onsdag 22 februari 2017

Försök få svenskarna att äta mindre kött istället - replik till LRF och Civilförsvarsförbundet



Nedanstående text är idag införd på svd.se


Förutom länkarna, bilden och dessa inledande rader är texten identisk.

Helena Jonsson i LRF fortsätter att lägga ut dimridåer för att få regeringen att än mer stödja ett jordbruk som är miljöbelastande och skattefinansierat. Tidigare när det var låga mjölkpriser och ”kris” för mjölkbönderna påstod hon utan grund att Sverige har ”världens mest klimatsmarta mjölk”. Nu tar hon opportunt, utifrån det hårdnande säkerhetspolitiska läget runt Östersjön, tillfället i akt att tillsammans med Civilförsvarsförbundets Sven Lindgren lägga ut texten om hur kritiskt det är med landets självförsörjning. Detta med ett inlägg betitlat ”Sverige skulle snabbt vara förlorat vid ett krig”. Där krävs att regeringen ska ”göra allt för att öka Sveriges matproduktion”.


Vid en avspärrning blir matförsörjningen mycket problematisk enligt författarna, ty ”hälften av den mat vi äter idag kommer från andra länder”. Jag tror också att det blir problematiskt, men inte specifikt av denna anledning. Författarna blandar ihop handelsbalans i pengar med flöden av mat räknat i vikt. Saken är den att Sverige importerar högförädlade livsmedel och exporterar lågförädlade. Om man istället betraktar de faktiska mängder i vikt av livsmedel som går in och ut ur landet är situationen mindre kritisk.

Författarna säger inget om vilka livsmedel det ska produceras mer av. Om de hade varit seriöst oroade av försörjningen vid avspärrning borde de tänkt till. Produktion av animaliska livsmedel är arealkrävande. I Sverige används hela ¾ av jordbruksmarken till att producera djurfoder. Trots detta räcker produktionen av animalier inte till utan mycket importeras. Resterande ¼ av jordbruksmarken används för att odla vegetabilier för humankonsumtion. Trots denna lilla andel produceras avsevärt mer än de svenska behoven. Detta indikerar att man på samma areal kan föda mycket fler människor på en vegetabilisk kost än på en animalisk. Är man orolig för försörjningen vid avspärrning finns därför skäl att fundera över vilka livsmedel som produceras och konsumeras. En vegetabilisk inriktning är bättre för miljön. Dessutom äter svensken i gemen för mycket kött. Även i fredstid finns således skäl att överväga livsmedelsförsörjningens inriktning.

Innan maten tar slut vid en avspärrning har dieseln gjort det eftersom merparten är importerad. Då stannar produktion och distribution. Inget når konsumenterna. Jag håller här med författarna om att det har hög prioritet att få fram avsevärt mer inhemska biodrivmedel. En omställning till en större del vegetabilisk kost gör att jordbruksmarken även räcker till att odla biobränsle. En aspekt som författarna överhuvudtaget inte berör är det stora matsvinnet. Uppemot 30 procent av livsmedlen kasseras. Om denna andel istället tas tillvara kan produktionen minska. Avslutningsvis håller jag med författarna om allvaret i att bra åkermark bebyggs runt landets städer. Med en ökad global befolkning och klimatförändringar kommer behovet av bra åkermark att bli större.

Hans-Örjan Nohrstedt
Debattör och bloggare, tidigare verksam vid SLU, Forskningsrådet Formas och Skogforsk



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar