söndag 15 juni 2014

Arizona Chemicals talloljeelände i Söderhamns skärgård – tredje sommaren


 

Här på den kanske mest drabbade ön Skatön i Söderhamns skärgård har det nu efter 2,5 års saneringsarbete, som följde på Arizona Chemicals talloljeutsläpp före jul 2011, blivit mycket bättre. Nu är det äntligen möjligt för de flesta boende att efter två förlorade somrar återigen vara här med behållning. Borta är den mesta synliga kletiga oljan på stranden och också lukten som var påträngande särskilt den första sommaren. Virket på oljeskadade bryggor har helt bytts ut. En stor eloge till de på Söderhamns kommun som utfört det heroiska och lyckosamma saneringsarbetet under tidvis mycket krävande arbetsförhållanden.

Dock blev man i veckan och helgen påmind om att mycket ännu döljer sig ”down under”. Några bottenhålor med mycket olja har lokaliserats, bland annat utanför närmaste grannens brygga. Inledningsvis efter utsläppet 2011 påstods det inom parentes att oljan inte kunde sjunka i vattnet. Där utanför grannens brygga ligger nu två pråmar och brummar mitt i finaste havsutsikten. Det är ett arbetslag med sanerare och dykare från Motala och Norge som suger upp tallolja från bottnen. Det är förstås uppskattat att de gör jobbet. Lika kul är det inte att de drar igång kl 7 på morgonen lördag som söndag när man hade tänkt sig att få sova ut i den stilla skärgårdsfriden. Det är möjligen förståeligt att hänsyn till helger inte kan tas av ett långtifrån tillresande arbetslag. Dessutom är sannolikt ledningen för saneringsarbetet vällovligt angelägen att få jobbet gjort innan alla midsommarfirare kommer ut i skärgården.

Hur det går för dem är svårt att få veta. En kontakt med Oljejouren som leder saneringsarbetet gav inga klara besked på hur mycket olja som ligger på bottnen. Efter en vecka på platsen har de i alla fall fått upp endast "några" kubikmeter tallolja. Enligt grannen utanför vars brygga de hålls handlar det om tre. Med en uppskattad upptagningskostnad på ca 100 000 kronor per dygn och sju arbetsdagar blir det rena guldpriset på den upptagna oljan, 230 000 kronor per kubikmeter.

Mycket övertidspengar blir det för det aktuella saneringsarbetet, de jobbar långa dagar och som sagt även hela helgdagar. Kostnaderna för  hela saneringen betalas av Arizona Chemicals som sig bör enligt principen ”polluter pays”. Saneringskostnaden lär nu överstiga 200 miljoner kronor. Min uppskattning är att denna summa är av ungefär samma storleksordning som Sandarnefabrikens hela omsättning under den aktuella tiden. Jag antar att det som hindrat konkurs är bistånd från moderbolaget och gynnsamma försäkringar som fallit ut.

Förhandlingarna mot företaget för grovt miljöbrott har inletts. Åklagaren har yrkat på böter om 80 000 kronor, en i sammanhanget symbolisk summa. Jag vill minnas att Söderhamns kommun också begärt ett skadestånd på ett antal tiotal miljoner kronor. Vi sommarstugeägare som fått två somrar helt spolierade och nu är inne på den tredje sommaren med störningar p g a talloljan har av Arizona Chemicals erbjudits en ersättning på 15 000 kr. Jag och många andra betraktar den summan som löjligt liten med tanke bara på de lånekostnader man har för två sommarperioder eller vad det hade kostat att hyra ett alternativhus i en ren skärgård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar