torsdag 24 april 2014

Fin utflykt till Fiby urskog




Ett par mil väster om Uppsala ligger naturreservatet Fiby urskog. Det bildades 1966, är ca 90 ha stort och består i huvudsak av gammal granskog på moränmark av varierande blockighet. Inslaget av gamla aspar och död ved är betydande. I mitten i nord-sydlig riktning löper en markerad bergrygg med tallskog (”Getryggen”). I norr ingår en del av Fibysjön i reservatet. Reservatet är känd som en bra lokal för ugglor och hackspettar. Utanför reservatets södra ände ligger gården Kvarnberg och vid det lilla vattendraget intill finns en relativt väl bevarad kvarnbyggnad. Den lär ha drivits fram till slutet av 1800-talet.

Skogen anses ha varit obrukad åtminstone i ett par hundra år. Professorerna Rutger Sernander och Erik Hesselman var för ca hundra år sedan oense om skogshistoriken där den förste menade att skogen alltid varit i stort opåverkad av människan, medan den andre menade att stora delar hade varit föremål för skogsbete. Under 1700-talets andra hälft fanns också en porslinsfabrik (fajans) på platsen, vilken möjligen kan ha utnyttjat ved från skogen. Fajans är porslin tillverkad en ljus lera med glasyr av tenn- och blyoxid.

En vacker solig dag i slutet av april var vi en grupp från Turistföreningen och Friluftsfrämjandet som gjorde en tur till reservatet. Anders Östlin var vår kunnige guide som berättade om områdets natur- och kulturförhållanden. Vi gick genom den gamla och delvis svårframkomliga skogen upp till sjön och sen tillbaka. Vi hann med både en fika på Getryggen och en lunchpaus i en solig backe vid Kvarnberg. Alldeles på slutet hittade vi som pricken över i en del skärvor intill ån från den gamla porslinstillverkningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar