tisdag 24 juni 2014

Ovanligt mycket ängsnycklar på Skatön i år





Skatön är ett naturreservat i Söderhamns skärgård. Reservatet kan nås utan båt, en gångbro finns över den kanal (ränna) som skiljer ön från fastlandet. Ön är ca 3 km lång. Det är främst inrättat för det rörliga friluftslivet, men är intressant såväl från kvartärgeologisk, som botanisk och ornitologisk synpunkt.
Plötsligt hade ängsnycklarna exploderat på en strandäng där vi sett dem förut, på den yttre öns södra sida strax innan revet. De var dock många gånger fler än vi tidigare noterat, sannolikt många hundra eller rentav tusen. Den här ängen når man om man går rakt fram genom skogen vid Skathamn.
Dessutom hade ängsnycklar i massor nu också dykt upp nu på en delvis människoskapad strandäng. Den ligger också på öns södra sida, fast mer mitt på ön, strax intill stora stigen över ön. Där har en stugägare i flera år slagit vass. Så även i år. Men vi har inte sett ängsnycklar där förut. De sällskapar nu på strandängen med många andra rara blomster som kärrspira, ängsbräsma, äkta höskallra, äkta förgätmigej, prästkrage, rödklöver, blodrot och gökblomster.
 

Varför då så mycket mer orkidéer i år? Det kan vi inte veta, men detta år skiljer sig i flera potentiellt viktiga avseende från tidigare år. Det har nu länge varit lågt vattenstånd, med resultat att strandängarna nu är torrare än vanligt. Det var ju inte heller någon egentligt vinter, utan relativt varmt och endast lite snö. Ville man förstå orsakssambanden bättre, skulle man sannolikt behöva göra vetenskapliga experiment.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar