söndag 29 juni 2014

Skog med plats för dikter



Som fritidsuppväxt hos skogsbrukande morfar och mormor i södra Dalarna, granne med Grangärde finnmark och Dan Anderssons domäner, kunde jag inte undgå att tidigt upptäcka skogen som inspirationskälla för dikter. Flera andra kända klassiska svenska diktare som t ex Gustaf Fröding och Karin Boye har också haft skog i tankarna.

Läs förresten ”Barrskogarnas barn” av finlandssvenska Eva-Stina Byggmästar, utgiven i år på Wahlström & Widstrand förlag. Hon är positivt uttryckt ”skogstokig” och nyskapande i formen. Den har rosats på tidningarnas litteratursidor.

Men dikter kan också plötsligt dyka upp i skogen! Jag bor granne med naturreservatet Hågadalen-Nåsten i Uppsalas västra utkanter och är en flitig gäst där. Under senare somrar har det i dess norra ände varit en Diktvandring, med nytt innehåll varje år.
 
 

Längs en sträcka på ca 400 m har dikter satts upp. I fjol fanns där dikter av kända författare som t ex Anna Maria Lenngren, Stig Dagerman och Bo Setterlind. Samma dikter har tydligen tidigare suttit i Stockholms tunnelbana vid något tillfälle.
 
 

Vem är då mamma eller pappa till denna Diktvandring? Jag har faktiskt inte en aning. Möjligen är det någon litterärt intresserad boende i närheten, t ex från den ekoby som ligger i Håga by strax norr om vandringen.

När man går Diktvandringen kommer man i kontakt med också annat intressant. T ex stående död ved i form av gamla stora ekar som vittnen om den tidigare skogen på platsen, nu är där i mitt tycke alldeles för mycket gran.
 
 

Man stöter i området också på en och annan s k Hitta-ut kontroll. För den som inte vet det är Hitta-ut ett orienteringsbaserat sätt att locka folk till motion och utevistelse, mest i stadsmiljö och cykelvänligt. Det finns i många svenska städer och är ett komplement till Naturpasset som mestadels ligger i skogsmark.
 
 

Dessutom är Diktvandringen granne med den permanenta ”Fjärilsvandring” som Uppsala kommen invigde i fjol eller möjligen året innan. Initiativtagare var Bo Söderström, också författare till en bra fältbok om olika fjärilsarter. Fjärilsstigen finns även den i norra delen av naturreservatet och löper en bit längs den gamla banvallen, för att sen böja av en bit söderut. Fjärilsstigen är ca 3 km lång och börjar vid Hällens gård, strax bortom Håga by. På ett antal platser kan man på fint iordningsställda informationsskyltar läsa om och se bild på där befintliga fjärilsarter. Det finns en fin informationsfolder, vilken har bild på ett 60-tal arter som man kan få se i området. Till området kommer man enkelt med buss nr 6. Det är endast ca 5 km från Uppsala centrum, så cykel eller promenad går givetvis också bra.  

 

En kontroll ”out there” idag (29 juni) visade att där ännu inte kommit någon diktvandring på plats. Hoppas det gör så snart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar