberg, Varberg




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar