söndag 3 augusti 2014

Förskräckligt boende på Sjöbyggaregården vid Torekov på Bjärehalvön



Vi hade gjort ett dagsbesök på Hallands Väderö och behövde i anslutning till det en övernattning i närheten av Torekov. Vi hade förbokat på Sjöbyggaregården Bed and Breakfast efter att ha studerat en vad vi insett efteråt mycket förskönande hemsida http://www.sjobyggaregarden.se/ , som i alla fall i delar inte kan anses vara annat än falsk marknadsföring. Bilden på gården är flera år gammal (åtminstone sen 2008 då hemsidans copyright är daterad, men troligen äldre) och byggnaderna är avsevärt mer överväxta nu. Bilderna från rum, toalett och gemensamma utrymmen måste vid tagningen ha varit upplysta av speciallampor. Verklighetens rum är mycket mörkare. På hemsidan står bl a ”Vi har 8 st ljusa dubbelrum med sköna sängar.” Genomgången nedan visar att detta inte är sant.

Tyvärr kom vi dit lite för sent på kvällen för att orka med att flytta på oss när alla brister successivt uppdagades. Vi var trötta och möjligheterna att i sista minuten hitta alternativt boende mitt under högsäsongen i ett populärt turistområde bedömde vi som mycket begränsade.

De tar 850 kr för ett dubbelrum, vilket är ett grymt överpris för ett rum som var under all kritik. Värdinnan gav oss vid betalningen, som i entrén deklarerades ska ske kontant vid ankomst, inte spontant ett kvitto; det skulle vi få "imorgon" sa hon när vi efterfrågade ett. Hon kom alls inte med ett sådant nästa dag.

Nedanstående beskrivning gäller det rum vi bodde i, vilket låg längst bort till vänster i korridoren, granne med dusch och toalett längst bort. Något nummer på rummet minns jag inte. Om beskrivningen översiktligt gäller andra rum har vi ingen aning om, men egentligen inget skäl att betvivla.
 



Dörren till vårt rum kärvade mycket och gick endast att slå igen med kraft. Detsamma gällde dörren till toaletten. Detta tyder på att hela huset slagit sig, möjligen har det att göra med fukt. Det kändes fuktig i rummet, det luktade instängt och en aning mögel. När vi vaknade på morgonen därefter kände vi båda irritation i svalg och luftvägar, ett typiskt tecken på mögel.
 



Golvmattan kändes direkt blöt då man stod barfota på den. Sängkläderna kändes kalla och fuktiga då man lade sig i dem. Rummet saknade helt ventilation, frånsett den lilla som gick att skapa genom att öppna det enda fönstret. I taket på toaletten fanns en ventil. Den var dock helt stängd och inget drag fanns.
 



Sängen, som enligt hemsidan skulle vara ”skön” hade ingen bäddmadrass. Ett madrassöverdrag var lagt direkt på sängbottnen. Man kände därför spiralerna i i ryggen då man låg ner. Vi var tvungna att lägga emellan ett av våra två täcken för att få det någotsånär ok.
 
 
 
Städningen var överlag helt undermålig. Ett vått hushållspapper som jag drog över en tavelram (över sängen) och den nedre hyllan på nattygsborden gav mycket damm/smuts.
 


Rummets enda fönster var på utsidan igenväxt av en häckväxt och en ask. Fönstret var inte tvättat alls, vare sig glaset, mellan rutorna eller på fönsterkarmen. Där låg flera döda insekter. Kittet på utsidan hade släppt delvis. Mer lossnade då jag stängde fönstret.
 



I det lilla pentryt fanns en papperskorg typ plåthink med lock som ska öppna sig då man trampar på en pedal. Locket var trasigt och öppnande med pedalen fungerade inte. I bestickslådan låg allt huller om buller.
 



Toalettens dörr kärvade som redan sagts ovan. En tom pappersrulle satt på hållaren då vi kom. Tvättfatet hade en stor brungul fläck i bottnen. Varmt och kallt vatten vid handfatet var felkopplade med varmt till höger och kallt till vänster (det ska vara tvärt om). Det innebär risk för förväxling och att man bränner sig. Spegeln ovanför tvättfatet var minimal, den räckte bokstavligen endast till att pudra näsan vid.
 



TV:n i det gemensamma rummet fungerade inte. Den var f ö av mycket gammal modell ("tjock-TV").

Efter frukosten, som var det enda som var bra med detta boende, bad jag att få tala med värdinnan. Jag nämnde att vi ansåg oss ha fått betala ett överpris med tanke på alla brister och tog med henne till rummet för att visa.

"Ni är de enda som klagat", sa hon på vägen till rummet. Hon sa också att vi var negativa redan vid ankomsten. Möjligen med anspelning på att vi bett om ett kvitto.

Väl vid rummet visade jag att dörren inte gick att stänga utan att slå igen den. När jag strax innanför visade på den våta mattan och det fuktiga golvet var hennes kommentar: "Det måste ha varit den förra gästen som lagt en blöt handduk där."

När jag därpå visade att sängen saknade bäddmadrass fick hon nog och sa: "Ni får pengarna tillbaka!" Detta utan att jag ens bett om det. Jag hade tänkt diskutera en kraftig minskning av priset. Mitt intryck var att hon bara ville bli av med oss, i sitt tycke besvärliga hyresgäster. Hon ville inte alls lyssna till kritiken och ta den till sig. Jag erbjöd henne att per epost få en lista på alla de brister vi ansåg att rummet och boendet hade. Men en sådan lista var hon alls inte intresserad av att få.

Vi fick som hon sa igen alla våra pengar. Det var förstås inte annat än rätt med tanke på de många brister i boendet. Vi hade dock mycket hellre sluppit hela eländet och istället betalat för ett bra boende som vi kunnat vara nöjda med. Nu kände vi oss nästan  kränkta över att man försökte lura på oss så dålig kvalitet till överpris. Vi är inga speciellt kräsna gäster utan bor oftast sedan många år på vandrarhem när vi reser. Maken till undermåligt boende har vi inte upplevt.

Sammantaget fick vi vid Sjöbyggargården ett rum var fuktigt med mögellukt, utan ventilation och i detaljerna ostädat.  Med dörrar som satt sig och en undermålig säng. Vi fick intrycket att hela byggkonstruktionen var fel. Och att stället i väsentliga avseenden var vanskött. Värdinnan var inte alls serviceinriktad utan slog bara ifrån sig våra klagomål som om det var oss och inte rummet det var fel på.

Vi tänker aldrig återvända dit och vill bestämt avråda andra från att gästa stället. Om du läsare ändå skulle överväga att bo där rekommenderar jag starkt att kontrollera aktuellt rum noga innan du bestämmer dig. Se till att vara där tidigt så att en plan B eventuellt kan sättas i verket. Sjöbyggaregårdens hemsida är direkt missvisande. Anmärkningsvärt är att Båstads kommun länkar dit.

 

1 kommentar:

  1. Hej Hans-Örjan
    Jag funderar på att bo där några dagar i påsk, hur länge sedan var det ni var där? Kan de möjligen bättrat sig?/Johan

    SvaraRadera