lördag 11 maj 2019

Fina dagar på Utvandrarleden i sydöstra Småland


Leden är en femton-tal mil lång rundslinga. Vi är numer rätt bekväma och vill inte bära mer än max 6-7 kilo packning. Vi gick därför endast den norra delen där det finns mat och logi på lämpliga avstånd. Totalt blev det sju mils vandring. Vi gjorde vandringen i början av maj. 



Dag 1 ägnade vi eftermiddagen åt att per tåg och buss ta oss från Falkenberg till Korrö (nr 1 på kartan) där vi klev på leden. 



I Korrö, som är en gammal kvarnmiljö, finns restaurang och olika boende. Här rinner Ronnebyån förbi.



Dag 2 vandrade vi från Korrö till Grimsnäs (nr 2 på kartan). Strax innan målet passerar leden Ljuders socken, berömd från Vilhelm Mobergs roman Utvandrarna. Många människor utvandrade från det här området.




Dag 3 kom vi snart till Skruv där vi gjorde ett kort besök på glasbruket. Det är väl värt att stanna till där för att se både hantverket och vackert glas i olika former. 



Vårt mål var Moshult vandrarhem i Moshultamåla (nr 3 på kartan). Dit flyttade Mobergs familj när Vilhelm var nio år gammal. Före det bodde man i ett soldattorp en liten bit norrut, det finns en minnessten där. Han gick i en skola som låg i Påvesmåla många kilometer bort i skogen. Den skolan flyttades på 1950-talet till Moshultamåla, är idag bra underhållen och används som samlingslokal.



Dag 4 bar det av mot sista logit, vandrarhemmet i Långasjö (nr 4). Detta var inhyst i en länga kyrkstallar. Det jag minns bäst av den här etappen är dels ett par vackra åsar på vilka leden gick fram, dels torpmiljön Klasatorpet där Utvandrarnas första del spelades in i slutet av 1960-talet. I filmen kallades torpet för Korpamoen. Gården är väl bevarad som den såg ut i filmen, detta görs av hembygdsföreningen. 



I Långasjö finns en staty föreställande två berömda kvinnor från samhället - Gertrud Lilja och Elisabeth Bergstrand Poulsen. Gertrud var författare och Elisabeth konstnär. De var vänner och höll kontakten livet ut. 




Dag 5 gick vi nordostut till Emmaboda, där vi tog tåget hemåt via Växjö, Värnamo och Halmstad. 

Dagsetapperna var 18-20 kilometer och vi var ute 8-9 timmar per dag. Den sista etappen till Emmaboda var 12 kilometer. 

Underlaget var överlag mycket bra att gå på. Det varierade från alltemellan skogsstig till asfalterad väg. Sistnämnda var inte alls vanligt. Längst sträcka med asfalt var de sista kilometrarna in mot Emmaboda, men de tillhör ju inte vandringsleden. Vanligaste underlaget på vandringen var olika typer av grusvägar, ofta den romantiska formen med grässträng i mitten. 



Leden var generellt mycket bra uppmärkt med orange färg på stolpar och pilar. På ett ställe blev vi dock lurade. Det var på etapp 2 när vi gick vidare från Skruv. Markeringarna blev sämre och sämre och var ibland helt obefintliga. Det visade sig efteråt att den karta vi skrivit ut från hemsidan inte stämde. Leden hade dragits om. Vi hittade dock fram utan större problem, vi är vana att orientera i terrängen. 



Landskapet var mycket omväxlande längs vägen, med öppen odlad mark, skog och sjöar. Trevligt att vandra i. Vad gäller skog såg vi många olika trädslag och många olika åldrar. Gran, tall, björk och bok var vanliga eller ganska vanliga, mest gran förstås. Åldersmässigt var där allt från markberedda ytor till äldre skog, nästan avverkningsmogen.
  


Vi såg en del djur, mest fåglar. Av däggdjur var det räv, rådjur och hare. Fåglar noterade vi längs vår väg, både såna vi hörde och såg. Det blev 36 olika arter, lista finns på slutet av detta inlägg. Det var inga ovanliga arter. 



Boendet och maten var bra längs hela vandringen. Vi betalade för två personer i dubbelrum mellan 1100 och 1700 kronor, detta för rummet, middag, frukost och matsäckspaket. Vi var imponerade över den höga serviceandan. På åtminstone tre av de fyra ställena var vi de enda gästerna, vardagar som det var. Trots detta var det full service.

Vandringsleden kan varmt rekommenderas


Fåglar vi såg eller hörde:

Trädgårdssångare
Svartvit flugsnappare
Lövsångare
Kärrsångare
Taltrast
Sångsvan
Gräsand
Knipa
Skata
Nötskrika
Grönfink
Spillkråka
Ringduva
Drillsnäppa
Grågås
Bofink
Koltrast
Trädpiplärka
Sädesärla
Gök
Trana
Kanadagås
Blåmes
Talgoxe
Svarthätta
Gärdsmyg
Skogssnäppa
Ormvråk
Enkelbeckasin
Häger
Gransång

are
Fasan
Kaja
Stare
Större hackspett
Rödhake



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar