Ett ovanligt stort hygge för halländska förhållanden med mycket lite hänsyn lämnad
Min replik (texten nedan) införd på SvD:s debattwebb 24 augusti avseende debattinlägget ”Överge modellen med kalhyggen för klimatets skull” på SvD Brännpunkt 20 augusti 2017 (bild nedan).
Min replik:
Mikael Karlsson och medförfattare
föreslår att skogsbruket ska sluta med kalhyggen för klimatets
skull. Det finns flera skäl att ifrågasätta kalhuggning, men
hänsyn till klimatet är inget sådant. Oavsett vad svenskt
skogsbruk gör har det i realiteten ingen annan effekt på klimatet
än som en politisk markering. Den kolbomb i marken som enligt
författarna briserar efter kalhuggning, den finns inte.
Inlägget har i klimatfrågan en
retorik som till del påminner om Skogsindustriernas. Den
organisationen använder ordet ”klimat” som ett mantra för att
rättfärdiga att skogsbruket tar mest hänsyn till denna aspekt och
ger annat viktigt, t ex biologisk mångfald, mindre betydelse.
Författarna till det aktuella inlägget tycker sig nu ha kommit på
att både klimat och biologisk mångfald kan gynnas samtidigt, detta
genom ett hyggesfritt skogsbruk.
Klimatet styrs av storskaliga globala
processer. Människans utsläpp av växthusgaser har tillkommit och
anses av IPCC redan ha orsakat en höjning av temperaturen. Hur är
det då med Sveriges bidrag? Sverige är ett litet land och står
endast för 1-2 promille av världens samlade utsläpp. Utan den
svenska skogens kolbindning hade siffran varit något större.
Svenskt skogsbruk kan därför inte påverka klimatet. Avgörande är
vad som händer i länder som USA, Kina och Indien. Användningen av
denna klimatretorik är ordets makt över tanken.
Därmed inte sagt att skogsbrukets
kolbindning ska lämnas därhän. Nej, FN:s och Riksdagens syn att
alla, små som stora, ska bidra i klimatarbetet är det enda rätta.
För att Sverige i internationella organ ska kunna driva
klimatpolitik trovärdigt, måste vi hålla rent framför egen dörr.
Men klimatfrågan får i Sverige inte ursäkta att annat viktigt, t
ex miljömålet Levande skogar, läggs i byrålådan. .
I inlägget finns häpnadsväckande
påståenden om vad som händer efter kalhuggning med markens
organiska material (50 procent kol): ”När skogen huggs ner
blottläggs marken och enorma mängder kol läcker ut”, ”...kolet
som finns lagrat i marken börjar läcka ut”, ”...skydda marken
så att den ej läcker kol”, samt ”Genom att upphöra med
kalhyggen minskar vi kolläckaget från marken...”. Författarna
verkar här ha missat att marken alltid läcker koldioxid, såväl
under bestånds- som hyggesfasen. Grovt sett är det ingen skillnad
på nivåerna. Ja, det sker en viss minskning av markens kolförråd
under hyggesfasen, men den beror främst på att tillflödet av barr-
och rotförna uteblir, inte att utflödet drastiskt ökar. Ett
relaterad missuppfattning är att den till kalhuggningen ofta
kopplade markberedningen orsakar stora förluster av kol ur marken.
Forskning visar att så inte är fallet.
Ett markberett hygge med begränsad framkomlighet
För att bedöma avverkningsmetoders
påverkan på landets kolbalans måste man se det i stor skala. I en
replik häromdagen visade Tomas Lundmark att ett hyggesfritt
skogsbruk ger en lägre tillväxt och därmed kolbindning. Tilläggas
kan att det hyggesfria skogsbrukets plockhuggning orsakar mer körande
för att skörda samma mängd virke. Detta ger mer växthusgaser.
Vilken den bästa skogsindustrin är
för kolbalansen beror främst av tidsperspektivet och till vad träet
används. I ett perspektiv av mindre än 100 år är det bäst att
inte avverka alls och låta träden stå och fånga koldioxid. Det är
givetvis inte realistiskt. I ett längre perspektiv är det avgörande
till vilka produkter träet används. Bäst är att använda det till
att ersätta energi och produkter baserade på olja eller kol. Eller
till långlivade produkter som trähus och möbler. Kortlivade
produkter, framförallt vissa papperssortiment, bör på sikt om
möjligt fasas ut.
Sammanfattningsvis är ”klimatet”
inte ett skäl till att vara emot kalhyggesbruk. Biologisk mångfald
och friluftsliv ger betydligt större anledning till skepsis.
En normal slybemängd (björk, hallon och björnbär) och oframkomlig granplantering i Halland
Du skriver:
SvaraRaderaEtt relaterad missuppfattning är att den till kalhuggningen ofta kopplade markberedningen orsakar stora förluster av kol ur marken. Forskning visar att så inte är fallet.
Jag skulle gärna se en hänvisning till den forskningen och forskning som bestyrker dina andra påståenden om att kalhyggen inte nämnvärt bidrar till läckage av koldioxid. Utan forskning som bestyrker detta är det du skriver för mig bara tomma ord.