lördag 15 januari 2022

Vandring vid Fagered i inre Halland



Fagered, med cirka ett hundra invånare, är en by med bland annat kyrka och idrottsplats. Den ligger i inre Halland, ungefär en mil norr om Ullared. Därifrån tar man väg 154 mot Älvsered. I Fridhemsberg viker man av snett vänster mot Fagered. 

Både jag och kärestan letar oavbrutet ny terräng att vandra i. Det är en läggning men också ett sätt att finna nya stigar för de gemensamma vandringar som ordnas inom ramen för Facebook-gruppen "Vandra i Halland". 

Dags dato har vi varit ett par gånger i skogslandet sydväst om Fagered, varav den ena gången i form av en organiserad gruppvandring. Texten nedan beskriver en framkomlig väg att vandra. Den utgörs mestadels av mindre grusvägar.

Det aktuella området är småkuperat och domineras av granskog i olika åldrar. Där finns flera skogssjöar. Den väg som beskrivs här ger inte direktkontakt med dessa. Vill man ha sådan får man göra en avstickare. De två största sjöarna ligger nära torpet Källåsen och heter Björke- respektive Furesjön.  

Juvelen i området är helt klart det nyligen renoverade torpet Skatteböke. Det ägs och drivs numer av Fagereds Pastorats Hembygdsförening. På youtube finns en kort film av Julia Henningsson som berättar om torpet: https://www.youtube.com/watch?v=gcQw_B-qpXU 


Torpet är en naturlig plats att rasta på under en vandring. Det ligger centralt i området och där finns gott om träbänkar att sitta på. Man känner sig förflyttad bakåt i tiden. Torpet är troligen byggt innan 1800-talet. Torpet står öppet. Därför kan man gå in och beskåda interiören som sannolikt är ungefär original. 




Vår vandring var på 11 km. Vi gick medsols enligt bifogad karta. Parkerar gör man lämpligen vid fotbollsplanen, den ligger några hundra meter nordväst om kyrkan. Därifrån går man söderut på fotbollsplanens vänstra kortsida. Strax bortom planen kommer man på en stig som går genom skogen, alldeles i början är en liten bro. Efter några hundra meter kommer man fram till en husrad på Västerängsvägen, håll vänster om det närmaste och gå ut på nämnda väg. 

Gå höger och ta sen sista gatan före skogen till vänster, den heter passande Skogsvägen. Efter ett par hundra meter går en skogsbilväg till höger, följ den och så småningom dyker Inntorp upp. Det är ett av flera torp längs vägen. Någon verkar bo där, möjligen som fritidshus. Ta vänster och följ vägen några hundra meter. Där går en traktorväg in till vänster, ta den. Den är lite igenväxt med gräs i början, men den blir bättre om en stund. Följ den söderut ända till gården Mellersta Fare. Dock kommer man halvvägs till en korsning, där kan man med fördel välja den mindre traktorvägen rakt fram. 



Vid gården viker man av till höger (väster) längs en betesfålla. Uppe i skogen slingrar vägen/stigen sig fram och blir allt sämre. Men den går att följa "över stock och sten" och småningom kommer man ut på den lite större skogsbilvägen intill Abborrasjön. En bit norrut stöter man på nästa torp, Källåsen. Det verkar helt öde. Följ vägen vidare (ta inte den genare stigen). I den andra vägkurvan går en stig in till Skatteböke. Gå dit, det kommer du aldrig att ångra. Vid Skatteböke är som sagt perfekt att rasta. 



Gå tillbaka till vägen du kom ifrån. Gå den till höger (norrut). I höjd med Svedjorna går en liten väg/stig in i skogen snett mot höger. Följ den och du är sen strax framme på nästa väg. Ta vänster, sen höger och sen vänster i de kommande korsningarna. 

Efter vägen passerar man mot slutet ett stort stenblock kallat "Vilostenen". På den påstås resande mellan Fagered och Källsjö ha vilat. Älskande påstås ha mötts där och gömt sig bakom den vid behov. Det finns en informationstavla på platsen. 



Fortsätter man vägen fram är cirkeln sluten, man når strax Västerängsvägen i kanten på Fagered. Därifrån är det bara att ta genvägen bort till parkeringen vid idrottsplatsen. 

Jag blev själv överraskad över att bli så förtjust i den här vandringen. Det är mycket granskog och det brukar jag inte gilla. Men det var nog torpen som fick det att väga över. Och då framförallt Skatteböke förstås. 

Om du tänker gå rundan jag beskriver ovan är det bra att för säkerhets skull ha en digital karta (t ex Hitta) eller en vanlig papperskarta. Då blir det lättare att följa min beskrivning. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar