lördag 3 mars 2012

Fin akvarellutställning på Kvarnen i Söderhamn



Under perioden 3-18 mars ställer Eilert Andersson från Söderhamn ut ett drygt femtiotal akvareller på Kvarnen i Söderhamn. De är i huvudsak tillkomna under de två senaste åren. Målningarna är från naturen, i många fall från Söderhamnsområdet, t ex Ålsjön, Skatön och Granskärs våtmark. Fjällen och Ölands alvar finns också med bland motiven.

För den som tycker om akvarell, natur och särskilt båda i kombination är utställningen ett måste! Eilert har i mitt tycke på ett fantastiskt sätt lyckats fånga ljuset och stämningen i de olika miljöerna. Själv försjönk jag allra mest i målningarna från den isiga stranden med havet och himlen bakom som vidgade sig ut i oändligheten. Målningarna med dimmor över våtmarker var också särskilt svåra att lämna.


         "Över isen" akvarell av Eilert Andersson, återgiven på inbjudningskortet till vernissagen

Eilert har även i tre målningar uttryckt sina känslor inför den förstörelse av den vackra skärgården som vinterns talloljeutsläpp inneburit. I en av dem har han exakt fångat talloljans färg och man riktigt känner hur oljan luktar och smetar sig fast. Fint att Eilert, mitt i all stress det måste ha inneburit att bli klar med utställningen, också hann med att dokumentera denna dramatiska händelse, som hotar mycket av det vackra han återgivit på sina andra tavlor.

En mycket välbesökt vernissage var det idag 3 mars. Musikalisk underhållning var det av Söderhamns Spelmansgille, där f ö Eilert själv är aktiv.

Eilerts tavlor fyller upp hela nedervåningen på Kvarnen. På övervåningen ställer Jan N O Nilsson Stockholm ut målningar i olja, också väl värda ett besök.

Besök Kvarnen nu i mars!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar