söndag 7 januari 2018

Tönnersa strand - fint besök en frostig dag



En förmiddag i början av januari blev kärestan och jag guidade på Tönnersa strand av vännen MH. Stranden finns mellan Påarp och Snapparp strax söder om Halmstad, precis norr om Lagans mynning. Vi skulle tillsammans på vernissage på Galleri 70 i Halmstad och se Frida Nettelbladts "Fågelminnen", men vi hade nån timme över dessförinnan. 


Det var vårt första besök på Tönnersa strand och vi kunde inte ha valt en bättre dag. Solen sken från en blå himmel. Det hade varit 7-8 grader kallt på morgonen så vattenspeglarna täcktes av en tunn is. 


Även på havet strax utan för stranden hade det bildats lite is. Sanden var lite tjälad på ytan och därför lättgången. Markvegetationen, mest kråkris, var frostnupen. 



Innanför stranden finns en rad med höga sanddyner, de högsta uppemot tiotalet meter. Mellan dessa och skogen av bergtall lite längre in mot land finns ett öppet område med låg vegetation, mest kråkris och ljung. 


I detta område har förra året det EU-stödda projektet Sandlife skapat stora sandiga och vegetationsfria områden genom att helt sonika gräva bort ytlagret. Syftet är att gynna sån fauna och flora som är beroende av öppna sandytor. Den typen av sandig vegetationsfri mark har med tiden blivit rätt ovanlig. Vår vän var dock måttligt förtjust i projektet eftersom det kraftigt förändrar ett populärt strövstråk. Älgarna verkar dock tydligen inte bry sig. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar