tisdag 24 juni 2014

Osakligt inlägg om jord- och skogsbruk





Nedanstående text fanns införd i fyra hälsingetidningar, bl a Söderhamnskuriren (bilden), 24 juni, detta som replik på en tidigare insändare. Dessutom på dessas gemensamma webbplats helahalsingland.se/opinion  
 
Häromdagen skrev M Svensson och H Jonsson (S&J), båda C, under rubriken ”Nog med smutskastning” att kritiska röster vad avser svenskt jord- och skogsbruk borde ansluta sig till de gröna näringarnas PR-byrå. Inlägget är osakligt, historielöst och kontraproduktivt.

Osakligt därför att det inte finns vetenskapliga analyser som visar att svenskt jord- och skogsbruk är världsledande. Fakta finns t o m som visar motsatsen. Sverige är näst sämst i världen på att lämna hänsyn vid avverkning. S&J hävdar att ”körskadorna i skogen minskar”. Enligt Skogsstyrelsen är det tvärtom sen 2010.

Historielöst och kontraproduktivt därför att de inte förstår samhällsnyttan av kritiska röster. Naturhänsynen i svenska skogsbruket framtvingades av Greenpeace. Skogsindustrin insåg att något måste göras. Det ledde till att produktions- och miljömål gavs lika värde i skogspolitiken. Utan miljörörelsen hade inte alls så mycket positivt hänt.

Mycket återstår att göra. Jordbruket är största förorenaren av Östersjön. I många vattentäkter finns bekämpningsmedel. Skogsbruket avverkar gammelskog, gynnar gran, bör lämna mer naturhänsyn och har problem med markskador.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar