söndag 9 juli 2017

Morups tånge vid Glommen - bilder från 2016 - 2017

Fyren i en flyende morgondimma

Vi flyttade till Glommen vid kusten i Halland i december 2015. Naturreservatet Morups tånge var faktiskt en viktig orsak. Det är lätt att bli förlorad i det speciella ljuset, strandängen, fyren, fåglarna, blommorna och havets och himlens skiftningar mellan dagar och mellan årstider. Tången är ingen ny kärlek. Från 2000 fram till flytten, under en period när vi bodde i Uppsala, blev det en hel del sporadiska besök, men oftast inte mer än en till två gånger per år. När kärestan och jag fyllde sextio, nära varandra i tiden, samlade vi barn och barnbarn vid en annan kärlek, Bråtadals vandrarhem uppåt Svartrå, detta under Kristi Himmelsfärds-helgen. Ett mycket minnesvärt inslag då var en utflykt till Tången för lek, lunch och begrundan.


Bebyggelsen i fyrens närhet sedd på håll

Sedan vi köpte hus i Glommen har jag varit på Tången säkert en till två gången i veckan, ofta på promenader med kikaren beredd i fickan för uppdykande fåglar. Jag har ingen särskilt stor ficka, men väl en liten och utmärkt kikare. Fåglar är det gott om vid Tången, speciellt i vikarna Korshamn och Breviken, söder respektive norr om Tången. Där rastar många vadare och gäss under vår- och höststräcken längs kusten. På Tången finns enligt uppgift från Falkenbergs Ornitologiska Föreningen cirka 280 arter noterade, de flesta drar förbi på sina färder till eller från mer nordliga breddgrader. 



Några kustsnäppor rastar i Korshamn


En annan liten pryl jag har i fickan på mina utflykter till Tången är min mobil med inbyggd hyfsat bra kamera. Med den tar jag en hel del kort. Ett och annat lyckas jag också ta på fri hand med mobilen genom min ibland medburna tubkikare. De jag tycker är bra eller intressanta av nån anledning använder jag ofta på sociala medier (blogg, Twitter och Facebook). Några få av dem har jag samlat i detta blogginlägg. De är från olika väder och årstider, med en viss förkärlek för diset som är vanligt. Bilderna illustrerar också lite av människans nuvarande användning av reservatet. Hoppas de kan vara till njutning för dig som betraktare och att de lockar till besök om du ännu inte varit här. . 

Det finns många utförliga beskrivningar av Morups Tånge med fyren och reservatet. Det är bara att googla så hittar man dem. Reservatet, som är 90 hektar stort vad gäller landdelen, bildades 1946. Det består till sin huvuddel av en strandäng på ett sandfält med en del tydliga dyner i den södra delen ner mot Korshamn. Ängen hålls öppen genom bete av hästar och kvigor. Stranden består mest av sten, förutom ett litet parti sandstrand innanför den långsmala udden Linbådan. Innanför Tången finns ett fuktigare parti, där det på vårarna kan stå öppet vatten i vad som kallas Pölsefloen. Fågelklubben hoppas att den ska kunna dämmas upp för att få ett större värde värde för fågellivet. 


Glommen med naturreservatet Morups tånge söder därom


Namnet Tången har inget med växten tång att göra som man i förstone kan tro. Det syftar istället på betydelsen "udde". Tången utgör en udde som från ovan snarast ser ut som ett städ, med två uddar, en mot norr och Breviken (står felaktigt "Bredvik" på kartan) och en mot söder och Korshamn.



En ovanlig solnedgång över havet (mulet nästan till horisonten)




En märklig båge över Breviken, skapad av sol och dimdroppar





Med fyr i sikte över "Öronstenen" eller "Örnstenen" som det låter




"Örnstenen" en mörk ovädersnatt



Där borta i vinterdimman ska visst fyren finnas




Att Tången ligger vid vida havet kan ibland vara svårt att uppfatta



Tången rosa av blommande trift



Eller gul av blommande gulmåra



Eller grå av blommande strandmalört


Martorn - en ovanlig växt som trivs på havsstranden 



En fin plats för fika och för att glo ut över havet



Gott med fika även med talldungen som vindskydd




En riktigt hängiven skådare tillika kursledare i fågelklubben



En något yngre och nyfiken skådare



En hel busslast skådare kom en kall vinterdag från Göteborg



Kvällskurs om vadare




Det händer att det är skidföre, här Olofsbo i riktning Tången



Qi Gong? Nej, mobilfotografering mitt i vintern med skummet farande i vinden



Skeppsvraket från 1100-talet i Korshamn, dyker upp vid lågvatten



Tyvärr dyker det också upp skräp ibland, det mesta från havet



En ensam större strandpipare bland kärrsnäppor vid Korshamn




Soluppgång en vinterdag bortom Breviken och fyren



Hoppas mina bilder gjort dig nyfiken på att besöka naturreservatet Morups Tånge. Passa då på att också besöka Glommen.












































    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar