torsdag 2 januari 2014

Nyårsnatten fick vårblommorna att spira


Det måste vara resultatet av det varma vädret. Redan på Nyårsdagen så såg på håll den i år gröna pulkabacken i Eriksberg ut att vara full av färggranna vårblommor. Närmare betraktande visade att vårblommorna var av märkliga sorter med namn som Stella Artois, Peroni, Cinzano Asti, Leffe Blonde, Staropramen och S:t Eriks IPA. De var rikligt förekommande och utströdda över merparten av pulkabacken. Där uppblandade med allsköns andra märkligheter som glittrande utslagna glasbitar av märket Svalka och stora fyrkantiga lådor av sorterna Svea Fireworks Caliber 19 mm och Svea Fireworks 20-year celibration M. Vi fick en riklig skörd av alla dessa vinterrariteter, hela två överfulla stora sopsäckar lyckades vi samla ihop. Detta till kommande glädje för kommunens återvinning av material och för energiproduktion.

Annars fullt civiliserade medborgare finner det fortsatt mycket roande att lysa upp nyårsnatten med fyrverkerier, detta under samtidig konsumtion av alkoholhaltiga drycker. Men smällarna försämrar tydligen inte endast hörseln utan utplånar även tillsammans med alkoholen minnet. För redan när smällandet ebbat ut har man på platsen glömt värdefulla restprodukter som dricksglas, ölkapsyler av metall, champagnekorkar av plast, tomma buteljer och pappkartonger. Men allt detta samtidigt förstås oss till glädje som älskar att inleda det nya året med att få plocka vårens fantastiska blommor. De söndertrampade glasen var nog det mest problematiska, detta på en plats där de minsta barnen åker pulka och i brist på snö rullar sig ut för backen och där barfota hundar passerar med husse eller matte.

Fyrverkerierna är inte bara problematiska på det sätt som ovan beskrivs. En betydande negativ miljöaspekt är att de sprider ut en massa giftiga tungmetaller, som t ex koppar och bly. Miljökontoret i Stockholm gjorde i samband med millennieskiftet en studie av tungmetaller i luften och fann en betydande ökning som resultat av alla de fyrverkeriraketer som då sköts upp:


En pikant detalj i sammanhanget är att en miljöfundamentalist som Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson inför det nya året på Twitter utan kommentar skickade vidare en tweet som hälsade det nya året med en nattlig bild över Stockholm full med fyrverkerismällar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar