söndag 16 juli 2017

Vikingar i Glommen - tusen år sen sist!?



En eftermiddag i mitten av juli, en sån där solig fin dag som var ovanlig just denna sommar, gick jag ner för att ta mig ett dopp vid sandstranden i den yttre hamnbassängen. Det var fortfarande kallt i vattnet så badet blev inte mer än tio simtag långt. Efter att jag tagit på mig kläderna och gått några steg i riktning hemåt, ja då ligger det plötsligt där framför mig i bortre delen av inre hamnbassängen vid småbåtshamnen. 

Som vanligt när jag badat och det dyker upp nåt intressant, då ligger mobilen inklusive kameran hemmavid. Så det fick bli några snabba älgkliv hemåt för att hämta den. Med tillbaka följde inte bara mobilen utan även bonusbarnbarnet S. Först blev ett foto taget på håll från södra piren, sen gick vi bort till skeppet för närbilder och om möjligt för att fråga ut besättningen lite.



Delar av besättningen var iland redan och höll på att fixa mat. Tre tält för övernattning hade de hunnit resa bakom de små sjöbodarna. Några var kvar på båten och som vi hoppades sugna på att berätta. Det var de verkligen. Barnbarnet S blev omedelbart adopterat av en kvinna i besättningen och var innan jag hann blinka ombord på skeppet. Hon såg väldigt nöjd ut. Själv kom jag att samtala med en trevlig dansk man i min egen ålder ungefär.



Genom detta samtal, information som var uppsatt på skeppssidan och en liten broschyr, som delades ut, fick jag i korta drag veta följande:

Båten heter Helge Ask, är en kopia av ett av flera vikingaskepp som sänktes av vikingar vid Skuldelev i Roskildefjorden för att skydda inloppet till Roskilde, som på den tiden var Danmarks huvudstad. Skeppen grävdes ut ur sedimenten 1962. Det ägs och är byggd av Roskilde Vikingaskeppsmuseum, detta tillsammans med flera andra liknande skepp från den epoken. 

Skeppet byggdes i ek, furu och ask vid muséets varv 1990-91. Det är 17 meter långt och ett relativt litet vikingaskepp. Det är ett skepp för strid och transport av krigare. Det kunde ta cirka 30 personer. Segelarean är 46 kvadratmeter. 



Jag fick veta att besättningen nu varit ute i tre veckor. Varje enskild besättningsman, eller dito kvinna, hade varit med en eller två veckor. Alla var volontärer. De hade under resan varit mellan sju och sjutton personer ombord. För att ro båten på ett bra sätt bör man tydligen vara minst tio personer. Man hade varit runt lite varstans dit vindarna blåst. Bland annat hade man besökt Ven och Hallands Väderö. Nu var man på väg tillbaka till Roskilde. Om vädret tillät skulle man ge sig av nästa morgon.

På nätterna övernattade man i land i tält likt man nu gjorde i Glommens hamn. Tre personer sov dock på båten. Han jag pratade med kände inte till om Helge Ask varit i Glommen redan tidigare. Jag nämnde Glumstenen och berättelserna om den i fornnordiska sagor. Han kände till detta och hade också läst på informationsskylten vid stenen. 



Jag vaknade tidigt nästa morgon och tipsade på tre sätt Hallands Nyheter om att Helge Ask låg i Glommens hamn. Där hade man tydligen viktigare för sig ("annat kom emellan") enligt uppringande reportern som hörde av sig först klockan 14 på eftermiddagen. Då hade Helge Ask för många timmar sen lämnat Glommen för att ta sig ut på havet i riktning hemåt. 

Ett för mig och S mycket överraskande, spännande och mycket intressant besök var det. Jag blev väldigt sugen på att besöka museet på Själland. 


1 kommentar:

  1. Troligen besökte Helge Ask Glommen i mitten av juli 2008. Hustrun och jag vandrade vid Agerör och jag har antecknat att en dansk vikingabåt passerad då.

    SvaraRadera