måndag 16 juni 2014

En macho bok om brasiliansk fotboll, tyvärr helt utan genderperspektiv



 

Förra året och lagom till det nu pågående fotbolls-VM i Brasilien utkom "Gräset är alltid grönare i Brasilien". Boken är skriven av Henrik Brandao Jönsson, journalist verksam i Brasilien. Författaren sitter för övrigt också i SVT:s VM-soffa, vilket jag nyligen noterade.

Boken handlar förstås om fotboll i första hand. Den berättar historier om de riktigt stora brasilianska fotbollsstjärnorna, såväl gamla som nya, med representanter som t ex Pelé, Garrincha, Socrates, Romario och Neymar. Författaren har rest runt i Brasilien och gjort en imponerande efterforskning.

Rörande är berättelsen om Moacir Barbosa, målvakten som orättvist blev syndabock för den avgörande förlusten med 2-1 mot Uruguay i finalspelet på hemmaplan 1950. Han hamnade successivt i misär, men fick före sin död slutlig upprättelse och hedersbetygelser.

Intressant är att läsa om Socrates som både var universitetsutbildad och politiskt engagerad. Han spelade i klubben Corinthians och var politiskt aktiv. Han verkade för mer demokrati och spelarinflytande i klubben. Hans engagemang fick också betydelse för den demokratiska utvecklingen i landet med fria val och civil president i mitten av 1980-talet, detta efter en period av militärt styre. Socrates var en av Brasiliens alla fantastiska mittfältare i VM-laget i Spanien 1982. Trots alla stjärnor åkte man nesligt på stryk i semifinalen mot Italien med 2-3. Italiens Paolo Rossi gjorde då hattrick.

Boken ger förutom inblick i några fotbollsstjärnors öden också lite inblick i brasiliansk kultur och politik. Så här i VM-tider är boken kul och intressant läsning. Men den har sina avigsidor också. I mitt tycke har författaren alltför mycket anpassat sig till den brasilianska fotbollskultur han satt sig före att skildra. Boken är macho och i stort sett helt präglad av män. På ett ställe är den rätt sexistisk och på ett par andra ställen förmedlas genom språkbruket en trist och objektifierande kvinnosyn.  

Nu är det pågående VM i Brasilien visserligen för män, men nog hade det ändå varit passande med åtminstone ett kapitel om den framgångsrika brasilianska damfotbollen och dess fixstjärna Marta som spelat flera VM. Brasiliens damlag har gått långt i de senaste VM-turneringarna. I det senaste VM 2011 i Tyskland åkte Brasilien ut i kvartsfinal. Marta kom delad tvåa i skytteligan. I Kina VM 2007 blev det silver och Marta vann skytteligan. I USA VM 2003 förlorade Brasilien i kvartsfinal mot Sverige. Marta kom på delad tredjeplats i skytteligan.

Jag hoppas att Henrik B Jönsson på sin arbetslista har en tänkt bok om brasiliansk damfotboll och Marta, att förverkliga den dag FIFA bestämmer att fotbolls-VM för damer ska gå i just Brasilien. Det hedrar författaren att han i alla fall tillägnar en kvinna boken. Den är tillägnad Clara som föddes i Brasilien, gissningsvis hans dotter.

Läs gärna boken och bilda dig en egen uppfattning. Det är den definitivt värd!

Nu väntar Tyskland – Portugal om några timmar. Tyskland har förresten också ett väldigt bra damlag! Guld i VM 2003 och 2007. I VM 2011 förlorade man mot blivande mästarna Japan redan i kvartsfinalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar